National Health Service

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englannin NHS:n logo.
Pääsisäänkäynti Queen's Medical Centre -sairaalaan Nottinghamissa. Sairaala on osa Englannin NHS:n toimintaa.

National Health Service on Yhdistyneen kuningaskunnan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä, joka jakautuu neljään alueelliseen osaan. Englannissa NHS:n osa tunnetaan nimellä National Health Service, mutta Skotlannissa on NHS Scotland ja Walesissa NHS Wales. Pohjois-Irlannissa osan nimi on Health and Social Care in Northern Ireland. Siten vain Englannin osa tunnetaan virallisesti nimellä National Health Service. Kaikki osat toimivat itsenäisesti.

National Health Service on suuri terveysalan toimija. Esimerkiksi pelkästään sen Englannin toimintayksiköissä työskenteli vuonna 2018 yhteensä 1,3 miljoonaa työntekijää.[1]

Osin tai kokonaan National Health Servicen piirissä olleita ohjaavia ja toimeenpanevia kansanterveyteen ja hyvinvointiin liittyviä viranomaistoimintoja on eriyttetty omiksi virastoikseen. Esimerkiksi Englannissa toimi huhtikuusta 2013 vuoteen 2021 saakka Public Health England (PHE)[2] (jonka tilalle tuli vuonna 2021 UKHSA). Huhtikuusta 2020 lähtien Skotlannissa on toiminut Public Health Scotland (PHS), joka on osa NHS Scotlandia.[3] Myös Walesissa Public Health Wales on NWS Walesin yksikkö. Nämä kansanterveyslaitokset vastaavat osaltaan esimerkiksi tartuntatautitilanteen (esimerkiksi koronaviruksen) seuraamisesta ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta alueellaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Annual Report 2018/2019 (pdf) NHS England, england.nhs.uk. Viitattu 21.3.2020. (englanniksi)
  2. Public Health Scotland Pharmaceutical Services Negotiating Committee (PSNC), psnc.org.uk. Viitattu 21.3.2020. (englanniksi)
  3. Public Health Scotland (toiminta käynnistyy 1. huhtikuuta 2020) Public Health Scotland, publichealthscotland.scot. Viitattu 21.3.2020. (englanniksi)