Carl Perkins

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Carl Lee Perkins (9. huhtikuuta 1932 Tiptonville, Tennessee19. tammikuuta 1998 Jackson, Tennessee) kuului rock and rollin ja erityisesti sen alalajin rockabillyn uranuurtajiin. Hän oli sekä säveltäjä, sanoittaja että muusikko. Vaikka hänen oma soolouransa oli vastoinkäymisten saattelema, hänen vaikutuksensa oman ikäluokkansa ja jälkipolvien kollegoiden musiikkiin on huomattava.

Perkins varttui köyhissä oloissa kolmilapsisessa vuokraviljelijäperheessä. Mustien gospelmusiikki tuli hänelle tutuksi puuvillapelloilta, mutta myös country ja rhythm and blues kuuluivat vankasti hänen lapsuutensa äänimaisemaan. Perkins osoitti seitsemänvuotiaana siinä määrin musiikillista kiinnostusta, että hänen isänsä rakensi hänelle kitaran sikarilaatikosta. 13-vuotiaana hän voitti paikallisen esiintymiskilvan tekemällään kappaleella ”Movie Magg”. Hän yhdisteli jo varhain kitaralla vaikutteita eri musiikkityyleistä: isän kerrotaan tokaisseen, ettei poika soita countrya tavalla, jolla sitä kuuluu soittaa. Yhdessä veljiensä Jayn ja Claytonin kanssa Perkins perusti kokoonpanon The Perkins Brothers, joka esiintyi 1950-luvun vaihteessa paikallisella tanssiklubilla ja radioasemalla.

”Movie Magg” vakuutti vuonna 1954 myös Sun Recordsin Sam Phillipsin, joka oli ottanut levy-yhtiön suojiin hetkeä aiemmin toisenkin lupaavan esiintyjän, Elvis Presleyn. Alkuvuodesta 1956 julkaistiin Carl Perkinsin uran suurin hitti: ”Blue Suede Shoes”. Alun perin perunasäkin kylkeen kirjoitettu kappale nousi pian Yhdysvaltojen listoilla Sun Records -yhtiön ensimmäiseksi täysosumaksi. Kappale nousi top 10:een myös Britanniassa.

Perkins kuoli kurkkusyöpään 65-vuotiaana.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.