Bill Joy

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bill Joy
Bill Joy at World Economic Forum (Davos), 2003-01 (cropped).jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 1954 (ikä 64–65)
Detroit
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Ohjelmoija
Palkinnot Grace Murray Hopper -palkinto

William Nelson Joy (s. 1954), yleisemmin Bill Joy, on yksi Sun Microsystemsin perustajista ja johti yhtiön tutkimusosastoa sen perustamisesta vuodesta 1982 vuoteen 2003.

Bill Joy opiskeli sähkötekniikkaa Michiganin yliopistossa ja tietojenkäsittelytiedettä Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja oli yksi Berkeley Unixin pääasiallisista kehittäjistä. Hänen panoksistaan merkittävimmät ovat TCP/IP, vi-editori, NFS-tiedostojärjestelmä ja csh-komentotulkki. Hän sai 1986 Association for Computing Machineryn (ACM) Grace Murray Hopper -palkinnon.

Sun Microsystemsin perustamisen jälkeen Joy oli keskeisessä osassa kehittämässä SPARC-suorittimia, Java-ohjelmointikieltä ja Jini-teknologiaa. Hän lähti yhtiöstä syyskuussa 2003. Myöhemmin samana vuonna hän perusti pääomasijoitusyhtiö HighBar Venturesin kahden entisen Sunin kollegan kanssa.

Joy on myös kirjoittanut muun muassa robotiikan ja nanoteknologian kehitystä kritisoivan artikkelin ”Why the Future Doesn’t Need Us” (”Miksi tulevaisuus ei tarvitse meitä”), joka julkaistiin Wired-lehdessä vuonna 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]