Black Jack (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Black Jack
Kirjailija Reijo Mäki
Kieli suomi
Genre dekkari
Kustantaja Otava
Julkaistu 2003
ISBN 951-1-18882-8
Sarja: Vares
Edeltävä Kolmastoista yö
Seuraava Huhtikuun tytöt
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Black Jack on Reijo Mäen vuonna 2003 ilmestynyt neljästoista Vares-dekkari. Se on ensimmäinen Vares-kirja, jossa tapahtumat kerrotaan Vareksen näkökulmasta minä-muodossa. Samaa kerrontaa käytetään myös tätä uudemmissa Vares-kirjoissa.

Turussa suunnitellaan merkittävää terroritekoa. Toisena teemana on kerskakulutus ja sen kritiikin epäaitous. Yksityisetsivä Vares etsii kadonnutta kettutyttöä, jonka miljoonaperijäaktivistipoikaystävä aikoo järkyttää riistokapitalismin mädättämää länsimaailmaa. Jack- Abu-Omar on nukkuvaksi terroristiksi Suomeen lähetetty muslimi, joka on kotoutunut Turkuun rahaa peseväksi pitserian omistajaksi ja jolle Koraani on käymässä tarpeettomaksi. Traaginen sivujuonne on loputonta vappua viettävä lottovoittajakaksikko, jonka tavoite on juoda itsensä hengiltä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Tommi Aitiosta kirjan terroriuhka koettelee uskottavuuden rajoja. Varesta Aitio pitää suomalaismiehen idealisointina.[1] Turun Sanomien Kimmo Rantanen arvioi Mäen vahvistavan stereotypioita ja asettavan kasvissyöjät ja eläinaktivistit pellen rooliin sekä ulkomaalaiset lähtökohtaisesti roistoiksi. Rantanen epäilee Mäen olevan vitsin varjolla tosissaan mutta on toisaalta ilahtunut siitä, että Jack Abu-Omar esitetään hahmona, jonka kautta nousee esiin oman elämän ja vakaumuksen ristiriita. Rantasen mukaan halu naurattaa on kirjailijan voimanlähde eikä tämä malta jättää vitsejä tai sanaleikkejä käyttämättä.[2]

Black Jack oli ilmestymisvuonnaan viidenneksitoista myydyin kotimainen kaunokirja ja sitä myytiin 20 600 kappaletta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aitio, Tommi: Kirjat: Elämänmittainen happy hour Reijo Mäki kirjoittaa suoraa toimintaa säästeliäästi Helsingin Sanomat. 10.8.2003. Viitattu 25.11.2018.
  2. Rantanen, Kimmo: Reijo Mäki: Black Jack ts.fi. Viitattu 25.11.2018.
  3. Myydyimmät kotimaiset kaunokirjat vuonna 2003 kustantajat.fi.