Billy Elliot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Sen pohjalta tehdystä musikaalista katso Billy Elliot (musikaali).
Billy Elliot
Ohjaaja Stephen Daldry
Käsikirjoittaja Lee Hall
Tuottaja Charles Brand
Säveltäjä Wayne Hector
Stephen Warbeck
Kuvaaja Brian Tufano
Leikkaaja John Wilson
Tuotantosuunnittelija Maria Djurkovic
Pukusuunnittelija Stewart Meachem
Pääosat Jamie Bell
Gary Lewis
Jamie Draven
Julie Walters
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Universal Focus
Levittäjä Universal Studios
Ensi-ilta Yhdysvallat 3. lokakuuta 2000
Suomi 9. helmikuuta 2001
Kesto 111 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 5 000 000 dollaria [1]
Tuotto 109 280 263 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Billy Elliot on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut Stephen Daldryn ohjaama ja Lee Hallin käsikirjoittama brittiläinen draamaelokuva. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Everingtonin kaupunkiin County Durhamissa. Elokuvan pääosissa ovat Jamie Bell 11-vuotiaana Billynä, joka haaveilee tanssijan urasta, Gary Lewis hänen isänään, joka on kaivostyöntekijä, Jamie Draven Billyn isoveljenä ja Julie Walters hänen tanssinopettajanaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu vuosiin 1984–1985, jolloin Britanniassa oli käynnissä hiilikaivostyöläisten suuri lakko. Elokuvan päähenkilönä on 11-vuotias Billy Elliot (Jamie Bell), joka rakastaa tanssia ja toivoo pääsevänsä ammattimaiseksi balettitanssijaksi. Billy elää yhdessä leskeytyneen isänsä Jackien (Gary Lewis), vanhemman veljensä Tonyn (Jamie Draven) ja invalidisoituneen, aikoinaan ammattimaiseksi ballerinaksi aikoneen isoäitinsä (Jean Heywood) kanssa. Sekä Jackie että Tony ovat hiilikaivostyöläisiä ja ottaneet osaa lakkoon.

Jackie vie Billyn urheilukeskukseen tutustuttaakseen pojan nyrkkeilyn maailmaan, mutta Billy ei voi sietää lajia lainkaan. Sen sijaan hän tahtoisi osallistua kuntosalissa väliaikaisesti pidetyille balettitunneille. (Se kellarissa sijaitseva sali, jossa balettitunnit on varsinaisesti pidetty, toimii paraikaa kaivostyöläisten väliaikaisena soppakeittiönä.) Billy osallistuu balettitunneille salaa isänsä tietämättä. Myöhemmin Jackie saa kuitenkin tietää asiasta, kun Billyn nyrkkeilyvalmentaja kertoo hänelle pojan useista poissaoloista. Hän kieltää Billyä jyrkästi osallistumasta balettitunneille. Billy on kuitenkin ihastunut tanssiin intohimoisesti ja jatkaa tuntejaan salaa yhdessä tanssinopettajansa Georgia Wilkinsonin (Julie Walters) kanssa.

Georgia uskoo Billyn olevan kyllin lahjakas opiskelemaan Lontoon Royal Ballet Schoolissa. Billy ei kuitenkaan pääse koe-esiintymiseen, sillä Tony pidätetään eräässä poliisien ja lakkoilevien kaivostyöläisten välisessä kahakassa. Georgia käy Billyn kotona kertomassa Jackielle Billyn menettämästä tilaisuudesta. Jackie ja Tony, jotka pelkäävät tanssimisen tekevän Billystä ”hintin”, raivostuvat ajatuksesta, että Billystä tulisi ammattimainen balettitanssija.

Kun Jackie kuitenkin sattumalta näkee Billyn tanssivan, hän tajuaa poikansa olevan hyvin lahjakas. Hän päättää tehdä kaikkensa, jotta Billyn unelma toteutuisi. Jackie yrittää mennä lakkovartion läpi takaisin töihin voidakseen maksaa Billyn balettikoulutuksen, mutta Tony astuu hänen tielleen. Jackien työtoverit ja naapurusto keräävät Billylle rahaa, ja Jackie pääsee viemään Billyn Lontooseen Royal Ballet Schoolin koe-esiintymiseen. Hermostuneisuudestaan huolimatta Billy tanssii hyvin. Asiat uhkaavat kuitenkin mennä pahemman kerran pieleen, kun Billy hermostuu koe-esiintymisen jälkeen ja lyö toista poikaa. Raati nuhtelee häntä ankarasti. Billy on mitä ilmeisimmin menettänyt tilaisuutensa lopullisesti, ja hän palaa häväistynä ja lannistuneena isänsä kanssa takaisin kotiin. Hiukan myöhemmin Billy saa Royal Ballet Schoolilta hyväksymiskirjeen, minkä seurauksena hän muuttaa perheensä luota Lontooseen.

Kuluu 14 vuotta (vuosi on ilmeisesti 1999), ja Billy on viimein saavuttanut päämääränsä: aikuinen Billy (tanssija/näyttelijä Adam Cooper) astuu lavalle tanssiakseen Matthew Bournen Joutsenlammen miespääosan Jackien, Tonyn ja Billyn lapsuudenystävän, Michaelin (Merryn Owen), katsellessa häntä yleisön joukossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrack sisältää tunnettuja rock- ja punk-rock-kappaleita sekä uusia kappaleita. Niiden välissä kuullaan vuorosanoja itse elokuvasta.

 1. Cosmic Dancer - T. Rex
 2. Boys Play Football - Gary Lewis/Jamie Bell
 3. Get It On - T. Rex
 4. Mother's Letter - Julie Walters/Jamie Bell
 5. I Believe - Stephen Gately
 6. Town Called Malice - The Jam
 7. The Sun Will Come Out - Julie Waters/Jamie Bell
 8. I Love To Boogie - T. Rex
 9. Burning Up - Eagle Eye Cherry
 10. Royal Ballet School - Julie Walters/Jamie Bell
 11. London Calling - The Clash
 12. Children Of The Revolution - T. Rex
 13. Audition Panel - Barbara Leigh Hunt/Jamie Bell
 14. Shout To The Top - The Style Council
 15. Walls Come Tumbling Down - The Style Council
 16. Ride A White Swan - T. Rex
 17. Cosmic Dance (reprise) - T. Rex

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]