Brussels Cycling Classic

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brussels Cycling Classic
Tiedot
Ajankohta kesä–syyskuu
Alue  Belgia
Laji maantie
Kilpailu UCI Europe Tour
Tyyppi yhden päivän kilpailu
Historia
Ensimmäinen 1893
Kilpailuja yht. 100
Ensimmäinen voittaja Belgia André Henry
Eniten voittoja Australia Robbie McEwen (5)
Viimeisin voittaja Ranska Arnaud Démare

Brussels Cycling Classic (vuoteen 2012 saakka Pariisi–Bryssel[1]) on Belgiassa käytävä yhden päivän mittainen maantiepyöräilyn klassikkokilpailu, joka on yksi vanhimpia ammattipyöräilykilpailuja.

Pariisi–Bryssel järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1893, tuolloin kaksipäiväisenä amatöörikilpailuna. Vuodesta 1907 lähtien se on ollut ammattilaiskilpailu. Pariisi–Bryssel kuului vuosikymmeniä kevään klassikoihin, joka ajettiin huhtikuun loppupuolella Pariisi–Roubaix’n ja Gent–Wevelgemin välissä. Kilpailu menetti hohtoaan vuonna 1966 Amstel Gold Racen aloittamisen myötä, eikä sitä järjestetty lainkaan vuosina 1967–1972. Pariisi–Bryssel palasi kilpailukalenteriin vuonna 1973 syyskuun loppupuolella juuri ennen Pariisi–Toursia.

Pariisi–Bryssel-ajon pituus oli ennen vuotta 1926 aina yli 400 kilometriä, mutta matka lyhentyi sittemmin runsaaseen 200 kilometriin ja lähtöpaikkana oli Soissons, 85 kilometriä Pariisista koilliseen. Reitti oli pääasiassa varsin tasainen, mutta matkan loppupuolella oli useita mukulakivipintaisia nousuja. Kilpailu päättyi pitkään RSC Anderlechtin jalkapallostadionin ulkopuolelle, mutta vuonna 2005 maalipaikka vaihtui Atomiumin läheisyyteen Brysselin keskustaan. Vuodesta 2013 lähtö- ja maalipaikka on ollut Brysselissä[1].

Pariisi–Brysselin on voittanut useimmin Robbie McEwen, kaikkiaan viisi kertaa. Kilpailun taso on kärsinyt Espanjan ympäriajon siirtymisestä keväästä syyskuulle vuonna 1995.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b Greipel triumphs at Brussels Cycling Classic Cyclingnews.com. 7.9.2013. Viitattu 14.9.2013. (englanniksi)