BRICS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BRICS-maat kartalla

BRICS tai BRICS-maat on taloudessa ja kansainvälisessä politiikassa käytetty akronyymi, jolla tarkoitetaan viittä kehittyvää maata: Brasiliaa, Venäjää, Intiaa, Kiinaa ja Etelä-Afrikkaa[1] ja niiden taloudellisen vaikutusvallan kasvua. Lyhenne on muodostettu näiden maiden englanninkielisten nimien alkukirjaimista. Neljää ensimmäistä kutsutaan nimellä BRIC-maat. BRICS-lyhenteen rinnalla on alettu käyttää myös vastaavanlaista lyhennettä MINT, jolla viitataan neljään BRICS-maihin kuulumattomaan nousevan talouden maahan.

BRICS-maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BRICS-maiden taloudet ovat kasvaneet 2000-luvulla nopeasti ja ne kattavat neljänneksen maailman maapinta-alasta, yli 40 % maailman väestöstä sekä arviolta 20-25 % maailman BKT:sta.[2] BRICS-maiden suuren väestön, sekä niiden suuren talouskasvun takia, on odotettavissa että näiden maiden taloudellinen vaikutusvalta tulee tulevaisuudessa kasvamaan huomattavasti, osittain teollisuusmaiden kustannuksella. BRICS-maat ovat viime vuosina lisänneet yhteistyötä keskenään ja ensimmäinen maiden välinen huippukokous pidettiin vuonna 2009 Jekaterinburgissa, jossa maat sitoutuivat työskentelemään moninapaisen maailmanjärjestyksen puolesta.[3] Etelä-Afrikka liittyi BRICS-maihin 24. joulukuuta 2010 alkuperäisten neljän maan lisäksi.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termiä "BRIC" käytti ensimmäisenä investointipankiiriliike Goldman Sachsin Jim O'Neill vuonna 2001 julkaisussaan Building Better Global Economic BRICs. Maiden ulkoministerit tapasivat aloitteellisesti ensimmäisen kerran YK-kokouksen yhteydessä New Yorkissa vuonna 2006. Ensimmäinen laajan skaalan diplomaattinen tapaaminen maiden kesken järjestettiin Jekaterinburgissa Venäjällä vuonna 2009.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:BRICS

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.