Bảo Đại

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bảo Đại
保大皇帝.jpg
Vietnamin keisari
Edeltäjä Khải Định
Seuraaja Bảo Long (maanpaossa)
Etelä-Vietnamin valtionpäämies
Edeltäjä Nguyễn Văn Xuân
Seuraaja Ngô Đình Diệm
Henkilötiedot
Syntynyt 22. lokakuuta,1913
Huế, Ranskan Indokiina
Kuollut 30. heinäkuuta 1997 (83 vuotta)
Pariisi, Ranska
Puoliso Nam Phuong
Phu An Hoang
Bui Mong Diep
Monique Vinh Thuy
Tiedot
Uskonto roomalaiskatolilainen
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Bảo Đại (myös Nguyễn Phúc Thiển ja Vĩnh Thụy, 22. lokakuuta 191330. heinäkuuta 1997) oli Vietnamin viimeinen keisari.[1] Hän syntyi prinssi Nguyễn Vĩnh Thụyna Huếssa, silloisessa Vietnamin pääkaupungissa. Hänen isänsä oli keisari Khải Định. Hän opiskeli Pariisissa politiikan tutkimusta Institut d'Etudes Politiques de Paris'ssa, minkä jälkeen hän nousi keisariksi vuonna 1925 isänsä kuoltua. Hän oli Ranskan alamainen, sillä Vietnam oli tuohon aikaan osa Ranskan Indokiinaa. 1900-luvulla Bảo Đạita pidettiinkin ranskalaisten nukkehallitsijana.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bảo Đại nai 20. maaliskuuta 1934 Jeanne Marie-Thérèse (Mariette) Nguyen Huu-Hao Thi Lanin (1914–1963), joka otti nimekseen Hoang Hau Nam Phuong. Nam Phuong ja Bảo Đại saivat viisi lasta: kruununprinssi Bảo Long (s. 4. tammikuuta 1936), Phuong Mai (s. 1. elokuuta 1937), Phuong Lien (s. 3. marraskuuta 1938), Phuong Dung (s. 5. helmikuuta 1942) ja Bảo Thang (s. 9. joulukuuta 1943).

Bảo Đạilla oli Nam Phuongin lisäksi neljä muuta vaimoa, joista kolmen kanssa hän oli naimisissa jo ennen avioitumistaan Nam Phuongin kanssa:

  • Phu Anh, serkku, avioituivat vuonna 1935,
  • Hoang, kiinalainen, avioituivat vuonna 1946 (saivat yhden tyttären)
  • Bui Mong Diep avioituivat vuonna 1955 (kaksi lasta)
  • Monique Baudot, ranskalainen, avioituivat 1972.

Vuonna 1940 (toisen maailmansodan aikana) Saksa miehitti Ranskan ja Japani Indokiinan. Ranskan Indokiinaa hallitsivat japanilaiset, jotka saivat ohjeita Vichyn hallitukselta. Japanilaiset lupasivat olla puuttumatta Vietnamin keisarillisen perheen asioihin, mutta vuonna 1945 he suosittelivat Bảo Đạita julistamaan maan itsenäiseksi Ranskasta.

Japanilaisilla oli vietnamilainen, kruunua itselleen vaatinut prinssi Cuong De, mutta hänestä ei koskaan tullut keisaria, koska Japani antautui liittoutuneille elokuussa 1945. Kommunistinen Việt Minh otti vallan Ho Tši Minhin johdolla ja tämä vaati keisaria luopumaan kruunusta 25. elokuuta 1945. Vietnamilaisten ajauduttua keskinäisiin väkivaltaisuuksiin lähti Bảo Đại maasta ja asettui asumaan Hongkongiin ja Kiinaan. Ranskalaiset tarjosivat Bảo Đạille valtionpäämiehen asemaa vuonna 1949, mutta hän kieltäytyi ja palasi Ranskaan, eikä piitannut maansa poliittisesta tilanteesta. Ranskan siirtomaa-armeija ja Việt Minh ottivat yhteen Điện Biên Phủn taistelussa, jonka voiton myötä kommunistit nousivat valtaan.

Yhdysvallat hermostui, kun Ho Tši Minhin kommunistit nousivat valtaan maan pohjoisosassa ja saivat tukensa Kiinalta ja Neuvostoliitolta. Samaan aikaan etelässä Ranska muodosti Bảo Đạin johtaman hallituksen, joka sai tukea Yhdysvalloilta, Isolta-Britannialta ja YK:lta.

Vuonna 1954 solmittiin rauhansopimus Ranskan ja Việt Minhin välillä. Tällä sopimuksella Vietnam jaettiin kahtia Pohjois-Vietnamiksi ja Etelä-Vietnamiksi. Bảo Đại muutti Pariisiin mutta pysyi kuitenkin nimellisesti Etelä-Vietnamin valtionpäämiehenä. Vietnamin pääministeriksi nousi nationalistinen Ngô Đình Diệm. Vuonna 1955 Diem järjesti kansanäänestyksen, jossa tasavaltalaiset voittivat, ja Bảo Đại menetti valtansa. Bảo Đại jäi asumaan Pariisiin.

Vuonna 1981 Bảo Đại matkusti Yhdysvaltoihin. Maanpakovuosiensa aikana hän tapasi muita pakolaisia ja pyrki heidän kanssaan aktiivisesti saamaan demokratiaa Vietnamiin. Bảo Đại kuoli Val-de-Grâcen sotilassairaalassa Pariisissa vuonna 1997, ja hänet on haudattu Cimetière de Passy’n hautausmaalle. Bảo Đạin kuoleman jälkeen hänen pojastaan Bảo Longista tuli Nguyễn dynastian päämies.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bao Dai ENCYCLOPEDIA BRITANNICA

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bảo Đại.