Gorgonops

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gorgonops
Gorgonops whaitsi
Gorgonops whaitsi
Fossiili
Permikausi
Wuchiaping-vaihe
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Lahko: Terapsidit Therapsida
Kladi: Theriodontia
Alalahko: Gorgonopsia
Heimo: Gorgonopsidae
Suku: Gorgonops
Owen, 1876
Synonyymit

Chiwetasaurus Haughton, 1926
Leptotrachelus Watson, 1921
Pachyrhinos Broili & Schroeder, 1934
Scymnognathus Broom, 1911

Lajit
 • G. torvus Owen, 1876
 • G. longifrons Haughton 1915
 • G. whaitsi Broom, 1912
 • ?†G. dixeyi Haughton, 1926
 • ?†G. kaiseri Broili & Schroeder, 1934
 • ?†G. eupachygnathus Watson, 1921
Katso myös

 Commons-logo.svg Gorgonops Commonsissa

Gorgonops (nimen merkitys: ”gorgonkasvo”) on sukupuuttoon kuollut Gorgonopsiaan kuuluva terapsidisuku, joka eli myöhäisellä permikaudella. Sukuun kuuluu nykykäsityksen mukaan kuusi lajia, mutta niistä vain yksi, Gorgonops torvus, tunnetaan hyvin. Tämän lisäksi se on ensimmäisiä tieteelle kuvattuja nisäkkäitä edeltäneitä terapsideja. Gorgonopsin fossiileja on löydetty Afrikasta, erityisesti Etelä-Afrikasta.[1][2][3]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorgonops whaitsiin kallo

Gorgonops oli keskikokoinen Gorgonopsian jäsen; se oli 1,2 metriä pitkä, ja sen kallon pituus on noin 22 cm. Gorgonopsilla oli muiden Gorgonopsian jäsenten tavoin pitkät ns. sapelihampaat.[2][4] Jotkut tutkijat ovat väittäneet Gogonopsin olleen tasalämpöinen, mutta teoriaa ei ole kyetty todistamaan.lähde?

Saaliit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorgonops saalisti todennäköisesti dikynodontteja ja matelijoita, joiden kanssa se jakoi elinympäristönsä. Kivettyneistä ulosteista koproliiteistä, jota ovat todennäköisesti Gorgonopsin tai Aelurognathusin jäljiltä, on löydetty eläinten jäänteitä, jotka mitä todennäköisimmin kuuluvat nopeasti kasvaneille dikynodonteille ja hitaasti kasvaneille matelijoille.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Genus: Gorgonops OWEN, 1876 Paleofile.com (viitattu: 28. 1. 2014) (englanniksi)
 2. a b By Group‎ > ‎Gorgonopsia‎ > ‎Gorgonops Palaeocritti - a guide to prehistoric animals (viitattu: 28. 1. 2014)(englanniksi)
 3. Phylogeny and Evolution of the Gorgonopsia with a Special Reference to the Skull and Skeleton of GPIT/RE/7113 (‘Aelurognathus?’ parringtoni) 2.2.4 Gorgonops Owen, 1876 and Scylacops Broom, 1913 (sivut 3-4, 120-129) (englanniksi)
 4. EVOLUTIONARY PATTERNS IN THE HISTORY OF PERMO-TRIASSIC AND CENOZOIC SYNAPSID PREDATORS Department of Organismic Biology, Ecology and Evolution, University of California, Los Angeles, California 90095-1606, USA; Department of Earth Sciences, University of Bristol, Wills Memorial Building, Queen’s Road, Bristol, BS8 1RJ, England (englanniksi)
 5. Morphology and composition of bone-bearing coprolites from the Late Permian Beaufort Group, Karoo Basin, South Africa Roger M.H. Smith Jennifer Botha-Brink; Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology; 2011 (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.