Bristol Britannia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvassa BOAC:n Bristol Type 175 Britannia, vuodelta 1962.

Bristol Type 175 Britannia on nelimoottorinen Bristol Aeroplane Companyn valmistama potkuriturbiinikäyttöinen matkustajalentokone. Kone lensi ensilentonsa kesällä 1952.

Tämä siviili-ilmailuun tarkoitettu matkustajalentokone suunniteltiin ja kehitettiin aikana, jolloin Britannian määrällinen sotatarviketuotanto pieneni runsaasti. Syynä tähän kehitykseen oli juuri vasta voitettu sota Akselivaltoja vastaan. Siksi tällaisia uusia matkustajakonetyyppejä tarvittiin, lentokonetehtaiden pystyssä pitämiseksi taloudellisesti. Alkuun Bristol Britannia saavutti menestystä sillä lentomatkustus kasvoi suurin harppauksin, mutta tyyppi jäi lopulta varjoon suurempien ja nopeampien konetyyppien tieltä.

Matkanopeus oli 630 km/h ja matkustajamäärä 52 — 133 henkeä. Koneen kantama oli merkittävän pitkä, mikä tarjosi sille kilpailuetua. Lentomatka oli jopa 8 850 km (täyteen tankattuna, tuulettomissa olosuhteissa). Se oli omana aikakautenaan huomattava saavutus. Koneen kiitoratavaatimus oli jonkin verran aikalaisiaan pidempi, mikä oli 2 200 metriä. MTOW eli enin lentoonlähtöpaino oli noin 84 tonnia.[1]

Konetyypin tärkeimpiä kilpailijoita ovat olleet: Lockheed Constellation ja Douglas DC-6 sekä DC-7.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hirvonen, 1961: s. 137
  • Hirvonen, Pauli: MMM - Nuorten Ilmailukirja, Otava, Helsinki-Keuruu, 1961: s. 137