Elastaani

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lycra)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lycra-kangasta.

Elastaani (lyhenne EA tai EL[1]), joka tunnetaan myös kauppamerkeillä Lycra ja Spandex, on kevyt polymeerikuitu, joka kestää hyvin erilaisia kemikaaleja (deodorantit) ja hikoilua. Auringonvalo, lika ja kuumuus kuitenkin heikentävät kuitua ja elastaanituotteita olisikin pestävä usein korkeintaan 40 asteessa ja ilman huuhteluainetta. Uimahallissa käynnin jälkeen uimapuku pitäisi pestä pesuaineella, jotta siihen jääneet kloorijäämät eivät haurastuttaisi kangasta rikki.

Elastaani on kemialliselta rakenteeltaan lähellä polyuretaania.

Elastaania kehitettiin 1960-luvulla Yhdysvalloissa käytettäväksi alus- ja urheiluvaatteisiin sekä sukkahousuihin. 1990-luvulla elastaania alettiin lisätä pieninä määrinä myös muihin arjen käyttövaatteisiin antamaan joustoa. Elastaania sisältäviin farkkuihin syntyy kuitenkin polvipussit nopeammin kuin tavallisiin, eikä elastaania sisältävästä lumpusta voida myöskään valmistaa uutta kangasta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 10.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 10.4.2013.
  2. ”Hirveää roskaa, vaateteollisuuden syöpä” - pillifarkuissa piilee iso ongelma, jota ei ole tajuttu 28.02.2018. https://www.iltalehti.fi/muoti/a/201802282200778310

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Elastaani.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.