Britannia Hospital – juhlapäivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Britannia Hospital – juhlapäivä
Britannia Hospital
Elokuvan juliste Yhdysvalloissa
Elokuvan juliste Yhdysvalloissa
Ohjaaja Lindsay Anderson
Käsikirjoittaja David Sherwin
Tuottaja Lindsay Anderson
Michael Medwin
Säveltäjä Alan Price
Kuvaaja Mike Fash
Leikkaaja Michael Ellis
Pääosat Malcolm McDowell
Leonard Rossiter
John Moffatt
Fulton Mackay
Joan Plowright
Robin Askwith
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö EMI Films
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 1982, Suomessa 1983[1]
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Britannia Hospital – juhlapäivä (Britannia Hospital) on brittiläinen musta komediaelokuva vuodelta 1982. Britannian julkista terveydenhoitoa satirisoivan elokuvan on ohjannut Lindsay Anderson.

Britannia Hospital on viimeinen Andersonin arvostetusta kolmen elokuvan sarjasta, jotka kaikki on kirjoittanut David Sherwin ja joissa kaikissa Malcolm McDowell esittää jokamieshahmoa nimeltä Mick Travis. Elokuvassa Jos... (1968) hän tekee vallankumousta sisäoppilaitoksessa, elokuvassa Onnenpoika (1972) hän etenee kahvin myyntimiehestä filmitähdeksi, ja tässä elokuvassa hän on röyhkeä reportteri, joka tutkii erään professori Millerin touhuja. Trilogian elokuvissa on muitakin yhteisiä henkilöhahmoja, mutta tarinat ovat täysin erillisiä.

Britannia Hospitalin uusi lisärakennus odottaa avajaisiaan, joihin vieraaksi on tulossa myös kuningataräiti. Sairaalan johtaja Potter (Leonard Rossiter) törmää mielenosoittajiin, jotka protestoivat afrikkalaisen diktaattorin oleskelua sairaalan VIP-potilaana. Lisäksi keittiöhenkilökunta lakkoilee yksityispotilaiden erikoisten ruokatoiveiden takia, ja uuden siiven johtaja professori Millar on kaikkea muuta kuin yhteistyöhaluinen.

Mick Travis (McDowell) on sairaalassa kuvaamassa salaa dokumenttielokuvaa sieltä raportoiduista oudoista tutkimustavoista. Kaaos on valmis, ja ruumiitakin alkaa tulla.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Leonard Rossiter  Vincent Potter  
 Brian Pettifer  Biles  
 John Moffatt  Greville Figg  
 Fulton Mackay  Johns  
 Vivian Pickles  Matron  
 Barbara Hicks  neiti Tinker  
 Graham Crowden  professori Millar  
 Jill Bennett  tohtori MacMillan  
 Peter Jeffrey  Sir Geoffrey  
 Joan Plowright  Phyllis Grimshaw  
 Robin Askwith  Ben Keating  
 Dave Atkins  Sharkey  
 Roger Martin  mielenosoittaja  
 Malcolm McDowell  Mick Travis  
 Mark Hamill  Red  
 Richard Griffiths  Bernie  
 Arthur Lowe  potilas  
 Alan Bates  Macready  
 Dandy Nichols  Florrie  
 Betty Marsden  Hermione  
 Liz Smith  Maisie  

Britannia Hospital ei kerännyt odotetusti katsojia ja sai valtaosin kielteisiä arvosteluja.[2] Tuottajayhtiö EMI veti elokuvan pois teattereista kuukauden kuluttua ensi-illasta. Kriitikko Ian Haydn Smith pitää Britannia Hospitalia Andersonin uran pohjanoteerauksena, jossa satiirin korvaaminen tavanomaisemmalla komedialla ei auta elokuvaa kritisoimaan National Health Servicen toimintaa.[3]

Kymmenestä suomalaisesta ensi-iltakriitikosta yksi antoi Britannia Hospitalille kolme tähteä, kaksi arvostelijaa kaksi tähteä ja kolme yhden tähden, keskiarvona 1,22 tähteä neljästä.[4] Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano antoi elokuvan Suomessa julkaistulle VHS-kasettiversiolle neljä tähteä viidestä, joka teoksen mukaan vastaa sanallista arviota ”erinomainen”. Hänestä elokuva on pureva ja etenkin anarkismiin taipuvaisia viihdyttävä satiiri.[5]

  1. Silius, Raimo: Studio 14, Elokuvan vuosikirja 1984, s. 191. Suomen elokuvasäätiö, 1984. ISBN 951-9349-37-5
  2. Mackenzie, Kathryn: In Search of an Audience: Lindsay Anderson's Britannia Hospital (Arkistoitu – Internet Archive), Participations: Journal of Audience & Reception Studies, marraskuu 2009.
  3. Ian Haydn Smith: ”Lindsay Anderson”, teoksessa Yoram Allon ym. (toim.): Contemporary British and Irish Film Directors. Wallflower Press 2001, sivu 7.
  4. Pistetaulukko (touko-syyskuun ensi-illat). (Arvostelijoina Asko Alanen, Pertti Avola, Mikael Fränti, Antti Lindqvist, Pentti Lumirae, Timo Malmi, Harri Moilanen, Mikko Piela, Hans Sundström ja Sakari Toiviainen.) Projektio, 1/1984, s. 2. Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL.
  5. Bello Romano (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1995. ISBN 951-0-19839-0

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Britannia Hospital