Burj al-arab

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burj al-arab
Tiedot
Sijainti Dubai, Arabiemiirikunnat
Rakennettu 1994–1999
Käyttötarkoitus hotelli/ravintola
Tila valmis
Yritykset
Arkkitehti Tom Wright
Urakoitsija Murray & Roberts
Omistaja Jumeirah Group
Tekniset tiedot
Kerroksia 60lähde?
Kerrospinta-ala 111 500lähde? 
Hissien määrä 18lähde?
Kustannukset 650 000 000 $lähde?
Korkeus
Antenni 321 m
Kattokorkeus 210lähde? m
Ylin kerros 200lähde? m
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Burj al-arab (arab. برج العرب, "Arabien torni") on vuonna 1999 valmistunut pilvenpiirtäjä ja viiden tähden luksushotelli Dubaissa Yhdistyneissä Arabiemiriikunnissa.[1] Burj al-arab on 60-kerroksinen ja 321 metrin korkuinen, ja se on maailman neljänneksi korkein hotelli.[2] Burj al-arab on virallisesti viiden tähden hotelli, mutta sitä on kutsuttu ”maailman ainoaksi seitsemän tähden hotelliksi”.[1]

Piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autoille suoritetaan turvatarkastus Burj al-arabiin johtavalla sillalla.


1990-luvun alussa Dubain emiraatin talous lähti kasvuun, ja emiiri Maktum ibn Rašid Al Maktum päätti rakentaa ennennäkemättömän loisteliaan hotellin symboloimaan Dubain vaurastumista ja houkuttelemaan matkailijoita vierailemaan emiraatissa. Hotellin suunnitteli brittiläiselle WS Atkins PLC -yhtiölle työskentelevä arkkitehti Tom Wright, joka päätti tehdä rakennuksesta arabialaisten dhow-purjeveneiden purjeen muotoisen.

Burj al-arabin rakennustyöt alkoivat vuonna 1994, ja niiden pääurakoitsija oli eteläafrikkalainen Murray & Roberts. Hotellin perustukset tehtiin kivestä ja betonista valmistetulle tekosaarelle Jumeraihin kaupunginosan edustalla, koska hotelli ei saanut viranomaisilta rakennuslupaa rannalle. Koska tekosaarella ei ollut peruskalliota, perustusten tueksi maaperään laskettiin 250 kappaletta betonipalkkeja.[3] Epävakaisen sääolosuhteiden seurauksena tekosaari valmistui vasta vuonna 1996, ja täten monet rakennustöihin osallistuneet insinöörit epäilivät, ettei Burj-al arab valmistuisi määräaikaansa mennessä vuonna 2000. Hotelli itse kuitenkin valmistui kolmessa vuodessa, ja Burj al-arabin avajaiset pidettiin jo vuonna 1999.

Burj al-arab on 210 metrin korkuinen, mutta sen huipulle asennettu antenni tekee rakennuksesta 321-metrisen ja täten maailman korkeimman hotellin. Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa sijaitseva Ryugyŏng-hotelli on tosin 330-metrinen, mutta kesken jääneiden rakennustöidensä seurauksena se ei ole ikinä ollut käytössä. Hotelli on myös maailman korkein rakennus, jossa on kaareva julkisivu. Burj al-arabin rakenteisiin kuuluu kaksi teräksestä valmistettua palkkia, jotka on suunniteltu hotellin ulkoiseksi tukirangaksi tukemaan rakennusta kuumuudelta ja mereltä puhaltavilta tuulenpuuskilta.

Burj al-arabin huipulla ovat helikopterikenttä, Al Muntaha -niminen näköalaravintola ja maailman korkeimmalle rakennettu tenniskenttä. Burj al-arabin sisätiloissa on 8 000 neliömetrin verran 22 karaatin kultaa ja 24 000 neliömetrin verran marmorialähde?. Hotellin tekosaareen on rakennettu maanalainen Al Mahara -niminen ravintola, jonka ikkunoista vieraat näkevät Persianlahden kaloja ja koralliriuttoja. Burj al-arabin tekosaaren ja Jumeirahin rannan yhdistää silta, jonka ylittäminen on maksullista ja vaatii vartijoille luovutettavan asiakirjan. Jokaisessa 38 kerroksessa on oma vastaanottotiski. Hotellin yhteydessä on myös kuntosali, kylpylöitä, uima-altaita ja squash-kenttiä.

Burj al-arabin aula on 180 metrin korkuinen, mikä tekee siitä maailman suurimman aulan ja kaikkien aikojen korkeimman rakennuksen sisälle rakennetun avoimen tilan. Aula ilmastointiin jo hotellin rakennusvaiheessa puhaltamalla ilmaa sisätiloihin kuuden kuukauden ajan, sillä Dubain kuumien päivien ja kylmien öiden välinen lämpötilan vaihtelu olisi saattanut luoda rakennuksen sisälle mikroilmaston, jolloin ilmankosteus olisi voinut muodostaa sadepilven aulan ylempiin kerroksiin. Burj al-arabin epätavallisen muotoilun seurauksena aula on rakennettu V-kirjaimen muotoiseksi, jotta se ei veisi tilaa rakennuksen muilta sisätiloilta. Aulan tyyli jäljittelee perinteistä arabialaista ja nykyaikaista länsimaista arkkitehtuuria, ja aulan suunnitteli kiinalaissyntyinen sisustusarkkitehti Khuan Chew.

Burj al-arabissa on hotellihuoneita yhteensä 202 kappaletta, ja kaikki huoneet on suunniteltu kaksikerroksisiksi sviiteiksilähde?. Pienissä hotellihuoneissa on lattiapinta-alaa 170 neliömetrin verran ja suurimmissa 780 neliömetrin verranlähde?. Burj al-arab on yksi nykymaailman kalliimmista hotelleista, sillä hotellihuoneissa yöpyminen maksaa halvimmillaankin jo 1 000 euroa vuorokaudelta ja kalleimmillaan 28 000 euroa vuorokaudeltalähde?. Kaikissa sviiteissä on ruokailu- ja olohuonetilat, nykyaikaiset elektroniikkalaitteet sekä omat hovimestarit, jotka palvelevat asiakkaita vuorokauden ympäri. Burj al-arabin vieraille varataan asiakkaiden varallisuudesta riippuen joko yksityinen Rolls-Royce tai helikopteri, joka hakee vieraat hotellille Dubain kansainväliseltä lentoasemalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Burj Al Arab Jumeirassa | Visit Dubai www.visitdubai.com. Viitattu 24.6.2023.
  2. David Tusing: The 10 tallest hotels in the world, from Gevora to Burj Al Arab The National. 24.3.2023. Viitattu 24.6.2023. (englanniksi)
  3. Judy Cogan: The History of the Burj Al Arab, Dubai Culture Trip. 14.8.2016. Viitattu 24.6.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Burj al-arab.