Bill Cosby -skandaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bill Cosbyn vastainen mielenositus Kanadan Ontariossa.

Bill Cosby -skandaali on julkinen kohu Bill Cosbyn harjoittamaksi sanotusta naisten ahdistelusta ja raiskauksista.

Vuoden 2016 loppuun mennessä noin 60 naista oli väittänyt Cosbyn syyllistyneen ahdisteluun ja raiskauksiin[1] vuosina 1965–2008. Vuoteen 2015 mennessä näistä joskus nostetut oikeusjutut peruuntuivat todisteiden puutteessa tai sovittiin oikeuden ulkopuolella. Monet jutuista olivat jo vanhentuneita. Syksyllä 2014 koomikko Hannibal Buress sanoi Cosbyä julkisesti raiskaajaksi, mikä nosti tiedotusvälineissä valtavan kohun ja syyteryöpyn Cosbyä vastaan. Cosby joutui luopumaan monista kunnianosoituksista ja toimestaan NBC:llä vuoden 2014 lopussa.

Vuonna 2015 Cosby pidätettiin vuoden 2004 tapauksen pohjalta. Valamiehistön eripura vapautti Cosbyn vuonna 2017 käydyssä oikeudenkäynnissä. Juttu meni uudestaan oikeuteen, jolloin Cosby tuomittiin vankeuteen naisen huumaamisesta ja hyväksikäytöstä. Oikeus määräsi syyskuussa 2018 Cosbylle 3–10 vuotta vankeutta.[2] Pennsylvanian osavaltion korkein oikeus kumosi tuomion lakiteknisten syiden nojalla kesäkuussa 2021 ja määräsi Cosbyn vapautettavaksi.[3]

Kristina Ruehlin tapaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bill Cosby 1969.

Kristina Ruehli tapasi Cosbyn, kun oli erään taideagentuuriliikkeen töissä. Cosby pyysi Ruehlin "kutsuihin" kotiinsa. Ruehli saapui Cosbyn kotiin kello 22.00. Hän kummasteli, miten paikalla ei ollut ketään muita kuin Cosby. Mutta Ruehli meni silti sisään. Cosbyn vaimo oli poissa, mutta vauvaikäinen lapsi oli kotona.

Ruehli joi Cosbyn Beverly Hillsin kodissa joulukuussa vuonna 1965 kaksi bourbonia. Tämän jälkeen Ruehlin tajunta alkoi sammua, vaikka hän kesti runsasta alkoholia. Hän muistaa kävelleensä sukkahousut auki revittynä sänkyyn. Sitten hänen tajuntansa pimeni.

Kun Ruehli heräsi, Cosby oli riisuuntunut ja yritti saada hänet suuseksiin. Ruehli pakeni, ja Cosby poistui. Kello oli jo viisi aamulla. Ruehli kykeni ajamaan autollaan kotiinsa.[4]

Ruehli kertoi asiasta poikaystävälleen, ja 80-luvulla perheelleen[5][6].

Covington, Constand ja Gree[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cosbyn tarjoilija Lachele Covington kertoi vuonna 2000 Bill Cosbyn lähennelleen häntä seksuaalisesti käymällä käsiksi[7][8]. Syyte kaatui todisteiden puutteessa. Vuonna 2005 Templen yliopiston entinen työntekijä Andrea Constand nosti Cosbya vastaan syytteen siitä, kertoen Cosbyn raiskanneen hänet 70-luvulla. Juttu soviteltiin rahalla. 2000-luvun alkupuoliskolla Cosbyä vastaan nostettiin 13 juttua, mutta ne pysähtyivät joko todisteiden puutteeseen tai sovittiin rahalla. Lisäksi Cosbyä syytti julkisesti 2005 Tamara Green ja 2006 sanomalehdessä Beth Ferrier, joka oli yksi Constadin tapauksen nimettömistä todistajista.[9]

Barbara Bowmanin tapaus 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barbara Bowman kertoi joutuneensa vuodesta 1985 alkaen monta kertaa Cosbyn huumaamaksi ja raiskaamaksi. Cosby oli manipuloinut Bowmania lupaamalla mm. ura-apua.[10][11][12] Cosby kohteli Bowmanin sukulaisia hyvin. Niinpä Bowman hyväksyi osin Cosbyn toimet vastineeksi tämän antamasta avusta. Mutta Bowman ei päässytkään Bill Cosby Show’hun edes sivuosaan. Erään kerran vuonna 1987 Bowman vastusti päällekäyvää Cosbya kirkuen. Tämän takia Cosby ei koskenutkaan Bowmaniin, mutta Cosby kosti ajamalla Bowmanin pois ja lopettamalla tukensa tälle.

Kun Bowman kertoi Cosbyn tekemistä raiskauksista lakimiehille, tämä nauroi Bowmanin ulos toimistostaan. Myös monet muut ajattelivat, että Bowman yrittää vain rahastaa syyttämällä Cosbya[13].

Hannibal Buressin kommentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2014 koomikko Hannibal Buress sanoi lavalla Cosbysta, "olet raiskaaja"[14]. Buressin mukaan Cosby arvosteli mustien nuorten pukeutumista ja elämäntyyliä, mutta itse raiskasi naisia[15].

Syyteryöppy Cosbyä vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannibalin sanat You're a rapist ("Olet raiskaaja") päätyivät internetiin. Tämä johti kasvavaan mediakohuun ja julkiseen syyteryöppyyn Cosbya vastaan marraskuussa 2014. Vulture.com-sivuston laskujen mukaan Cosbyä hyväksikäytöstä ja muusta sopimattomasta syyttäneitä naisia on yhteensä 36[16].

Bowmanin, Dickinsonin, Huthin ja Johnsonin tapaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13. marraskuuta 2014 Bowman julkisti uudestaan tarinansa. 17. marraskuuta 2014 Joan Tarshish ja Linda Joy Traiz kertoivat julkisuudessa Cosbyn huumanneen heidät.

18. marraskuuta 2014 Huippumalli haussa -ohjelman tuomarina toimineesta Janice Dickinsonista tuli neljäs, joka kertoi julkisesti Cosbyn huumanneen ja raiskanneen hänet[17][18]. Seuraavina muutamina päivinä tuli todellinen julkisuusryöppy[19]. Hän oli siihen mennessä kaikista Cosbyä syyttäneistä 15:s[20].

Kalifornialainen Judy Huth haastoi 3. joulukuuta 2014 Cosbyn oikeuteen raiskauksesta, jonka hän kertoi tapahtuneen Huthin ollessa 15-vuotias.[21] Tämä syyte raukesi vanhentuneena[22].

11. joulukuuta 2014 70-luvun huippumalli Beverly Johnson kertoi Cosbyn huumanneen hänet kahvin avulla ja raiskanneen hänet[23].

Cosbyn toimintatapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten hyväksikäyttöapauksissa toistui sama kaava: Ensin Cosby houkutteli nuorta näyttelijän tai mallin urasta haaveilevaa naista kehumalla tätä ja lupaamalla tälle apua. Sitten Cosby kutsui naisen yksityiseen tapaamiseen. Cosby tarjosi tämän jälkeen naiselle rentouttavia tabletteja, joka "vei jalat alta". Herättyään nainen huomasi olevansa puolialaston. Hyväksikäytön uhri ei halunnut haastaa Cosbyä oikeuteen häpeän, pelon tai sen takia, että Cosby oli mustille tärkeä esikuva. Osa naisista oli lisäksi käyttänyt itse päihteitä[24].

Cosby muun muassa maksoi naisille suhteiden salailusta[25].

Cosby puolustautui syytöksiä vastaan kiistämällä ne, saaden tukea työtovereiltaan.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skandaali tahrasi Cosbyn maineen mustien hyväntekijänä ja suorapuheisena moralistina[26]. Kun marraskuun 2014 paljastusvyöry lähti käyntiin, NBC[27][28] hyllytti Cosbyn 19. marraskuuta. Myös jotkut pienemmät TV-kanavat peruivat Cosbyn televisioesitykset.

Cosbyyn kohdistuneet syytökset saivat hänet eroamaan Templen yliopiston luottamustoimesta[29] vuoden 2014 marraskuussa. Lisäksi Cosbyn stand up -keikkoja alettiin perua[30]. Cosbyltä otettiin laivaston upseerin arvo pois. Yhdysvaltain elokuva-akatemia erotti hänet jäsenyydestään toukokuussa 2018.[31]

Vuoden 2005 aineisto julkisuuteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cosby palasi vielä tammikuun alussa 2015 lavalle, jolloin vitsaili raiskauskohustaan[32].

Vuonna 2015 vuosi julkisuuteen tuomioon päättymätön oikeusjuttu, jossa Cosby myönsi antaneensa naiselle rauhoittavia pillereitä saadakseen seksiä[33]. Juttu soviteltiin julkisuudelta piilossa, niin että nainen sai korvaussumman[34]. Cosby haastoi oikeuteen naisen, joka vuosi salaisen sopimuksen julkisuuteen[35][36] [37]

Oikeusjuttu Cosbya vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 60 naista syytti vuonna 2016 Bill Cosbya seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Cosby oli pidätetty joulukuussa 2015 syytettynä Templen yliopiston koripallovalmentajana toimineen Andrea Constandin törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä[38][39][40]. Cosby oli tuolloin 78-vuotias ja kertoi oikeudelle olevansa miltei sokea glaukooman takia .[41]

Syyttämättäjättämispäätöksen vuonna 2005 tehnyt silloinen piirisyyttäjä Bruce Castor kertoi oikeudessa, ettei uskonut tuolloin Constadin joutuneen raiskatuksi, koska hän ilmoitti rikoksen ensin lakimiehelle, eikä poliisille[42].

Castoria syyttäjänä seurannut Kevin Steele nosti syytteen vuonna 2015, koska hän oli saanut haltuunsa ratkaisevana todisteena pitämänsä lausunnon, jonka Cosby oli antanut siviilioikeudelle[43]. Oikeudenkäynti alkoi perjantaina 3. kesäkuuta 2017[44]. Vain Constandin tapaus oli oikeuskäsittelyssä, koska muut olivat jo ehtineet vanhentua[45].

Valamiehistö mietti tapausta päiväkausia pääsemättä yksimielisyyteen.[46] Niinpä tuomari vapautti Cosbyn syytteistä[47].

Tapaus vietiin kuitenkin uuteen oikeuskäsittelyyn, jossa Cosby tuomittiin 26. huhtikuuta 2018 vankeuteen Andrea Constandin vuonna 2004 tapahtuneesta huumaamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä[48][49]. Tuomari määritteli Cosbyn vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi[50] ja määräsi hänet vähintään 3 ja enintään 10 vuoden vankeuteen.

Cosbyn saama tuomio perustui muun muassa siihen, että hän oli myöntänyt vuonna 2005 käydyssä siviilioikeudenkäynnissä antaneensa Constadille ja muillekin naisille rauhoittavia lääkkeitä tarkoituksenaan seksin harrastaminen heidän kanssaan. Cosbya ei kuitenkaan tuomittu, vaan juttu raukesi vuonna 2006, kun asia sovittiin rahalla.[43]

Cosby vapautui kesäkuussa 2021 Pennsylvanian korkeimman oikeuden kumottua tuomion lakiteknisten syiden perusteella. Cosby oli ehtinyt istua kolme vuotta tuomiostaan. Tuomion kumoaminen johtui siitä, että Cosby oli solminut Pennsylvanian oikeuslaitoksen edellisen syyttäjän kanssa vuonna 2005 suullisen sopimuksen, jonka mukaan Cosby todistaisi omassa asiassaan sillä ehdolla, ettei häntä tulla syyttämään eikä häntä vastaan tulla nostamaan myöskään uusia oikeudenkäyntejä.[43]

Puolustuksen näkemys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cosby myönsi oikeudessa antaneensa Constandille pillereitä, joiden nauttimisen jälkeen hänelle oli tullut pyörryttävä, epämiellyttävä ja väsynyt olo. Cosby oli vienyt hänet sen jälkeen sohvalle ja laskenut makuulle. Sen jälkeen Cosby oli työntänyt sormensa hänen sukuelimeensä sekä pitänyt hänen kättään peniksensä ja oman kätensä välissä harrastaen itsetyydytystä. Tämän jälkeen Cosby oli jättänyt hänet sohvalle makaamaan poistuen itse makuuhuoneeseensa nukkumaan. Cosbyn asianajaja esitti, että kyseessa oli vapaaehtoisuuteen perustuva tapahtuma.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miljoonan dollarin takuut! Tältä näyttää seksirikoksista syytetyn Bill Cosbyn pidätyskuva 30.12.2015. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 1.1.2016. Viitattu 31.12.2015.
  2. a b A. B. C. News:+Bill Cosby conviction: How prosecutors scored a victory against 'America's Dad' ABC News. Viitattu 7.7.2021. (englanniksi)
  3. Oikeus kumosi Bill Cosbyn seksuaali­rikoksista annetun tuomion Ilta-Sanomat. 30.6.2021. Viitattu 30.6.2021.
  4. Kristina Ruehli: Bill Cosby Drugged and Attacked Me In 1965 | News | Philadelphia Magazine Philadelphia Magazine. 21.11.2014. Viitattu 19.5.2016. en-US
  5. Cosby accuser: I had 2 drinks, went blank - CNN Video CNN. Viitattu 19.5.2016.
  6. Grandmother, 71, who accused Cosby of rape is suing him for defamation Mail Online. Viitattu 19.5.2016.
  7. More Cosby Claims: New Accuser Secretly Told Cops About Unwanted 'Sexual Contact' With Bill — Read The Shocking Police Report Radar Online. 18.11.2014. Viitattu 19.5.2016.
  8. Stamey, Mark: Actress’ bombshell: ’Cos’ rubbed me te wrong way New York Post. 2.3.2000. Viitattu 23.12.2021.
  9. Woolf, Nicky: The Bill Cosby sexual abuse claims – accusation by accusation The Guardian. 16.12.2014. Viitattu 23.12.2021. (englanniksi)
  10. Nainen syyttää Bill Cosbya vuosien raiskauksista - "Hän on hirviö" IS.fi. 29.10.2014. Viitattu 23.12.2021.
  11. [1]
  12. [2]
  13. Actress lifts lid off her harrowing years of sex abuse by Bill Cosby Mail Online. Viitattu 21.5.2016.
  14. Hannibal Buress on Bill Cosby: “You’re a Rapist” Phillymag October 17, 2014
  15. [3]
  16. A Timeline of the Abuse Charges Against Bill Cosby Vulture July 7, 2015
  17. [4]
  18. [5]
  19. [6][vanhentunut linkki]
  20. [7]
  21. http://www.iltalehti.fi/viihde/2014120318888098_vi.shtml
  22. Seksirikoskanne nurin – Bill Cosby säästyy syytteeltä (Arkistoitu – Internet Archive) Ilta-sanomat uutiset ulkomaat 7.12.2014
  23. Huippumallin raju syyte: Cosby huumasi minut kahvin avulla Mtv3 Viihde 12.12.2014
  24. Jo 16 naista syyttää näyttelijä Bill Cosbya seksuaalisesta ahdistelusta (Arkistoitu – Internet Archive)
  25. Bill Cosbyn kujanjuoksu kiihtyy: myönsi maksaneensa naisille suhteiden salailusta (Arkistoitu – Internet Archive) Helsingin sanomat Ulkomaat 18.7.2015
  26. [8][vanhentunut linkki]
  27. Bill Cosby hyllytettiin raiskaussyytösten takia
  28. [9]
  29. Skandaalin ryvettämä Cosby jättää 35-vuotisen luottamustoimensa Mtv3 viihde 02.12.2014
  30. [10]
  31. USA:n elokuva-akatemia erotti Cosbyn ja Polanskin Ilta-Sanomat. 3.5.2018. Viitattu 3.5.2018.
  32. Cosby palasi julkisuuteen: Vitsi raiskauskohusta johti välikohtaukseen mtv.fi. Viitattu 18.5.2016.
  33. Obama otti tiukasti kantaa Cosbyn seksiskandaaliin
  34. [11] (Arkistoitu – Internet Archive)
  35. [12] (Arkistoitu – Internet Archive)
  36. [ww.iltalehti.fi/viihde/2015072220070469_vi.shtml]
  37. [13]
  38. Bill Cosbyn pimeä puoli – näin viihteen jättiläinen jäi nalkkiin epäillyistä seksirikoksistaan HS.fi. Arkistoitu 31.5.2016. Viitattu 18.5.2016.
  39. Bill Cosby hävisi oikeudessa ensimmäisen erän HS.fi. Arkistoitu 9.3.2016. Viitattu 18.5.2016.
  40. Kristina Sgueglia and Jessica Schneider CNN: Cosby sexual assault case can proceed, judge rules CNN. Viitattu 18.5.2016.
  41. Koomikko joutumassa vastuuseen teoistaan – Bill Cosbylle syyte seksuaalirikoksesta mtv.fi. Viitattu 18.5.2016.
  42. Avaintodistajan käytöstä ihmetellään Bill Cosbyn oikeudenkäynnissä Ilta-Sanomat. 2.2.2016. Viitattu 18.5.2016. fi-FI
  43. a b c HS-analyysi | Bill Cosby oli ensimmäinen vaikutusvaltainen mies, joka tuomittiin #metoon vanavedessä, nyt hän on kotona syömässä pizzaa – Mitä tapahtui? Helsingin Sanomat. 2.7.2021. Viitattu 6.7.2021.
  44. Ensimmäiset kuvat seksuaalirikosoikeudenkäynnistä julki – Bill Cosby tukeutui kävelykeppiin, kasvoilla hämmentävä ilme Ilta-Sanomat. 5.6.2017. Viitattu 7.6.2017.
  45. Epäilty uhri todisti Bill Cosbyn oikeudenkäynnissä: ”Halusin hänen lopettavan” Ilta-Sanomat. 7.6.2017. Viitattu 7.6.2017.
  46. Näyttelijä Bill Cosbyn oikeudenkäynti epäillystä seksuaalisesta ahdistelusta päätyi umpikujaan – tuomari julisti oikeudenkäynnin tuloksettomaksi Helsingin Sanomat. 17.6.2017. Viitattu 17.6.2017.
  47. Ray Sanchez, Eric Levenson and Lawrence Crook III CNN: Mistrial declared in Bill Cosby's criminal trial as jury deadlocks CNN. Viitattu 17.6.2017.
  48. Koomikko Bill Cosby, 80, tuomittiin kolmesta seksirikoksesta – Oikeus: Huumasi ja käytti hyväksi naista Ilta-Sanomat. 26.4.2018. Viitattu 27.4.2018.
  49. Kommentti: Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle Helsingin Sanomat. 26.4.2018. Viitattu 27.4.2018.
  50. Bill Cosby, 81, tuomittiin vuosien vankeuteen – määriteltiin vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi Ilta-Sanomat. 25.9.2018. Viitattu 25.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]