Cappuccino

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kupillinen cappuccinoa milanolaisessa kahvilassa.

Cappuccino [kapputˈtʃiːno] on juoma, jossa espressokahviin on lisätty kuumaa maitoa ja maitovaahtoa. Cappuccino on vakiinnuttanut asemansa länsimaisissa kahviloissa suosittuna kahvijuomana. Perinteinen cappuccinon määritelmä on kolmasosa espressoa, kolmasosa kuumaa maitoa ja kolmasosa maitovaahtoa[1].

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maito vaahdotetaan espressokoneen kyljessä olevalla höyryputkella. Maitoa höyrytettäessa barista yrittää saada aikaiseksi mikrovaahtoa. Hyvällä mikrovaahdolla taitava barista voi luoda latte-artia. Mikrovaahto on rakenteeltaan silkkipintaista, hyvin juoksevaa, pienen pieniä ilmakuplia sisältävä neste. Höyrytettäessä maidon proteiinit denaturoituvat ja osaltaan luovat vaahtokuplia. Höyrytetyn maidon ja mikrovaahdon maku on makeampi kuin esimerkiksi sauvasekoittimella luodun vaahdon. Tämä johtuu höyrytyksen aikaansaamista muutoksista maidon rakenteessa.

Cappuccinon ei tule olla pinnaltaan täysin valkoista, vaan cremaa pitää näkyä laidoilla. SCAA:n baristamestaruuskilpailujen tuomarin käsikirjan mukaan: "Maun pitää olla tasapainoinen, maidon makeuden ja espresson perustan luoma harmonia. Juoma ei saa olla liian maitoinen, espresson maun tulee olla selkeästi erottuva".[2]

Tarjoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cappuccino tarjoillaan posliinikupista sekä esteettisistä että käytännöllisistä syistä. Posliinikuppi säilyttää lämmön paremmin kuin esimerkiksi pahvinen kertakäyttökuppi. Juoman päällä oleva mikrovaahto toimii eristeenä ja pitää juoman pidempään lämpimänä. Hyvä cappuccinokuppi on pyöreäpohjainen ja ylöspäin levenevä. Tällöin vaahdotettu maito pyörähtää ideaalisesti kahvin sekaan ja sekoittuu siihen hyvin.[3] Ylöspäin levenevä reuna helpottaa myös cappuccinon pintaan maitovaahdolla tehtävää kuviointia, latte-arttia.

Kotimaassaan Italiassa cappuccinoa nautitaan vain aamupäivisin,[4] esimerkiksi voisarven kera.

Valmiscappuccino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupoissa on saatavilla myös valmispusseihin tai rasioihin pakattua cappuccinojauhetta, joka sekoitetaan kuumaan (yleensä noin 80 °C) veteen.

Cappuccino-sanan alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana 'cappuccino' tarkoittaa kapusiiniveljeskuntalaista (ital. Frati Minori Cappuccini) ja yleisen uskomuksen mukaan juoma on nimetty näin, koska veljeskunnan käyttämä ruskea kaapu on juoman värinen.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cappuccino (Italian-Style) Roaste.com. Arkistoitu 1.11.2012. Viitattu 17.12.2012.
  2. Sarah Wilson-Jones: Report from Day 1 of Judges' Certification superbarista.blogspot.com. superbarista.blogspot.com. Viitattu 24.11.2007. (englanniksi)
  3. Choosing Your Coffee Cup Roaste.com. Arkistoitu 31.8.2012. Viitattu 17.12.2012.
  4. Lee Marshall: Italian coffee culture: a guide 30.9.2009. Telegraph. Viitattu 17.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cappuccino.