Brasilianportugali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Brasilianportugali on Brasiliassa käytettävä portugalin kielen murre. Sitä puhuu Brasiliassa yli 200 miljoonaa ihmistä. Lisäksi sitä puhuvat maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä erityisesti Kanadassa, Yhdysvalloissa, Portugalissa ja Japanissa. Myös Brasilian portugali jakautuu useisiin eri murteisiin, jotka ovat kaikki keskenään ymmärrettäviä.

Portugalissa asuvat portugalin kielen puhujat ymmärtävät Brasilian portugalia yleensä ongelmitta. Brasilialaisilla voi kuitenkin olla ongelmia Portugalissa puhuttavan portugalin ymmärtämisessä pääasiassa ääntämiserojen takia.

Brasilianportugalin ja portugalinportugalin välinen ero on suunnilleen yhtä iso kuin englannin englannin ja amerikanenglannin välillä. Suurimmat erot Brasilian portugalilla ja Portugalin portugalilla on ääntämisessä. Sinuttelu/teitittely eroaa hieman: euroopanportugalissa käytetään muotoja tu, você ja o senhor/a senhora joista tu-muotoa käytetään yleensä hyvien ystävien, ja nuorison kesken, você-muotoa käyttävät esimerkiksi kollegat keskenään työpaikalla ja o senhor/a senhora muotoa käytetään yleisesti teitittelynä. Brasilianportugalissa tu-muotoa ei käytetä lainkaan, sen on korvannut täysin você-muoto ja teitittely on harvinaisempaa. Sanasto on suurimmilta osin sama, mutta myös siinä on joitakin eroja Portugalin ja Brasilian välillä. Brasilian portugalissa on muun muassa joitakin lainasanoja, joita muualla puhutussa portugalissa ei esiinny. Myös 1900-luvun uusien keksintöjen nimet eroavat yleensä toisistaan. Lainasanoja on saatu muun muassa tupi-guaraní-kielistä ja espanjasta.

Oikeinkirjoituserojakin on, esimerkiksi brasilianportugalissa portugalin sana directório kirjoitetaan diretório. Brasiliassa sanojen kirjoitusasu on lähempänä lausuntaa, ja useista sanoista on pudotettu ääntymättömiä konsonantteja. Brasilian ja Euroopan Portugalin eroja pyritään häivyttämään Acordo Ortográfico da Língua Portuguesa de 1990 -sopimuksella, joka muutti kaikissa sopijamaissa käytettyä oikeinkirjoitusta pääasiassa foneettiseen (Brasilian) suuntaan.

Portugalin ja Brasilianportugalin oikeinkirjoituksen säännölliset erot. *(tähti) silloin, kun sanalla on olemassa säännönmukaisesti poikkeava brasilialainen oikeinkirjoitusasu. Seuraavat ohjeet pätevät näissä tapauksissa:

 1. Portugalin gu ja qu kirjoitetaan Brasiliassa silloin kun u äännetään ja .
  aguentar* > aentar
  cinquenta* > cinenta
 2. Portugalin -cc- ja -- kirjoitetaan Brasilian normissa yksinkertaisena c:nä ja ç:nä.
  accionista* > acionista
  fraão* > fração
 3. Portugalin -ct- kirjoitetaan Brasiliassa yksinkertaisena t:nä.
  atractivo* > atrativo
  edicto* > edito
 4. )Ääntämisen vuoksi Portugalin -- ja -pt- vaihtuvat Brasiliassa ç:ksi ja t:ksi
  exceão* > exceção
  óptimo* > ótimo
 5. Ääntämisen vuoksi Portugalin välikonsonantti -b- putoaa Brasiliassa.
  subdito* > súdito
 6. Portugalin -eia kirjoitetaan Brasiliassa -éia.
  ideia* > idéia
  geleia* > geléia
 7. Painon vuoksi Portugalin -oo- kirjoitetaan Brasiliassa sirkumfleksilla -ôo-.
  voo* > vôo
 8. Painon vuoksi suljetut Portugalin -é- ja -ó- kirjoitetaan Brasiliassa sirkumfleksilla.
  ténis* > tênis
  económico* > econômico
 9. Portugalissa kirjoitetaan vuodenaikojen ja kuukausien nimet isoin alkukirjaimin, kun ne Brasiliassa kirjoitetaan pienin alkukirjaimin.
  Outono* > outono
  Abril* > abril
 10. Sanajärjestys vaihtelee myös jonkin verran:
  Portugali: Chamo-me... > Minun nimeni on...
  Brasilia: Eu me chamo...

  Portugali: Onde moras (tu)? > Missä asut?
  Brasilia: Onde você mora?
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.