Cape Canaveral

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee avaruuskeskuksia. Niiden lähistöllä on samanniminen kaupunki.
Merritt Island: Kennedy Space Center kuvassa valkoisella ja Cape Canaveral Air Force Station vihreällä
Cape Canaveral elokuussa 1991 avaruudesta nähtynä

Cape Canaveral on yhteisnimitys Merritt Island-saarella Floridassa Yhdysvalloissa sijaitseville avaruuskeskuksille. Alueella sijaitsee NASA:n Kennedy Space Center (KSC) ja Yhdysvaltain ilmavoimien Cape Canaveral Air Force Station (CCAFS).

Kaikki NASAn miehitetyt lennot Apollo-ohjelman ajoista alkaen on lähetetty KSC:n puolelta, ja nimenomaan kompleksista 39.

CCAFC on Yhdysvaltain ilmavoimien rakettien laukaisukeskus, ja USAF käyttää sitä mm. vakoilusatelliittien laukaisuun, ja muuhun sotilaalliseen toimintaan. USAF myös vuokraa laukaisualustojaan NASAn käyttöön. Kun luotainten ja satelliittien laukaisu sukkuloilla käytännössä loppui vuoden 1986 Challenger-onnettomuuteen ja Nasan Kompleksi 39 on varattu yksinomaan miehitettyihin lentoihin, lähes kaikki luotain- ja satelliittilaukaisut on tehty CCAFC:n puolelta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen raketti, Bumper V-2 laukaistiin alueelta vuonna 1950. Bumper oli V-2, jossa oli WAC Corporal toisena rakettivaiheena.

Vuosina 19631973 alue oli nimeltään Cape Kennedy Presidentti John F. Kennedyn mukaan. Presidentin kuoleman jälkeen vuonna 1963 Kennedyn vaimo Jacqueline Kennedy pyysi silloista presidenttiä Lyndon B. Johnsonia nimeämään saaren hänen miehensä mukaan.

Vaikka nimenmuutos oli senaatin hyväksymä se ei ollut suosittu Floridassa. Vuonna 1973 osavaltion oikeus muutti takaisin yli 400 vuotta vanhan nimen. Kennedyn perhe ilmoitti "ymmärtävänsä muutoksen". Jacqueline Kennedy taas ei koskaan ymmärtänyt nimen muutosta. Kennedy Space Center kuitenkin säilytti nimensä.

Bumper V2:n (Bumper-8:n) laukaisu 24.7.1950 oli Cape Canaveralin ensimmäinen ohjuslaukaisu
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.