Association for Computing Machinery

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Association for Computing Machinery
Perustettu 1947
Toimiala kansainväliset ammatilliset järjestöt
Kotipaikka Yhdysvallat New York, Yhdysvallat
Jäsenmäärä 95 000
Puheenjohtaja Wendy Hall[1]
Jäsenlehti Communications of the ACM
Aiheesta muualla
www.acm.org
ACM:n päämaja Broadwayllä.

Association for Computing Machinery eli ACM on 1947 perustettu maailmanlaajuinen tieteellinen, niin sanottu oppineiden yhteisö, joka tarkoituksena on edistää tietotekniikan tutkimusta sekä -opetusta. Sen jäseninä on opettajia, tutkijoita, opiskelijoita ja tietotekniikka-alan ammattilaisia. Jäseniä on yli 100 maasta, yhteensä noin 95 000.[2] Näistä kaksi kolmasosaa on ammatillisia jäseniä, kolmasosa opiskelijoita.[2]

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ACM:lla on yli 170 paikallisjärjestöä ja 34 erikoisintressiryhmää (SIG)[2], joiden kautta suurin osa toiminnasta tapahtuu. Lisäksi yhteisöön kuuluu yli 500 opiskelijajärjestöä, jotka toimivat korkeakouluissa eri puolilla maailmaa. Suomessa on yksi ammatillinen paikallisjärjestö - SIGCHI Finland, joka kuuluu ACM:n SIGCHI:in eli ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen erikoisintressiryhmään. Opiskelijajärjestöjä ei ole, mutta suomalaisopiskelijoita kuuluu kuitenkin ACM:n jäsenistöön. Varsin usein liittyminen tapahtuu erilaisten etujen takia, joihin kuuluu muun muassa ilmaisia verkkokursseja, e-kirjoja ja ohjelmistolisenssejä.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteisö tuottaa useita julkaisuja. Lippulaiva Communications of the ACM on johtava tieto- ja informaatioteknologian alan asiantuntijalehti. acmqueue on nettisivusto, joka keskittyy alan nykyisiin ja tuleviin ongelmiin. ACM Digital Library sisältää yli kahden miljoonan sivun edestä sisältöä, muun muassa ACM:n julkaisuista aina 1950-luvulta lähtien. ACM Online Guide to Computing Literature on miljoonan sivun laajuinen bibliografinen tietokanta, joka ulottuu vuoteen 1985.[2]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turing-palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ACM on jakanut vuodesta 1966 lähtien Alan Turingin mukaan nimettyä, 250 000 dollarin arvoista, Turing-palkintoa. Tämä yhteisön tärkein palkinto, jota on kutsuttu myös tietotekniikan Nobel-palkinnoksi, jaetaan vuosittain henkilölle tai ryhmälle, joka on panoksellaan edistänyt merkittävästi tietotekniikan alan teknistä kehitystä. Palkinnon voittajiin kuuluvat muun muassa tietokoneen hiiren keksijä Douglas Engelbart (1997) ja Unixin kehittäjät Ken Thompson ja Dennis Ritchie (1983). Ensimmäinen Turing-palkinnon vastaanottanut nainen oli Frances E. Allen (2006). Vuonna 2008 naisvoittajien määrä nousi kahteen Barbara Liskovin myötä.

Turingin palkinnon rahoittavat nykyään Intel ja Google.[3]

Grace Murray Hopper -palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grace Murray Hopper -palkinto on ACM:n vuosittain jakama palkinto, joka myönnetään tietotekniikkaa edistäneelle nuorelle, korkeintaan 35-vuotiaalle henkilölle.

Kilpailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ACM:n pääkilpailija on IEEE:n alainen IEEE Computer Society.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ACM Officer Bios ACM. Viitattu 13.9.2009. (englanniksi)
  2. a b c d ACM at a Glance ACM. Viitattu 12.9.2009. (englanniksi)
  3. A. M. Turing Award ACM. Viitattu 12.9.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]