Sun Records

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sun Studio (2002)

Sun Records on Sam Phillipsin vuonna 1952 Yhdysvaltojen Memphisissä perustama levy-yhtiö,[1] joka on samalla merkittävin neljästä samannimisestä 1900-luvulla toimineesta levy-yhtiöstä.

Sam Phillips oli perustanut Memphisiin äänitysstudion jo tammikuussa 1950. Phillips myi Sun Records -levy-yhtiön oikeudet vuonna 1969, joskin viimeisinä vuosina se ei ollut tuottanut kuin satunnaisia levytyksiä.

Sun Records toimi pienessä liiketilassa, jonne vuonna 1953 saapui Elvis Presley. Phillipsin vakuututtua nuoren laulajan kyvyistä alkoi valmistua Elviksen ensimmäisiä levytyksiä. Myöhemmin Phillips myi Elviksen RCA-levy-yhtiölle 35 000 dollarilla.[1] Phillipsiltä oli diagnosoitu syöpä, ja hän epäili kuolevansa, joten hän luopui omistuksestaan, mutta hän toipui.

Sun Recordsia pidetään levy-yhtiönä, joka mullisti populaarimusiikin. Sun Recordsin studiossa ovat levyttäneet myös Jerry Lee Lewis, Charlie Rich, Carl Perkins, Johnny Cash ja Roy Orbison.[1] Suomalaisista artisteista studiolla on käynyt laulamassa muun muassa Kari Tapio.

  1. a b c Sun Records (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Wallenius, Waldemar: Rockin aurinko nousee ja laskee. Soundi, 6/1979, s. 60–64.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.