Baltian puolustuskorkeakoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baltic Defence College
Balti Kaitsekolledž
Baltijas Aizsardzības koledža
Baltijos gynybos koledžas
Perustettu 25. helmikuuta, 1999
Tyyppi sotakorkeakoulu
Rehtori prikaatikenraali Ilmar Tamm
Sijainti Tartto, Viro (58°22′24″N, 26°43′21″E)
Yhteistyö ISMS, IAMP
Sivusto bdcol.ee

Baltic Defence College, epävir. Baltian puolustuskorkeakoulu, (BALTDEFCOL tai BDCOL) on Baltian maiden sotilas- ja siviilijohtajien koulutusta antava englanninkielinen sotakorkeakoulu Viron Tartossa.[1] Se kouluttaa upseereja lähinnä Baltian maista Virosta, Latviasta ja Liettuasta, mutta opiskelijoita on myös muista Euroopan maista kuten Ukrainasta ja Romaniasta. Korkeakoulu perustettiin jo ennen Baltian maiden Nato-jäsenyyttä.

Perustamissopimuksen allekirjoittivat 1998 Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua yhteisiin tarpeisiinsa, ja se aloitti toimintansa vuonna 1999.[2] Puolustuskorkeakoulun yhtenä tavoitteena on myös jakaa sotilastietoa ja -taitoa osallistuvien maiden kesken.

Koulu sijaitsee Riia tänav 12:ssa rakennuksen oikeanpuoleisessa siivessä. Keskeiset opetustilat ovat Björn von Sydow Hall, joka on nimetty Ruotsin puolustusministerin Björn von Sydow mukaan, ja Admiral Cowan Hall, nimetty brittiläisen R. Adm. Sir Walter Cowanin mukaan, joka oli Viron ja Latvian apuna niiden itsenäisyyssodissa 1919—1920. Kolmas opetussali on Baltic Way Room, joka on saanut nimensä Baltian maita yhdistävän Baltian tien mukaan.[2]

Opetushenkilöstö ja tuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetushenkilöstöä korkeakoulussa on Saksasta, Ranskasta, Skandinavian maista, Sveitsistä ja Yhdysvalloista. Projektia tukevat useat länsimaat ja Baltic Sea Security Assitance Group (BALTSEA). Ruotsilla on johtava asema projektin tukemisessa.

Kurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustuskorkeakoulu tarjoaa kolme erilaista kurssia.[3] Pääpaino on JCGSC-kurssilla, joka antaa yleisesikuntaupseerikoulutuksen. Vuodesta 2004 lähtien on tarjottu HCSC-kurssia, joka on Nato-akkreditoitu OF-4/5-tason upseerikoulutus. Korkeakoulussa on myös mahdollista opiskella virkamiehille tarkoitettua turvallisuuteen ja maanpuolustukseen perehdyttävää kurssia (CSC). Opiskelijoiksi hyväksytään henkilöitä EU- ja Nato-maista sekä Nato-rauhankumppanuusmaista.

  • Joint Command and General Staff Course (JCGSC)
  • Higher Command Studies Course (HCSC)
  • Civil Servants Course (CSC)

Komentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baltian puolustuskorkeakoulun ensimmäinen komentaja oli tanskalainen prikaatikenraali Michael Hesselholt Clemmesen, joka jäi eläkkeelle vuonna 2004. Siitä lähtien komentaja on vuorotellen kustakin Baltian maasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Baltic Defence College
  2. a b c Baltic Defence College. History, viitattu 24.1.2015
  3. Baltian puolustuskorkeakoulu: Courses BDCOL Webpage. Arkistoitu 23.6.2012. Viitattu 3.6.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]