Theriodontia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Theriodontia
Arctognathus, Lycosuchus, Progalesaurus
Arctognathus, Lycosuchus, Progalesaurus
Permikausi - Nykyaika (Holoseeni)
(Muut kuin nisäkkäät: Permikausi - Liitukausi)
269 - 0 Ma[1]
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Lahko: Terapsidit Therapsida
Kladi: Neotherapsida
Kladi: Theriodontia
Owen, 1876[2]
Alaryhmät
Katso myös

  Theriodontia Wikispeciesissä
  Theriodontia Commonsissa

Theriodontia on terapsidien kladi, johon kuuluvat kladit Gorgonopsia, Therocephalia ja Cynodontia eli kynodontit, joihin kuuluvat myös nisäkkäät. Therocephalia ja kynodontit kuuluvat lisäksi yhteiseen kladiin Eutheriodontia, sillä ne ovat mitä todennäköisimmin toistensa sisarryhmät. Kaikki muut tämän kladin edustajista paitsi nisäkkäät ovat kuolleet sukupuuttoon.[3][4][5][6][7]

Theriodontian nimesi Richard Owen vuonna 1876 kuvaamaan tuohon aikaan tunnettuja lihansyöjäterapsideja kuten Gorgonops ja Galesaurus. Nykyisen luokittelun perustansa Theriodontia sai vuonna 1956, kun Watson ja Romer uudistivat terapsidien luokituksen uusien tietojen pohjalta. Koska nykyisin biologiassa ja paleontologiassa suositaan fylogeneettista systematiikkaa myös nisäkkäät luetaan Theriodontiaan, sillä niiden esimuodotkin kuuluivat siihen. Fylogeneettinen systematiikka luokittelee eliöitä niiden sukulaisuussuhteiden mukaisesti, jolloin taksoneiksi hyväksytään vain luonnollisia ryhmiä eli kladeja, jotka käsittävät esimuodon ja sen kaikki jälkeläiset.[2][4][7][8]

Gorgonopsien sukulaisuussuhde Eutheriodontiaan ei ole kaikilta osin vielä selvillä. Joissain tutkimustuloksissa ei ole ollut täysin selvillä ovatko Gorgonopsia ja Eutheriodontian sisarryhmiä kuten yleisimmin oletetaan, vai onko Anomodontia sittenkin vielä läheisempää sukua Eutheriodontialle. Kuitenkin suurin osa näistä tutkimuksista edeltää varhaisimpien tunnettujen Anomodontiaan kuuluvien terapsidien jäänteiden löytymistä. Lisäksi Gorgonopseilla on myös havaittu joitain kallontakaisen luurangon yhtäläisyyksiä Biarmosuchian kanssa, joten myös se saattaa olla läheistä sukua Theriodontialle.

Gorgonopsia on yksi vaikeimmin luokiteltavista synapsidien kladeista, sillä sen jäsenten kallon anatomia on muuttunut vain vähän niiden historian aikana, ja suurin osa sen taksoneista tunnistetaan verrannollisista ominaisuuksista. Kaikki Gorgonopsian jäsenet olivat sapelihampaisia petoja. Therocephalian ja kynodonttien edustajat ovat gorgonopseja paljon monimuotoisempia.

Osa aikaisemmista tutkimuksista on asettanut Therocephalian aseman taksonina kyseenalaiseksi, mutta kattavempien tutkimusten tulosten valossa näyttää siltä, että se tosiaan on kynodonteista erillinen ryhmä, joka on niiden sisarkladi. Nisäkkäät kuuluvat kynodonttien kehityslinjaan, ja siinä ryhmään Prozostrodontia, johon kuuluu myös monia muita hyvin nisäkäsmäisiä muotoja, esimerkiksi heimo Tritylodontidae, jonka jäseniä pidettiin aikaisemmin varsinaisina nisäkkäinä. Myöhempi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että Tritylodontidaen jäseniltä puuttuu nisäkkäiden leukanivelen rakenne, eikä niitä siksi enää lueta nisäkkäisiin. Myös osalle Therocephalian jäsenistä kehittyi kynodonteista riippumatta samantyyppisiä nisäkäsmäisiä piirteitä.[4][9][10][11][12]

[4][9][10][13][11][14]

Rubidge & Sidor (2001):[3]


Therapsida

Biarmosuchia


Eutherapsida

Dinocephalia


Neotherapsida

Anomodontia


Theriodontia

Gorgonopsia


Eutheriodontia

TherocephaliaCynodontia (mm. Mammalia)E. Amson & M. Laurin (2011):[9]


Synapsida

Haptodus
Dimetrodon


Therapsida

Tetraceratops
Raranimus

Biarmosuchia

Biarmosuchus
Hipposaurus
Herpetoskylax
Lycaenodon
Lemurosaurus
ProburnetiaBurnetia
Theriodontia
Eutheriodontia

TherocephaliaCynodontia (mm. Mammalia)Gorgonopsia

Gorgonops
CyonosaurusLycaenops


Anomodontia

Biseridens
PatranomodonSuminia

DinocephaliaSyodonTitanophoneus
Stenocybus


StyracocephalusJonkeria
Estemmenosuchus

 1. Dimetrodon Is Not a Dinosaur: Using Tree Thinking to Understand the Ancient Relatives of Mammals and their Evolution Evolution: Education and Outreach kesäkuu 2009, Volume 2, Issue 2, pp 257-271 (englanniksi)
 2. a b THE OLDEST THEROCEPHALIANS (THERAPSIDA, EUTHERIODONTIA) AND THE EARLY DIVERSIFICATION OF THERAPSIDA (englanniksi)
 3. a b Phylogenetic interrelationships and pattern of evolution of the therapsids: testing for polytomy (Arkistoitu – Internet Archive) Tom S. Kemp, Museum of Natural History and St John’s College, Oxford, OX1 3PW, U.K., 11. lokakuuta 2008 (englanniksi)
 4. a b c d Theriodontia: Introduction (englanniksi)
 5. Synapsida - Mammals and their extinct relatives Tree of Life Web Project (ToL) (englanniksi)
 6. The Fossil Non-mammalian Synapsid Collection at The Field Museum (englanniksi)
 7. a b Using the tree for classification (englanniksi)
 8. Why Do Biologists Need Cladistics? (englanniksi)
 9. a b c On the affinities of Tetraceratops insignis, an Early Permian synapsid E. Amson & M. Laurin, Acta Palaeonto−logica Polonica 56 (2): 301–312., 2011 (englanniksi)
 10. a b Taxonomic revision of therocephalians (Therapsida: Theriodontia) from the Lower Triassic of Antarctica AMERICAN MUSEUM NOVITATES 5. maaliskuuta 2012 (englanniksi)
 11. a b The Phylogenetic Relationships of Eucynodontia (Amniota: Synapsida) Journal of Mammalian Evolution syyskuu 2010, Vuosikerta 17, Numero 3, sivut 151-176 (englanniksi)
 12. A new specimen of Promoschorhynchus (Therapsida: Therocephalia: Akidnognathidae) from the Lower Triassic of South Africa and its implications for theriodont survivorship across the Permo-Triassic boundary Journal of Vertebrate Paleontology Vuosikerta 31, Numero 2, 2011 (englanniksi)
 13. The radiation of cynodonts and the ground plan of mammalian morphological diversity (englanniksi)
 14. Therapsida - Mammals and extinct relatives Tree of Life Web Project (ToL) (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.