Luettelo kahvijuomista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Erilaisia kahvijuomia.

Kahvijuomat valmistetaan vedestä ja kahvipensaan paahdetuista ja jauhetuista pavuista. Kahvi valmistetaan hitaasti esimerkiksi kahvinkeittimen, pressopannun tai perkolaattorin avulla tai nopeasti painetta käyttäen espressokeittimellä. Jälkimmäisen tavan avulla valmistettua kahvia kutsutaan espressoksi, kun taas hitaasti keitettyä kahvia usein vain pelkäksi kahviksi. Kaikki kahvijuomat perustuvat kahviin tai espressoon, joihinkin lisätään maitoa, kermaa tai kasvipohjaisia maitotuotteita. Joissain juomissa maito tai kerma vaahdotetaan ja joihinkin lisätään erilaisia maku- tai makeutusaineita.

Uutetut kahvijuomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suodatinkahvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suodatettu kahvi valmistetaan uuttamalla eli johtamalla kuuma vesi hitaasti suodattimessa olevien paahdettujen ja jauhettujen kahvinpapujen läpi. Vesi uuttaa kahvijauheesta aromaattiset öljyt ja makuaineet ja kahvijuoma kulkee painovoiman avulla suodattimen läpi sen alla olevaan lasi- tai termoskannuun. Paperiset suodatinpussit kehitti Melitta Bentz vuonna 1908,[1] mutta suodatinkahvin valmistuksessa voidaan käyttää myös pestävää metalliverkosta tehtyä suodatinta.

Pressopannukahvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pressopannu
Pressopannu

Pressopannu on ranskalaisperäinen kahvin valmistukseen käytettävä pannu. Pressopannu koostuu kapeasta, yleensä lasisesta lieriöstä, jossa on kansi ja mäntä, joka mahtuu tiiviisti lieriöön. Männässä on verkosta muodostuva suodatin. Pressopannussa käytetään karkeasti jauhettua kahvia, sillä hienoksi jauhettu kahvi pääsee suodattimen läpi.

Kahvi valmistetaan pressopannussa lisäämällä pannuun kahvijauhetta noin ruokalusikallinen kuppia kohden ja lähes kiehuvaa vettä. Kahvia sekoitetaan varovasti ja annetaan sen valmistua noin 3-4 minuuttia. Kahvi suodatetaan painamalla mäntä rauhallisesti alas ja tarjoillaan välittömästi.[2] Pressokahvissa on hieman enemmän rasvaa kuten suodatinkahvissa.

Kylmäuutettu kahvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylmäuutettu kahvijuoma tehdään uuttamalla karkeasti jauhetun kahvijauheen aromit kylmään veteen pitkän ajanjakson aikana, joka yleensä vie yli 12 tuntia. Vesi on yleensä huoneenlämpöistä, mutta uuttaminen voi tapahtua myös jääkaappilämpötilassa. Uuttamisen jälkeen kahvinpurut suodatetaan suodatinpaperin tai metallisen siivilän läpi. Kahvin voi tehdä esimerkiksi pressopannussa.[3] Tuloksena syntynyt vahva kahvi usein laimennetaan maidolla tai vedellä ja se voidaan tarjoilla sekä kylmänä että kuumana ja maustaa makusiirapilla. Kylmäuutettun kahvi maku on pehmeä ja on vähemmän hapokas kuin tavallisen keitetyn kahvin.[4]

Keitetyt kahvijuomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perkolaattorikahvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Perkolaattori

Perkolaattorissa kiehuva vesi kiertää jatkuvasti pannukarkean kahvijauheen läpi, kunnes juoma on halutun vahvuista. Ensimmäiset perkolaattorit kuumennettiin ulkopuolelta joko tulella tai levyllä, myöhemmät toimivat omalla sähköisellä mekanismillaan.[5] Kahvinkeittimet ovat korvanneet perkolaattorit suurelta osin.

Turkkilainen kahvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen tapa tarjoilla turkkilainen kahvi: vesilasin ja lokum-makeisen kanssa.
Pääartikkeli: Turkkilainen kahvi

Turkkilaisessa kahvissa käytetyt pavut jauhetaan hyvin hienoksi jauheeksi, joka sekoitetaan veteen joka lämmitetään kiehuvaksi. Valmistustapa tuottaa paljon vaahtoa, joka auttaa pitämään juoman kuumana. Kahvi tarjoillaan neljällä eri makeusasteella: ilman sokeria (sade), vähäsokerisena (az sekerli), keskimakeana (orta sekerli) tai makeana (sekerli).[6][7]

Turkkilaista kahvia muistuttaa israelilainen Botz, joka on yleinen ja nopea tapa paikallinen valmistaa ja juoda kahvia. Botz valmistetaan kaatamalla kiehuva vesi kuppiin, jonka pohjalle on mitattu hyvin hienoksi jauhettu kahvi. Kahvin annetaan jäähtyä ja kahvi juodaan, jolloin purut jäävät jäljelle kuppiin.

Mokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mokkakahvi keitetään liedellä mokkapannulla, jossa kahvi valmistuu kun vesihöyry pakottaa kuuman veden putkeen ja löyhästi pakatun kahvijauheen läpi. Pannun kehitti italialainen Alfonso Bialetti vuonna 1933.[8]

Vakuumikahvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakuumikahvinkeitin sisältää kaksi astiaa, jossa kahvi keitetään höyrynpaineen ja tyhjiön avulla. Vakuumikahvinkeitintä kutsutaan myös kahvisifoniksi.[2]

Buna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etiopialaisen kahvijuoman Bunan valmistaminen voi kestää tunteja, sillä kahvin valmistus aloitetaan paahtamalla ja jauhamalla kahvipavut. Sitten kahvi keitetään jebena-pannussa ja tarjoillaan usein suolan ja voin kanssa.[7]

Espresso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Espresso

Espresso on italialaista alkuperää oleva tummapaahtoinen vahva kahvi.[9] Se valmistetaan espressokeittimellä joka pakottaa pienen määrä lähes kiehuvaa vettä ja höyryä hienoksi jauhetun ja tiukkaan pakatun kahvijauheen läpi. Ensimmäinen keitin patentoitiin vuonna 1905, mutta vuoden 1948 Gaggia Classica -keitin muutti espresson rakennetta niin, että kahvin päälle muodostui paksumpi vaahto eli crema, joka koostuu kasviöljyistä, proteiineista ja sokerista.[10]

Espresso toimii pohjana useille kahvijuomille, kuten latte, cappuccino, macchiato, mocha ja americano.[11]

Caffè Americano
Caffè Americano

Caffè Americano tai vain Americano on kahvijuoma, jossa kuumaa vettä lisätään espressoon, mikä antaa juomalle suodatinkahvia muistuttavan maun. Juoma koostuu yhdestä tai kahdesta annoksesta espressoa ja 30–470 millilitrasta kuumaa vettä. Eräs americanon muunnelma on lungo.[12]

Café Cubano

Kuubalainen Café Cubano vahva espresso, johon sekoitetaan valmistusvaiheessa tummaa sokeria. Kuumuudessa sulava sokeri tuo kahviin sille ominaisen, tahmean koostumuksen ja makean maun. Perinteisesti juoma nautitaan ilman maitoa ja joskus sikarin kera. Kuuban lisäksi Café Cubano on suosittu kahvijuoma Miamin ja Tampan kaupungeissa Floridassa.[7]

Cafe Zorro

Cafe Zorro on tuplaespresso tai doppio, johon on lisätty saman verran kuumaa vettä.

Corretto

Corretto on espresso johon on lisätty alkoholia, kuten grappaa tai brandya.[12][13] Italiassa Corretto tarjoillaan useimmiten espressokupista.

Doppio
Doppion valmistus

Doppio on kaksi annosta espressoa yhdessä kupissa.

Espresso Romano

Espresso Romano on espresso, joka tarjoillaan sitruunaviipaleen kera.[12]

Guillermo

Guillermo on kahvijuoma, jossa espresso kaadetaan limeviipaleiden päälle. Hedelmä korostaa kahvin hapokkuutta. Juoma voidaan tarjoilla kylmänä tai kuumana ja maidon kanssa tai ilman.[13]

Ristretto

Ristretto on espresso, joka valmistetaan tavallista pienempää vesimäärää käyttäen. Ristoretton vastakohta on lungo, jossa on kaksinkertainen vesimäärä.[12]

Maitoa sisältävät kahvijuomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antoccino

Antoccino on annos espressoa jossa on saman verran höyrytettyä maitoa. Annos tarjoillaan espressokupissa.

Breve

Breve sisältää annoksen espressoa, johon lisätään höyrytettyä seosta jossa on yksi osa maitoa ja yksi osa kermaa.[13]

Café au lait
Pääartikkeli: Café au lait
Café au lait tarjoiltuna kulhosta

Café au lait on ranskalainen suuresta kulhosta tarjottava kahvi, jossa on puolet höyrytettyä maitoa ja puolet esimerkiksi suodatin- tai pressokahvia.[14] Se muistuttaa italialaista caffè lattea, espanjalaista café con lecheä ja itävaltalaista melangea.

Ca phe sua da
A Cà phê sữa đá

Vietnamilainen cà phê sữa đá tai "jäädytetty maito kahvi" valmistetaan tummapaahtoisesta kahvista, johon sekoitetaan vähän makeaa maitotiivistettä. Lopuksi vietnamilainen kahvi viilennetään kaatamalla sen jääpalojen päälle.[7][14]

Café bombón
Café bombón

Café bombón on suosittu juoma Valenciassa, Espanjassa, ja se sisältää maitotiivistettä jonka päällä on espressoa.[14]. Se on mahdollisesti eurooppalaiseen makuun kehitetty versio Aasiassa suosituista kahvijuomista joissa käytetään maitotiivistettä. Niistä poiketen café bombón sisältää kuitenkin espressoa eikä suodatinkahvia. Juoma tarjoillaan usein lasista, jolloin sen kerrokset näkyvät.

Cappuccino
Pääartikkeli: Cappuccino
Cappuccino

Cappuccino on kahvijuoma, joka valmistetaan espressosta, kuumasta maidosta ja höyrytetystä maitovaahdosta. Cappuccino muistuttaa lattea, mutta siinä on espressoa, höyrytettyä maitoa ja maitovaahtoa kaikkia yhden kolmasosan verran. Cappuccinossa on siis vähemmän maitovaahtoa kuin lattessa. Cappuccino on yleensä korkeampi kuin kuppi, jonka vuoksi vaahto näkyy kupin reunojen yli. Cappuccino tarjoillaan posliinikupista, koska posliininen kuppi säilyttää lämmön ja juoman päällä oleva vaahto pitää juoman pidempään lämpimänä.[12]

Cortado

Cortado (myös "pingado" tai "garoto") on espresso, johon lisätään lämmintä maitoa hapokkuuden vähentämiseksi.[14] Se on suosittu juoma muun muassa Espanjassa, Portugalissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Kuubassa se tunnetaan nimellä "cortadito" ja Yhdysvalloissa nimellä "Gibraltar." Se tarjoillaan usein lasista, jossa on metallinen pohja ja korva.

Cà phê trứng eli munakahvi

Munakahvi on vietnamilainen juoma, joka valmistetaan vahvasta suodatinkahvista, munankeltuaisista, sokerista ja maitotiivisteestä.[14][15]

Munatotilatte

Syksyn ja talven aikaan nautittava munatoti, johon on lisätty kermaa, espressoa ja hieman muskottia.

Eiskaffee

Eiskaffee, kirjaimellisesti "jäätelökahvi", on suosittu saksalainen kahvijuoma, joka koostuu jäähdytetystä kahvista ja vaniljajäätelöstä ja johon lisätään joskus sokeria, kermavaahtoa ja suklaahippuja.[14]

Espressino

Espressino muistuttaa marocchinoa ja sisältää espressoa,höyrytettyä maitoa ja kaakaojauhetta.

Espresso con panna

Espresso con panna on kahvi kermavaahdolla.[11]

Flat white
Flat white, jossa on esimerkki latte artista

Flat white on espresso, jossa on kahvin ja maidon suhde on samanlainen kuin esimerkiksi lattessa, mutta maidon rakenne ja joissain tapauksessa espresson määrä on eri. Maidosta höyrytetään ja nostellaan tasainen mikrovaahto, joka sekoitetaan espressoon jolloin juoman rakenne on tasaisen kermainen. Juoma on lähtöisin Australiasta, mutta sitä saa nykyisin esimerkiksi Starbucksin kahviloista eri puolilla maailmaa.[16] [14]

Galão

Galão on portugalilainen kahvijuoma, joka sisältää kahvia ja vaahdotettua maitoa. Se muistuttaa caffè latte tai café au lait -juomia.[14]

Caffè gommosa

Caffè gommosa valmistetaan kaatamalla annos espressoa vaahtokarkin päälle, jolloin syntyy makea ja paksu juoma. Juoma on peräisin Luoteis-Yhdysvaltojen kahviloista.[17]

Kopi susu

Kopi susu on maitokahvi, joka on suosittu etenkin Malesiassa, Indonesiassa ja Singaporessa. Se muistuttaa thaimaalaista Ca phe sua nong -juomaa ja espanjalaista Café Bombomia.[14] Kopi susu valmistetaan sekoittamalla kahvia maitotiivisteeseen ja antamalla seoksen jäähtyä ja purujen laskeutua lasin pohjalle.

Latte
Pääartikkeli: Latte
Latte

Latte on sisältää annoksen espressoa ja yleensä noin kolme annosta höyrytettyä maitoa, jonka päälle kaadetaan vähän vaahdotettua maitoa. Juoma tarjoillaan korkeasta lasista.

Englanninkielisissä maissa lattella viitataan kahveihin, joiden tekemiseen on käytetty kuumaa maitoa. Italiassa niitä kutsutaan nimellä caffè e latte tai yleisemmin caffellatte, joka tarkoittaa "kahvia ja maitoa". Ranskassa ja Pohjois-Euroopassa café au lait -nimeä on käytetty yleisesti tarkoittamaan espresson ja maidon yhdistelmää. Portugalissa lattea vastaava juoma on galão ja Saksassa 'Milchkaffee' tai 'Melange'.

Lattesta on olemassa erilaisia muunnelmia, joissa kahvi korvataan esimerkiksi matella tai matchalla. Maito voidaan korvata esimerkiksi soija- tai mantelimaidolla.

Latte macchiato
Pääartikkeli: Latte macchiato

Latte macchiaton italiankielinen nimi tarkoittaa tahrattua maitoa, mikä sen viittaa sen valmituksessa maitovaahdon pinnalle jäävään espressokahvin muodostamaan kuvioon.[11] Macchiatossa on vähemmän espressoa kuin lattessa ja se valmistetaan eri järjestyksessä.

Latte macchiato
Mélange
Melange

Mélange on suosittu kahvihuoma Itävallassa, Sveitsissä ja Alankomaissa, ja se muistuttaa lattea ja cappuccinoa. Se on maitovaahdon kanssa tarjottava kahvi, jossa on yhtä paljon espressoa kuin kuumaa maitoa.[7]

White coffee

Ipoh white coffee on Malesian Ipohista lähtöisin oleva kahvijuoma, jossa kahvipavut paahdetaan palmumargariinissa ja juoma tarjoillaan maitotiivisteen kanssa. Juoma tarjoillaan usein jäähdytettynä.

Isossa-Britanniassa termi 'White coffee' on mustan kahvin vastakohta, kahvi johon on lisätty kylmää maitoa.

Sekoitetut kahvijuomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahvi espresson kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallinen suodatettu kahvi voidaan myös nauttia espresson kanssa, mikä lisää sen makua ja kofeiinipitoisuutta. Juomaa kutsutaan esimerkiksi nimellä "red eye," mutta joillain kahviketjuilla on oma nimi juomalle, kuten Caribou Coffeen "depth charge" ja Dunkin' Donutsin "turbo".[18][19] Erilaisia versioita ovat "black eye", joka sisältää kaksi espressoshottia ja "dead eye" jossa on kolme espressoshottia.

Kahvi teen kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Black tie -juoma valmistetaan sekoittamalla makeaan ja mausteiseen thaimaalaiseen jääteehen tupla-annos espressoa. Red tie -juoma sisältää yhden annoksen espressoa.
  • Useat tahot käyttävät nimitystä "chai latte" juomasta, jossa tavallisen latten espresso on korvattu teetiivisteellä. Dirty chai latte sisältää teen lisäksi myös espressoa.
  • Yuanyang, myös Ying Yong, on suosittu juoma Hongkongissa. Se on sekoitus kahvia, mustaa teetä ja maitotiivitettä. Yuanyang voidaan nauttia kuumana tai kylmänä.[14]

Kahvi alkoholin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bailey's Irish Cream ja kahvi.
  • Alkoholijuomat joissa on kahvin maku (esimerkiksi Kahlúa, Tia Maria, Kamora)
  • Gaelic coffee (kahvi ja Drambuie tai Glayva)
  • Irish Coffee (kahvi ja Irlantilainen viski)[14]
  • Brandy Coffee (kahvi ja Brandy)
  • Keoke Coffee (kahvi ja brandy ja Kahlúa)
  • English Coffee (kahvi ja Gin)
  • Calypso Coffee (kahvi ja Tia Maria tai Kahlúa ja rommi)
  • Jamaican Coffee (kahvi ja Tia Maria ja rommi)
  • Thai Coffee (Sangsom ja pikakahvi)
  • Shin Shin Coffee (kahvi ja rommi)
  • Baileys Irish Cream Coffee
  • Monk's Coffee (kahvi ja ranskalainen yrttilikööri Bénédictine)
  • Seville Coffee (kahvi ja Cointreau)
  • Witch's Coffee (kahvi ja italialainen yrttilikööri Strega)
  • Russian Coffee (kahvi ja Vodka)
  • Priest Coffee (kahvi ja islantilainen snapsi Brennivín)
  • Corfu Coffee (Koum Quat -likööri)
  • Kaffee Fertig (kahvi ja sveitsiläinen luumusnapsi)
  • Kaffee Kirsch (kahvi ja kirsikkaviina)
  • Kaffe Karlsson (kahvi ja Baileys Irish Cream ja Cointreau)
  • Corretto (espresso ja alkoholi, kuten grappa, brandy tai sambuca)
  • Kula on afrikkalainen juoma, jossa on espressoa ja Amarula-kermalikööriä
  • Karsk - joka tunnetaan myös nimillä kaffekask, kaffegök ja Tanskassa nimellä Kaffepunch - on Pohjois-Skandinaviassa tunnettu juoma joka sisältää kahvia ja paloviinaa tai snapsia. Se on perinteinen juoma maanviljelijöiden keskuudessa, jonka valmistuksessa laitetaan kolikko kupin pohjalle, lisätään kahvia kunnes kolikko häviää näkyvistä, sitten kirkasta viinaa, kunnes kolikko taas näkyy.[14]
  • Pharisäer on saksalainen suosittu alkoholijuoma, joka sisältää kupin kahvia, tupla-annoksen rommia ja kermavaahtoa.[14]
  • Carajillo on espanjalainen kahvijuoma, jossa kahviin yhdistetään brandya, viskiä, anisettea tai rommia.[14] Sitä muistuttava italialainen juoma on nimeltään caffè corretto.

Maustetut kahvijuomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melya

Melya on kahvijuoma, joka maustetaan kaakaojauheella ja hunajalla. Joskus siihen lisätään myös kermaa.

Caffè Marocchino

Marocchino sisältää espressoa, höyrytettyö maitoa ja päällä kaakaojauhetta. Juoma muistuttaa espressinoa.

Café miel

Café miel sisältää espressoa, maitoa, kanelia ja hunajaa.[11]

Mocha tai café mocha tai mochaccino

Café mocha on muunnelma lattesta, jossa on espresson ja höyrytetyn maidon lisäksi kaakaota tai suklaasiirappia tai -kastiketta. Mochassa voi olla tummaa tai maitosuklaata ja usein myös kermavaahtoa.[11]

Cafe borgia on muunnelma edellisestä, joka on maustettu appesiininkuorella ja joka tarjoillaan usein kermavaahdon ja kanelin kanssa.

Café de olla

Café de olla on Meksiko]ssa ja Latinalaisessa Amerikassa suosittu savipannuissa tehtävä kahvijuoma, joka maustetaan kanelilla ja täysruokosokerilla.[14]

Café Rápido y Sucio

A Café Rápido y Sucio, joka tarkoittaa nopeata ja likaista kahvia, sisältää kolme annosta espressoa ja suklaasiirappia. Se ei sisällä maitoa tai vettä.

Café Touba

Café Touba on senegalilainen kahvijuoma, jossa on pippurilla (Xylopia aethiopica -kasvin marjoilla) ja neilikalla maustettua kahvia sekä sokeria. Juoma on saanut nimensä maan pyhän kaupungin Touban mukaan. Uskomusten mukaan se keksittiin lääkkeenomaisena nautintoaineena nautittavaksi päivittäin apuna rukousten suorittamisessa.[14]

Voikahvi
Pääartikkeli: Voikahvi

Voikahvi, jota kutsutaan myös nimellä rasvakahvi tai Bulletproof Coffee, on kahvia johon lisätään voita ja MCT-öljyä. Juoma valmistetaan tehosekoittimessa ja se muistuttaa kermaista lattea.[20]

Muut

Jotkin kahvilat tarjoavat makusiirappeja, joita asiakkaat voivat lisätä juomiinsa. Joistain kahviin lisättävistä kermoista tai jauheista on myös olemassa erilaisia makuversioita.

Jääkahvit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frappé
Café frappé

Frappé on vaahdon peittämä jääkahvijuoma, joka valmistetaan pikakahvista. Se on suosittu juoma Kreikassa etenkin kesäaikaan, mutta on sittemmin levinnyt muihin maihin.[14]

Freddo Espresso

Freddo Espresso on kreikkalainen vaahdon peittämä jääkahvijuoma, joka valmistetaan tehosekoittimella espressosta, sokerista ja jääpaloista.

Mazagran

Mazagran on algerialainen kylmä kahvijuoma, joka tarjoillaan korkeasta lasista ja johon lisätään joskus sokeria, rommia, sitruunaa tai vettä.

Palazzo

Palazzo on Etelä-Kaliforniassa suosittu jääkahvi, joka sisältää kaksi annosta espressoa joka viilennetään ja johon lisätään makeutettu kerma. Palazzo tehdään yleensä mokkapannulla.

Ice Shot

Australialainen Ice Shot muistuttaa Mazagrania, ja on yksinkertaisimmillaan espresso, joka on kaadettu tavalliseen latte-lasiin jääpalojen päälle. Kuuman kahvin ja jääpalojen reaktio antaa juomalle sorbettimaisen rakenteen. Joskus juomaan lisätään annos jäätelöä.

Shakerato

Shakerato on jääkahvi, joka valmistetaan ravistelemalla espressoa jääpalojen kanssa.[13]

Pikakahvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikakahvia

Pikakahvi valmistetaan paahdetusta kahvista. Monimutkaisen prosessin avulla kahvinesteestä haihdutetaan vesi ja siitä tehdään jauhetta tai raetta. Tuotteesta voi sitten valmistaa kahvia lisäämällä siihen kuumaa vettä.

Kofeiinin poistaminen kahvista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahvipapujen kofeiini voidaan poistaa useilla eri menetelmillä. Kofeiinittomasta kahvista on tullut suosittua, kun ihmiset ovat huolestuneet liiallisen kofeiininkulutuksen terveysvaikutuksista.[21] Eri valmistajlla on olemassa kofeiinitonta suodatinkahvia, pikakahvia ja espressoa.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Affogato
Affogato

Affogato on italialainen kahvipohjainen juoma tai jälkiruoka. Affogato viittaa jäätelön tai jälkiruoan peittämiseen espressolla, ja joskus annokseen lisätään myös alkoholia tai suklaa- tai karamellikastiketta.[13]

Tölkkikahvi

Tölkkikahvi on hyvin yleinen ilmiö Japanissa, jossa sitä valmistavat erilaisina versioina useat yhtiöt kuten The Coca-Cola Company, Suntory, Asahi ja UCC. Tölkissä myytävä kahvi on valmista juotavaksi, ja sitä voi ostaa kaupoissa tai kadulla sijaitsevista juoma-automaateista viilennettynä tai lämmitettynä.[22]

Kahvimaito
Kahvimaidon aineet: kahvisiirappi ja maito

Kahvimaitoa myydään kahtena erilaisena tuotteena: valmiina kahvimaitona ja kahvisiirappina. Juoma valmistetaan lisäämällä makeutettu kahvitiiviste eli kahvisiirappi maitoon samaan tapaan kuin kaakaota tehteässä. Se on Yhdysvaltojen Rhode Islandin osavaltion virallinen juoma.[23]

Double-Double

Double-Double on kanadalainen kahvitermi, joka liittyy Tim Hortons -pikaruokaketjuun. Sen tilaamalla saa ravintolassa suodatinkahvijuoman, jossa on kaksi sokeria ja kaksi annosta kermaa.

Eteläintialainen suodatinkahvi

Eteläintialainen suodatinkahvi, joka tunnetaan myös nimellä "Kaapi", on makea maitokahvi.[14] Se tehdään suodattamalla tummaksi paahdetuista kahvipavuista ja sikurista. Se on suosittu juoma esimerkiksi Karnatakassa, Keralassa ja Tamil Nadussa.

Pocillo

Latinalaisamerikkalainen Pocillo on pieni annos makeuttamatonta kahvia, joka tehdään yleensä espressokeittimellä tai mokkapannulla, ja tarjoillaan pienistä kupeistä nimeltä "tazitas de pocillo". Sen tunnusmerkki on pieni koko.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marcus Ziemann: Suodatinkahvi on nyt huipputrendikästä – Mutta kuka keksi suodattaa kitkerän kahvin? 2.3.2015. Yle. Viitattu 9.2.2018.
  2. a b Kahvinvalmistusmenetelmiä 2018. Suomen Baristayhdistys. Viitattu 9.2.2018.
  3. Taina Salovaara: Kylmäuutettu kahvi ja muut trendikkäät kahvijuomat Yhteishyvä. 26.9.2016. S-ryhmä. Viitattu 9.2.2018.
  4. Heli Nieminen: Kylmäuutettu kahvi on tulevan kesän hitti Turun Sanomat. 20.4.2015. Viitattu 9.2.2018.
  5. Antti Metsänkylä: Perkolaattori eli pulputuspannu 1900-luvun alusta Museovirasto. Viitattu 9.2.2018.
  6. Turkkilainen kahvi on kulttuuriperintöä Keskisuomalainen. 23.4.2017. Viitattu 9.2.2018.
  7. a b c d e Heini Huhtinen: Kahvimatka maailman ympäri 23.5.2017. Paulig. Viitattu 9.2.2018.
  8. The Secret History Of: Moka Express coffee maker Independent. 3.12.2010. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  9. Kielitoimiston sanakirja (Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio) 2017. Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy. Viitattu 9.2.2018.
  10. Jonathan Morris: ”15 Globalisation of Italian Coffee”, The Cappuccino Conquests. The Transnational History of Italian Coffee. Exhibition Catalogue. University of Hertfordshire, 2007. Verkkoversio (viitattu 9.2.2018). (englanniksi)
  11. a b c d e Erikoiskahvit 2018. Suomen Baristayhdistys ry. Viitattu 9.2.2018.
  12. a b c d e Pieni kahvisanasto Anna. 15.10.2012. Viitattu 9.2.2018.
  13. a b c d e Chantal Martineau: 10 Coffee Orders To Step Up Your Game 24.1.2012. Food Republic. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  14. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Kokeile 40 kahvijuomaa 29 eri maasta 9.7.2014. Momondo. Viitattu 9.2.2018.
  15. Alana House: The world’s weirdest coffee experiences Escape. 11.9.2014. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  16. Oliver Laughland: What is a flat white? A guide for Americans on Starbucks' next hit The Guardian. 5.1.2015. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  17. Damien Wilde: Coffee around the World: The Caffe Gommosa 17.10.2016. Caffe Society. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  18. Hugh Merwin: Caribou Coffee Forces Duluth Café to Stop Serving ‘Depth Charge Grub Street. 20.1.2014. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  19. Dunkin' Donuts Fuels Customers with New Turbo Hot(TM) Coffee 15.3.2006. Dunkin' Donuts. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  20. 80 grammaa voita kahvin sekaan – uskomaton superjuoma laihduttaa ja piristää? 07.02.2014. MTV.fi. Viitattu 9.2.2018.
  21. Lääkäri ei suosittele kofeiinitonta kahvia 21.4.2012. Yle Lahti. Viitattu 9.2.2018.
  22. David Ross: Vending machine marketing deal for Harris Tweed Herald Scotland. 26.11.2013. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  23. State Symbols Rhode Island Government. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luettelo kahvijuomista.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of coffee drinks