Bert McCracken

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bert McCracken esiintymässä vuonna 2005 musiikkifestivaaleilla San Diegossa.

Robert Edward ”Bert” McCracken (s. 25. helmikuuta 1982) on yhdysvaltalaisen The Used -rockyhtyeen laulaja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruusvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCracken syntyi Utahin Provossa mormoniperheeseen. Hänellä on kolme nuorempaa siskoa ja pikkuveli. Hän kuului 15-vuotiaaksi asti Straight Edge -yhteisöön, jonka jäsenet kieltäytyvät alkoholista, huumeista ja seksistä. Hän kärsi unettomuudesta lapsuutensa ja nuoruutensa. McCracken kävi koulua Timpanogos High Schoolissa 10. luokalle asti ennen keskeyttämistään. Samassa koulussa sekä kuorossa oli tuleva yhtyetoveri Quinn Allman. Ennen liittymistään The Usediin Bert soitti 12-vuotiaasta alkaen trumpettia yhtyeessä nimeltä I'm With Stupid.

Teini-iässä McCrackenin välit vanhempiinsa tulehtuivat. Hän toimitti straight-edge-lehteä, kunnes toiset aatetta kannattavat nuoret pahoinpitelivät hänet. Tämä sai muutenkin ajelehtivan mormonipojan vaihtamaan suuntaa ja kokeilemaan huumeita kapinointina uskovaisia ystäviään ja vanhempiaan vastaan. 16-vuotiaana, alettuaan käyttää huumeita, menetettyään poikuutensa ja lopetettuaan koulun, hänet heitettiin ulos kotoaan, koska hän loukkasi perheensä uskontoa. Hän oli jonkin aikaa koditon, kunnes kasasi tarpeeksi rahaa asuntoon ja muutti yhteen tyttöystävänsä Katen kanssa. Heidän suhteensa katkettua McCracken asui taas kaduilla ja vajosi yhä syvemmälle huumeriippuvuuteen, kunnes hän palasi vanhempiensa kotiin joulukuussa 2000. Tammikuussa 2001 Quinn Allman pyysi häntä koelaulamaan yhtyeelle, josta pian tuli The Used.

Bert ja Kelly Osbourne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCracken alkoi tapailla Kelly Osbournea elokuussa 2002. Hän vieraili The Osbournes -sarjan jaksossa ”Beauty and the Bert”. Kun McCracken erosi Osbournesta puhelimen välityksellä ystävänpäivänä 2003, hänen väitettiin vain käyttäneen Kellyä mainostaakseen yhtyettään. McCracken on kieltänyt tämän, sanoen Playboyn haastattelussa olleensa ”vain v---n tyhmä. Olen 20 ja pelkään sitoutumista, enkä voinut kertoa sitä hänelle.”

Ongelmat 2003–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCracken esiintymässä vuonna 2012.

McCrackenin juominen ja jonkinasteinen huumeriippuvuus jatkuivat. Hän kertoi haastattelussa juoneensa kaksi pulloa Jack Daniels -viskiä päivittäin. Taukoamaton kiertueella oleminen ja alkoholismi eivät sopineet yhteen ja The Usedin ensimmäisen levyn kiertueella toukokuussa 2003 hän romahti kesken ”On My Own” -kappaleen. Hänet kiidätettiin sairaalaan, missä hän sai hoitoa rankkoihin rintakipuihin ja pahoinvointiin. McCrackenilla todettiin haimatulehdus. Hän joutui pidättäytymään alkoholista useiden kuukausien ajan. Hän on lopettanut kovien aineiden käytön vuonna 2005.

4. heinäkuuta 2004 McCrackenin entinen tyttöystävä Kate kuoli huumeiden yliannostukseen ollessaan kahdeksannella kuulla raskaana McCrackenille. Lapsi olisi ollut tyttö, ja se nimettiin Paigeksi. Jeph Howardin mukaan tapahtuma tuhosi McCrackenin kesken yhtyeen toisen albumin In Love and Death tekemisen. Samoihin aikoihin Bertin koira David Bowie jäi auton alle.

2006–2007: Utahista Los Angelesiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 2006 The Used piti puolen vuoden tauon. McCracken värjäsi hiuksensa – jotka olivat olleet mustat siitä asti, kun hän 19-vuotiaana liittyi The Usediin – vaaleiksi, mikä sai hänet muistuttamaan suuresti Kurt Cobainia. Samaan aikaan hän muutti Utahin Oremista Los Angelesiin, kaupunkiin joka samaan aikaan kiehtoi ja inhotti häntä. ”Tapasin feikeimmät ihmiset, joihin olen törmännyt koko planeetalla,” McCracken kertoi. ”He ovat kaikki valehtelijoita, ja he ovat niin tottuneet tekemään sitä, että he eivät yleensä varmaan edes tajua valehtelevansa. Sillä ympäristöllä oli suora vaikutus uuden levyn sävyyn. Se on hieman paheellisempi, mutta oudolla tavalla myös rakastavampi ja välittävämpi.” Tällainen ympäristö inspiroi yhtyeen sanoittajaa, ja jälki näkyy muun muassa kappaleissa ”Pretty Handsome Awkward” ja ”Liar Liar (Burn In Hell)”.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteistyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Goldfinger feat. Bert McCracken – ”Ocean Size” – Disconnection Notice (2005)
  • Goldfinger feat. Bert McCracken – ”Open Your Eyes” – Open Your Eyes (2002)
  • My Chemical Romance feat. Bert McCracken – ”You Know What They Do To Guys Like Us In *Prison” – Three Cheers for Sweet Revenge (2004)
  • The Used and My Chemical Romance – ”Under Pressure”
  • Street Drum Corps ja Bert McCracken – ”Happy Christmas (War Is Over)”

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]