Azorientulkku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Azorientulkku
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Peipot Fringillidae
Suku: Punatulkut Pyrrhula
Laji: murina
Kaksiosainen nimi

Pyrrhula murina
(Godman, 1866)

Katso myös

  Azorientulkku Commonsissa

Azorientulkku (Pyrrhula murina)[2] eli aiemmalta nimeltään azorienpunatulkku on vaarantunut São Miguelin saarella Azoreilla elävä varpuslintu. Sitä on pidetty joko omana lajinaan tai punatulkun alalajina. Nykyisin azorientulkulla on lajistatus, jonka on tehnyt Euroopan rariteettikomitea AERC TAC vuonna 2012[3].

Kooltaan azorientulkku on noin 17 cm. Lintu on rakenteeltaan tukeva ja pääväritykseltään ruskea. Koiraan vatsa on hieman vaaleanpunertava. Azorientulkun pää ja siivet ovat mustat. Lisäksi siivissä on valkoista ja hieman sinistä. Nokka on tukeva[4].

Azorientulkun elinympäristöä ovat metsät ja pensaikkoiset maat. Tyypillisiä kasveja, joiden siemeniä se käyttää ravintonaan ovat sugi ja aaltokielopuu. Azorientulkut ovat erityisen riippuvaisia sugin siemenistä tiettyinä kuukausina[4].

Azorientulkkukannan kooksi arvioitiin vuonna 2016 630–2 000 sukukypsää yksilöä. Suurin kantaan kohdistuva uhka on elinympäristön hakkaaminen. Lisäksi saarelle levinneet kissat ja rotat ovat saalistajia. Suojelutoimien ansiosta kannan koko on saatu vakiinnutettua, joten Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto luokitteli lajin vuonna 2016 vaarantuneeksi erittäin uhanalaisen sijaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Pyrrhula murina IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.12.2016. (englanniksi)
  2. Maailman lintujen suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Arkistoitu 15.2.2018. Viitattu 11.3.2018.
  3. AERC TAC's Taxonomic Recommendations 2012
  4. a b Azores Bullfinch – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 6. toukokuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.