Bagdadin rautatie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta Bagdadin rautatiestä
Bagdadin rautatie 1900-luvun alussa.

Bagdadin rautatie (turk. Bağdat Demiryolu, engl. Baghdad Railway, saks. Bagdadbahn) olilähde? 1600 kilometriä pitkä rautatie, jonka suunniteltiin yhdistävän turkkilaisen Konyan ja irakilaisen Bagdadin kaupungit kulkien nykyajan Turkin, Syyrian ja Irakin halki.

Saksalainen Philipp Holzmann yhtiö Deutsche Bankin rahoittamana aloitti radan rakentamisen 1800-luvun lopulla Turkissa ja rata valmistui vuonna 1940.[1]

Rautatien rahoituksesta ja insinöörityöstä vastasivat lähinnä saksalaiset pankit ja yhtiöt, jotka olivat aiemmin 1890-luvulla rakentaneet Anatolian rautatien, joka yhdisti Istanbulin, Ankaran ja Konyan. Radan valmistuminen olisi merkinnyt Berliinistä Bagdadiin ulottuvaa rautatieverkkoa. Saksalaiset pyrkivät perustamaan Bagdadiin Persianlahden satamaa. Osmanien valtakunta puolestaan halusi säilyttää valtansa Arabiassa ja pyrki ulottamaan vaikutusvaltaansa Punaisenmeren kautta Egyptiin, jota hallitsi Iso-Britannia. Saksalaiset hankkivat pääsyn ja omistajuuden Irakin öljykentille ja rautatie Basraan olisi merkinnyt helpompaa kulkua Saksan siirtomaavallan itäisiin osiin Suezin kanavan ohi.

Rautatiestä tuli ensimmäistä maailmansotaa edeltäneiden kansainvälisten riitojen syy. On esitetty, että riidat olisi ratkaistu ennen sodan alkua, kun Saksa ja Iso-Britannia allekirjoittivat rautatietä koskevan sopimuksen 15. kesäkuuta 1914, mutta kiistoja on pidetty myös yhtenä tärkeimmistä elokuussa samana vuonna alkaneeseen sotaan johtaneista syistä. Tekniset vaikeudet etäisillä Taurusvuorilla ja diplomaattiset keskeytykset hidastivat radan valmistumista. Vuonna 1915 rata oli yhä 480 kilometriä vailla valmistumista, joka rajoitti sen tehokasta käyttöä sodan päämäärien hyväksi. Britit myös valtasivat Bagdadin, ja Arabian Lawrencena tunnettu brittiupseeri T. E. Lawrence johti nostattamiaan paikallisia sissijoukkoja jo valmistunutta Hejazin rautatieta vastaan etelässä.

Britanniasta itsenäistynyt Irak osti alueellaan olevat osuudet ja aloitti radan rakentamisen 1926. Se valmistui 15. heinäkuuta 1940 ja kahta päivää myöhemmin Taurus Express lähti ensimmäiselle matkalleen Istanbulin–Bagdadin välille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta 2001 s. 248

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bagdadin rautatie.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.