Atomium

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sensuroitu kuva André Waterkeyn, Atomiumista, 1958 Brysselissä. Kuva on sensuroitu, koska Belgiassa ei ole Freedom of Panoramaa. Wikipedia kannattaa nykyarkkitehtuuri-aiheisten valokuvien kaupallisen käytön vapauttamista.

Atomium on monumentti, joka rakennettiin Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten. Se on raudan kiderakenteen 165-miljardikertainen suurennos, kaikkiaan 102 metriä korkea ja sen on suunnitellut arkkitehti André Waterkeyn. Alkuperäisen suunnitelman mukaan monumentti piti pystyttää vain puoleksi vuodeksi, mutta sittemmin siitä on tullut kuuluisa turistinähtävyys.

Monumentti koostuu yhdeksästä halkaisijaltaan 18-metrisestä teräspallosta sekä niitä yhdistävistä putkista. Pallot on sijoitettu toisiinsa nähden siten, että ne muodostavat kärjellään seisovan kuution, jonka yksi avaruuslävistäjä on pysty­suorassa; kahdeksan palloa on tämän kuution kärki­pisteissä ja yksi sen keski­pisteessä. Tämä vastaa täsmälleen sitä, miten kiteessä yhden alkeis­kopin muodostavat atomit ovat sijoittuneet toisiinsa nähden raudassa tai muussa sellaisessa aineessa, jolla on tilakeskinen kuutiollinen kiderakenne.

Palloja toisiinsa yhdistävien putkien sisällä kulkevat hissit, joilla yleisö voi liikkua pallojen välillä. Ylimmässä pallossa on Belgium Taste -ravintola. [1]

Keväällä 2006 Belgia julkaisi kahden euron erikoisrahan, jonka kuvapuolelle oli lyöty kuva Atomium-monumentista[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]