Bernhard Schlink

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernhard Schlink

Bernhard Schlink (s. 6. heinäkuuta 1944, Bielefeld) on saksalainen juristi ja kirjailija. Hänen Suomessa tunnetuin teoksensa lienee myös elokuvaksi sovitettu Lukija.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schlinkin vanhemmat olivat teologeja. Isä toimi teologian professorina, mutta menetti työnsä kansallissosialistien vuoksi ja työskenteli sen jälkeen seurakuntapappina.

Schlink opiskeli oikeustiedettä Länsi-Berliinissä ja valmistui vuonna 1968. Hän eteni urallaan tuomariksi Nordrhein-Westfalenin osavaltion perustuslakioikeuteen. Vuonna 1992 hänet nimitettiin Humboldt-yliopiston oikeustieteen professoriksi, ja hän jäi eläkkeelle vuonna 2006. Kaunokirjallisen uransa hän aloitti vuonna 1982 julkaisemallaan rikosromaanilla.

Myöhemmin Schlink on kuvannut kirjoissaan Saksan historian kipupisteitä, kuten kansallissosialismia ja sen aikana tehtyjä rikoksia sekä 1970-luvun terrorismia.

Vuonna 1995 ilmestyi menestysteos Lukija. Teoksen päähenkilö, lakimies muistelee murrosikäänsä, jolloin hänellä oli sukupuolisuhde itseään vanhempaan raitiovaunun rahastajaan. Eräänä päivänä nainen katoaa. Myöhemmin päähenkilö näkee hänet syytettynä sotarikosoikeudessa. Kirja filmatisoitiin ja pääosissa nähtiin Kate Winslet ja Ralph Fiennes.

Terrorismia käsitellyt teos Viikonloppu ilmestyi vuonna 2008. Vasemmistolaiseen terroristiryhmään kuulunut, neljä murhaa tehnyt Jörg pääsee 24 vuoden vankeuden jälkeen vapaaksi. Edessä on viikonloppu, ja vapautumisen kunniaksi ovat Jörgin nuoruudenystävät järjestäneet juhlat. Paikalla on yllättäen myös Jörgin poika, Bartholomeus. Poika ei päästä isäänsä helpolla. Bartholomeuksen mielestä isän vallankumousideat olivat mieltä vailla, eikä isä pojan mielestä juurikaan eroa kansallissosialisteista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bernhard Schlink.