Biarmosuchia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Biarmosuchia
Biarmosuchus tenerin luuranko
Biarmosuchus tenerin luuranko
Permikausi
Guadalupe - Loping
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Lahko: Terapsidit Therapsida
Alalahko: Biarmosuchia
Sigogneau-Russell, 1989
Synonyymit

Eotitanosuchia
Phthinosuchia

Heimot
Katso myös

  Biarmosuchia Wikispeciesissä
  Biarmosuchia Commonsissa

Biarmosuchia (tunnetaan myös nimillä Eotitanosuchia ja Phthinosuchia) on sukupuuttoon kuollut terapsidien alalahko. Siihen kuuluu keskisellä ja myöhäisellä permikaudella eläneitä pieniä ja keskikokoisia lihansyöjiä. Niiden fossiileja on löydetty Venäjältä ja Etelä-Afrikasta.[1][2]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biarmosuchialle ei tunnetä selväpiirteisiä yhdistäviä omia ominaisuuksia, vaan sitä määrittävät tekijät ovat terapsidien primitiivisten piirteiden lisäksi myös jotkin varhaisempien Sphenacodontia-kehityslinjan synapsidien ominaisuudet. Näitä ominaisuuksia ovat muun muassa, se että leukalihaksien kiinnittymiseen liittyvä ohimoaukko on esimerkiksi Biarmosuchialla pienehkö. Lisäksi niiden alaleuka kiinnittyy yläleukaan yksinkertaisella os quadratum- ja os articulare -luiden välisellä liitoksella. Kulmahampaat ovat suuremmat kuin varhaisemmilla synapsideilla, mutta tätä taemmat hampaat eivät juuri varhaisempien synapsidien vastaavista eronneet.[1][3]

Tästä syystä voikin olla ettei Biarmosuchia kokonaisuudessaan ole oikea erillinen terapsidien kehityslinja, vaan että se olisi muiden terapsidien suhteen parafyleettinen, eli muut terapsidien ryhmät olisivat polveutuneet siitä.[1] Jos asia on näin, niin se tarkoittaisi sitä ettei Biarmosuchiaa voisi nykyisin käytetyn kladistisen luokittelun mukaan pitää varsinaisena taksonomisena ryhmänä, sillä osa sen jäsenistä olisi läheisempää sukua muille terapsdeille kuin toisille Biarmosuchian jäsenille.[1][4][5][6]

Biarmosuchiaan luokitellulle kehityslinjalle Burnetiamorpha ovat tyypillistä kallon paksuuntunut luu ja siihen liittyvät sarvimaiset ulokkeet.[7][8][9]

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisenä löydetyt nykyisin Biarmosuchiaan luokitellut terapsidit luokiteltiin alun perin yhteen heimoon, ”Ictidorhinidae” jota pidettiin Gorgonopsian alaryhmänä. Sigogneau-Russell korjasi näiden terapsidien luokittelua vuonna 1989 erottaen ne neljään eri heimoon, jotka olivat: Biarmosuchidae (muun muassa Biarmosuchus), Hipposauridae (mm. Hipposaurus ja Lycaenodon), Ictidorhinidae (mm. Ictidorhinus, Lemurosaurus ja Rubidgina), sekä Burnetiidae (mm. Burnetia, Proburnetia ja Styracocephalus).

Herpetoskylax

Lisäksi hän otti käyttöön nimityksen Biarmosuchia samana vuonna, erottaen nämä heimot Gorgonopsiasta omaksi ryhmäkseen. Nykyisin tätä luokitusta on vielä hieman muutettu uusien tutkimustulosten pohjalta, esimerkiksi osa Sigogneau-Russellin samaan heimoon luokittelemista terapsideista on siirretty pois niiden sukulaisuussuhteiden selvittyä paremmin. Styracocephalusin on esimerkiksi havaittu kuuluvan Dinocephaliaan.[7]

Biarmosuchiaa pidetään yleensä kaikista terapsidien suuremmista alaryhmistä ”primitiivisimpänä” (vielä primitiivisempiä ovat Tetraceratops ja Raranimus), eli se olisi ensimmäisenä yhteisestä kantamuodosta eronnut useampilajinen terapsidien kehityslinja. Kuitenkin osassa tutkimuksista sen on arvioitu olevan läheistä sukua Gorgonopsialle, sillä Biarmosuchialla ja Gorgonopsialla on havaittu joitakin yhdistäviä kallontakaisen luurangon ominaisuuksia.[1][10][11]

[1][7][9][11][12][13]

Fylogenia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rubidge & Sidor (2001):[1]


Therapsida

Biarmosuchia


Eutherapsida

Dinocephalia


Neotherapsida

Anomodontia


Theriodontia

Gorgonopsia


Eutheriodontia

TherocephaliaCynodontia (mm. Mammalia)E. Amson & M. Laurin (2011):[11]


Synapsida

Haptodus
Dimetrodon


Therapsida

Tetraceratops
Raranimus

Biarmosuchia

Biarmosuchus
Hipposaurus
Herpetoskylax
Lycaenodon


Burnetiamorpha

Lemurosaurus
ProburnetiaBurnetia
Theriodontia
Eutheriodontia

TherocephaliaCynodontia (mm. Mammalia)Gorgonopsia

Gorgonops
CyonosaurusLycaenops


Anomodontia

Biseridens
PatranomodonSuminia

DinocephaliaSyodonTitanophoneus
Stenocybus


StyracocephalusJonkeria
Estemmenosuchus

Sidor & Welman (2003):[7]


Synapsida

Haptodus
Dimetrodon


Therapsida

Anteosauridae


Biarmosuchia

Biarmosuchus
Hipposaurus
LycaenodonRubidgina
Ictidorhinus


Burnetiamorpha

Lemurosaurus


Burnetiidae

Proburnetia
BullacephalusBurnetia
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f g Phylogenetic interrelationships and pattern of evolution of the therapsids: testing for polytomy (Arkistoitu – Internet Archive) Tom S. Kemp, Museum of Natural History and St John’s College, Oxford, OX1 3PW, U.K., 11. lokakuuta 2008 (englanniksi)
 2. By Group‎ > ‎Biarmosuchia‎ > ‎Hipposaurus boonstrai Palaeocritti - a guide to prehistoric animals (viitattu: 9. 1. 2014) (englanniksi)
 3. Interrelationships of basal synapsids: cranial and postcranial morphological partitions suggest different topologies Journal of Systematic Palaeontology Volume 10, Issue 4, 2012 (englanniksi)
 4. Using the tree for classification (englanniksi)
 5. Why Do Biologists Need Cladistics? (englanniksi)
 6. Synapsida - Mammals and their extinct relatives (Arkistoitu – Internet Archive) Tree of Life Web Project (ToL) (englanniksi)
 7. a b c d A SECOND SPECIMEN OF LEMUROSAURUS PRICEI (THERAPSIDA: BURNETIAMORPHA) (Arkistoitu – Internet Archive) Journal of Vertebrate Paleontology 23(3):631–642, syyskuu 2003 (englanniksi)
 8. A second burnetiamorph therapsid from the Permian Teekloof Formation of South Africa and its associated fauna Journal of Vertebrate Paleontology, 2007 (englanniksi)
 9. a b A new burnetiid (Therapsida: Biarmosuchia) from the Upper Permian of South Africa and its biogeographic implications Journal of Vertebrate Paleontology, 2006 (englanniksi)
 10. Theriodontia: Introduction (englanniksi)
 11. a b c On the affinities of Tetraceratops insignis, an Early Permian synapsid E. Amson & M. Laurin, Acta Palaeonto−logica Polonica 56 (2): 301–312., 2011 (englanniksi)
 12. By Group‎ > ‎Biarmosuchia Palaeocritti - a guide to prehistoric animals (viitattu: 10.1.2014) (englanniksi)
 13. THE NARIS AND PALATE OF LYCAENODON LONGICEPS (THERAPSIDA: BIARMOSUCHIA), WITH COMMENTS ON THEIR EARLY EVOLUTION IN THE THERAPSIDA[vanhentunut linkki] CHRISTIAN A. SIDOR, Journal of Paleontology, 2003 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]