Caffè latte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Caffè latte lasissa.

Caffè latte (ital. caffè e latte) on kahvijuoma, jossa käytetään noin neljännes espressoa ja kolme neljännestä vaahdotettua maitoa. Kuuma espresso kaadetaan lasin pohjalle, yleensä hieman alle desi, kaadetaan sen päälle hieman kuumaa maitoa ja höyryllä vaahdotettua maitoa noin kaksi desilitraa. Vaahto voidaan tehdä myös kuumenenttua maitoa vispaamalla.[1][2]

Caffè latte on tarjotaan yleensä korkeista laseista.[3] Myös muita erilaisia latte-johdannaisia makukahveja juodaan korkeista laseista. Pinnalla on lähes poikkeuksetta maitovaahtoa.

Sana latte on italiaa ja tarkoittaa maitoa.[4] Englanninkielisissä maissa lattella viitataan kahveihin, joiden tekemiseen on käytetty kuumaa maitoa. Italiassa näitä kutsutaan nimellä caffè e latte tai yleisemmin caffellatte, joka tarkoittaa "kahvia ja maitoa". Ranskassa café au lait on vastaava mutta ei sama asia.lähde?

Vielä 1980-luvulla, jos Italiassa tilasi latten, sai lasin maitoa. Termi latte on muualla maailmassa yleistynyt tarkoittamaan caffè lattea.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cafe Latte Arla. Viitattu 25.7.2020.
  2. Cafe Latte MTV3 Uutiset. Viitattu 25.7.2020.
  3. 7 secrets for the perfect caffe latte Espresso Machine Company. Viitattu 25.7.2020. (englanniksi)
  4. Kulttuuria Yle Oppiminen. 12.4.2013. Viitattu 25.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.