Boogaloo (liike)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liikkeen jäseniä Richmondissa Virginiassa vuonna 2020.

Boogaloo on löyhästi järjestäytynyt militantti äärioikeistolainen liike, jonka tavoitteena on sytyttää Yhdysvaltoihin sisällissota.[1][2] Liike koostuu pääosin hallitusta ja kaksipuoluejärjestelmää vastustavista jäsenistä, mutta koska se on löyhästi järjestäytynyt, siinä on myös mukana valkoisia nationalisteja ja vasemmistolaisia anarkisteja.[2] Boogaloo siis koostuu monista eri ideologioista, mutta kaikki sen jäsenet jakavat tavoitteen sisällissodan aloittamisesta.

Boogaloo-liikkeen jäsenet yleensä pukeutuvat kirkkaisiin vaatteisiin ja havajipaitoihin, ja he ovat raskaasti aseistuneita esimerkiksi rynnäkkökiväärein.[2][3] Liike nousi suuren yleisön tietoisuuteen COVID-19-taudin rajoitustoimia vastustavissa mielenosoituksissa.[4]

Liikkeen nimi tulee pääosin huonoja arvosanoja saaneesta Breakin' 2: Electric Boogaloo -elokuvasta.[1]

George Floydin kuolemaan liittyvät mielenosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi pidätti kolme liikkeen jäsentä George Floydin kuolemaan liittyvissä mielenosoituksissa.[1][5] Jäsenten tavoitteena oli lietsoa mielenosoituksissa väkivaltaisuuksia.[1] Boogaloo-liikkeen jäseniä on nähty muissakin mielenosoituksissa.[1] Yhdysvaltain keskusrikospoliisin raporttien mukaan osa liikkeen jäsenistä kannattavat mielenosoituksia ja toimivat vastavoimana poliisille, kun jotkut taas pyrkivät väkivaltaiseen ekstremismiin.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f What is the 'Boogaloo' movement? aljazeera.com. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)
  2. a b c Gun-toting members of the Boogaloo movement are showing up at protests edition.cnn.com. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)
  3. What is the ‘boogaloo’ movement? foxbusiness.com. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)
  4. Extremists Are Using Facebook to Organize for Civil War Amid Coronavirus techtransparencyproject.org. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)
  5. Three men connected to 'boogaloo' movement tried to provoke violence at protests, feds say nbcnews.com. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)