Warcraft-universumin maailmat ja paikat

Wikipedia
Ohjattu sivulta Azeroth
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Blizzard Entertainmentin kehittämän Warcraft-universumin tapahtumapaikoista. Niihin lukeutuu saaria, mantereita, planeettoja ja ulottuvuuksia.

Planeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azeroth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisin versio koko Azerothin kartasta.

Azeroth on toimii Warcraft-pelien tärkeimpänä tapahtumapaikkana. Sen maanosia ovat Itäiset kuningaskunnat, Kalimdor, Northrend ja Pandaria. Maanosien välillä sijaitsee Suuri meri (engl. Great sea). Merellä sijaitsee kuitenkin muutamia saaria. Niistä merkittävimmät ovat Kezan, hiisien kotisaari, sekä Zandalar, peikkojen alkuperäinen koti. Meren keskellä sijaitsee myös ikuinen pyörre nimeltä Kurimus (engl. Maelstrom), joka johtaa Nazjatariin, nagojen kaupunkiin. Azerothilla on myös kaksi kuuta Sininen lapsi (engl. Blue Child) ja Valkea nainen (engl. White Lady).

Alun perin planeettaa hallitsivat Vanhat Jumalat ja heidän elementtaaliluutnanttinsa, kunnes titaanit syöksivät heidät vallasta.

Itäiset kuningaskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäiset kuningaskunnat (engl. Eastern Kingdoms) olivat ennen lähes ainoastaan ihmisten hallitsema maanosa, mutta nykyään se ei ole yksinomaan ihmisten ja heidän liittolaistensa hallussa. Ihmisten, kääpiöiden ja maahisten lisäksi merkittäviä voimia mantereella on muun muassa epäkuolleilla, örkeillä, peikoilla.

Maantieteellisesti Itäiset kuningaskunnat koostuu kolmesta mantereesta, jotka ovat Khaz Modan, Lordaeron (jonka pohjoisosissa sijaitsee korkeahaltioiden valtakunnan, Quel'Thalasin, rauniot) ja Azeroth. Moninpeliverkkoroolipelissä World of Warcraft mantereella aloittavat pelattavat rodut ovat ihmiset, kääpiöt, maahiset, worgenit, Hyljätyt sekä verihaltiat.

Kalimdor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalimdor on yöhaltioiden muinainen manner, jossa sijaitsee myös Maailmanpuu (engl. World Tree). Nykyään kuitenkin myös muita rotuja on alkanut asuttaa mannerta, kuten örkit, taureenit, peikot ja ihmiset.

Pelissä World of Warcraft mantereelta aloittavat rodut ovat yöhaltiat, draeneit, örkit, peikot, taureenit ja hiidet.

Northrend[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Northrend on Azerothin pohjoisin manner, jolla vallitsee ikuinen talvi. Nykyään sen on ottanut hallintaansa Lich-kuningas Arthas Menethil (ennen Ner'zhul, nyt Arthas on yhtä Ner'zhulin kanssa) ja hänen valtavat epäkuolleiden armeijansa.

World of Warcraftissa Northrendille tuli rooli, kun se avautui pelin toisessa lisäosassa, Wrath of the Lich Kingissä.

Lisäosassa Northrendista tuli pelin päätoiminen keskittymispiste. Kooltaan sen arvioidaan olevan noin edellisen lisäosan mukana tulleiden Ulkomaiden kokoinen. Northrend-alueelle tulee noin yksitoista pienempää vyöhykettä, joissa pelaajat voivat kehittää hahmoaan noin tasolta 68 ylöspäin. Alueelle matkustaminen onnistuu tosin hahmoilta tasosta huolimatta.

Liittouma pääsee matkustamaan alueelle laivalla, kun taas Lauma zeppeliinillä.

Pandaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pandaria on Azerothin eteläisin manner ja pandareenien koti. Pandarian lähellä uiskentelee Shen-zin Su-niminen jättiläiskilpikonna, joka poistui Pandariasta 10 000 vuotta sitten. Sen selässä pandareenejä alun perin pääsi matkustaja Liu Langin johdolla matkustelemaan muualle päin Azerothia. Shen-zinin selkään oli kasvanut metsää ja sinne oli myös rakennettu Viiden nousun temppeli (engl. Temple of Five Dawns). Niinpä häntä kutsutaan nyt Vaeltavaksi saareksi (engl. the Wandering Isle).

Pandaria on ollut sumun peitossa Muinaisten Sodasta lähtien ja siten täysin tutkimaton muille Azerothin siviilisaatioille. Mutta lisäosassa World of Warcraft: Mists of Pandaria sumu Pandarian ympärillä hälveni ja siitä tuli pelattava alue. Vaeltava saari on pelissä pandareenien aloituspaikka.

Draenor (Ulkomaat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draenor oli kerran keskenään sopusoinnussa elävien örkkien ja siellä piileskelevien draeneiden kaunis maailma, joka kuitenkin alkoi rappeutua Kil'jaedenin kääntäessä juonillaan örkit draeneita vastaan, tuhoten hulluksi tulleiden örkkien avulla melkein koko draeneiden rodun. Myöhemmin örkkien shamaani Ner'zhul (nykyään Lich-kuningas) aiheutti sen että Draenorin maailma räjähti palasiksi avatessaan portaaleja Kieppuvaan tuoneen, jonne siirtyi myös ainut siitä jäljelle jäänyt palanen, jota nykyään kutsutaan Ulkomaiksi (engl. Outland).

Ulkomaat on yksi pelisarjan keskeisimmistä maailmoista, ja World of Warcraftin lisäosassa World of Warcraft: The Burning Crusade pelaajille annetaan viimein mahdollisuus vierailla tässä sirpaleisessa maailmassa. Se ei ole muuttunut paljoakaan Warcraft III:n ajoista, vaikka nyt päästäänkin käymään myös Helvetintulen niemen (engl. Hellfire Peninsula) ulkopuolella. Illidan on ottanut valtaansa suuren osan maailmasta, mutta Liittouman ja Lauman lisäksi myös useita muita voimia (kuten Palava Legioona) on kiinnostunut valtaamaan kyseisen maailman. Jää nähtäväksi, kuka loppujen lopuksi saa tukevimman otteen Ulkomaista.

World of Warcraftin lisäosassa World of Warcraft: Warlords of Draenor Ulkomaat nähdään ennen tuhoutumistaan. Nykyhetken Ulkomaihin sisäänkäyntinä toiminut Synkkä portaali (engl. Dark Portal) muuttuu sisäänkäynniksi menneisyyden Draenoriin, jossa elävät draeneit ja örkit saavat liittolaisia, kun tulevaisuuden Liittouman sekä Lauman joukot saapuvat. Nykyhetken Ulkomaihin pääsee vastedes Aikojen luolan (engl. Caverns of Time) kautta.

Argus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argus oli muinaisten eredarien pyhä kotimaailma, kunnes pahuuteen kääntynyt titaani Sargeras turmeli sen ja tarjosi liittoa kolmelle eredarien johtajalle: Kil'jaedenille, Velenille sekä Archimondelle, mutta Velen näki ennalta Sargerasin aikeet ja häipyi osan eredareista kanssa ja he alkoivat kutsua itseään nimellä draenei eli "karkotetut". Sargeras teki lopuista eredareista demoneita, jotka tunnetaan man'ari eredareina.

Kil'jaeden toimii Palavan Legioonan nykyisenä ylimpänä johtajana mahdollisesti vieläkin sieltä käsin. Sargeraksen korruptiosta selvinneet eredarit pakenivat Velenin johdolla Exodar-nimisellä valtavalla ulottuvuuksien välissä kulkevalla avaruusaluksella, joka teki pakkolaskun Azerothiin, jossa eredarit myöhemmin solmivat liiton Liittouman kanssa. Argusin historiasta ei ole sen jälkeen tarkempia tietoja, mutta todennäköisesti se on yhä yksi Palavan Legioonan tärkeistä tukimaailmoista.

Argus on tällä hetkellä yksi vanhimmista universuminsa maailmoista.

Ulottuvuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kieppuva tuoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kieppuva tuoni (engl. Twisting Nether) on astraalinen tila maailmojen välillä. Se on monien Palavaan Legioonaan liittyneiden demonirotujen kotimaailma. Yleensä, kun joku demoni uhannut Azerothia, jotkut heistä ovat tuhoamisen sijaan karkoitettu takaisin Kieppuvaan tuoneen.

Toisen sodan aikana planeetta Draenorista tuli osa sitä, kun shamaani Ner'zhul avasi oppilaansa, Gul'danin, kallosta sekä Medivhin loitsukirjasta kerätyillä voimilla useita portaaleja, jotka repivät planeetan kappaleiksi. Jäljelle jäänyt osa, Ulkomaat, siirtyi tähän tilaan.

Smaragdiuni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smaragdiuni (engl. Emerald Dream, tunnettu myös nimillä Luomisen uni (engl. Dream of Creation), Vihreä uni tai vain Uni) on jatkuvasti muuttuva henkimaailma, joka sijaitsee fyysisen maailman ulkopuolella ja on vihreän lohikäärmeaspektin, Yseran, vartioima.

Elementtaalitaso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementtaalitaso (engl. Elemental Plane) on ulottuvuus, jonne titaanit karkoittivat kauan sitten kaikki elementtaalit, Vanhojen Jumalten palvelijat. Maailma koostuu neljästä osasta: Tulimaat (engl. Firelands), Kadotuksen kita (engl. Abyssal Maw), Syväholme (engl. Deepholm) ja Taivasmuuri (engl. the Skywall).

Jotkut shamaanit (engl. shamans) ja manaajat (engl. warlocks) ovat yrittäneet kutsua niitä Azerothiin käyttääkseen niitä aseina vihollisia vastaan, mutta elementtaaleja ei noin vain hallita. Elementtaalitason ja Azerothin välinen sinetti murtui, kun mustan lohikäärmeaspektin, Kuolonsiipi Tuhoajan, voimat palasivat vuosia sen jälkeen, kun hän oli kukistunut Toisen sodan aikoina.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]