Lindsay Anderson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lindsay Gordon Anderson (17. huhtikuuta 1923 Bangalore, Intia30. elokuuta 1994 Angoulême, Ranska) oli englantilainen elokuva- ja teatteriohjaaja sekä elokuvakriitikko. Hän syntyi brittiläisen upseerin poikana Bangaloressa, Intiassa ja opiskeli Oxfordin yliopistossa.

Ennen ohjaajan uraansa Anderson oli elokuvakriitikko perustamassaan Sequence-elokuvajulkaisussa. Yhdessä toveriensa kanssa hän uskoi että brittielokuvan on aika ylittää luokkarajat ja kertoa työväenluokan elämästä. Hän sai rahoituksen monilta tahoilta muun muassa Ford-yhtymältä, ja alkoi tehdä lyhyeitä dokumentteja. Anderson sai parhaan lyhyen dokumenttielokuvan Oscarin vuonna 1954 kuurojen lasten opetuksesta kertovalla elokuvallaan Torstain lapsi.[1]

Anderson muistetaan parhaiten 1960-luvun lopulta 1980-luvulle ulottuvasta, David Sherwinin kirjoittamasta kolmen elokuvan kokonaisuudesta, joissa Malcolm McDowell esittää eräänlaista jokamieshahmoa Mick Travisia. Yhteiskunnallisia ongelmia satiirin keinoin käsittelevät elokuvat ovat Jos... (1968), Onnenpoika (1973) ja Britannia Hospital – juhlapäivä (1982). Myös Andersonin varhaistyötä Miehen hinta (1963) ja Yhdysvalloissa tuotettua myöhäisteosta Elokuun valaat (1987) pidetään arvossa.

Tuotantoa ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaohjausten lisäksi Anderson toimi tuottajana elokuvassa Onnenpoika.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isabelle Gourdin-Sangouard,: Lindsay Anderson: Britishness and National Cinemas Alphaville. Viitattu 3.6.2012.
  2. Lindsay Anderson Elonetissä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.