Avigdor Lieberman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman - 2011.jpg
Israelin puolustusministeri
toukokuu 2016 –
Tiedot
Syntynyt 5. kesäkuuta 1958
Kišinjov, Moldavian sosialistinen neuvostotasavalta

Avigdor Lieberman (hepreaksi ‏ אביגדור ליברמן‎‎, ven. Авигдор (Эве́т Львович) Либерман, s. 5. kesäkuuta 1958) on israelilainen poliitikko, Yisrael Beiteinu -puolueen puheenjohtaja ja maan nykyinen puolustusministeri[1]. Hän oli Israelin strategisesta uhasta vastaava varapääministeri Olmertin hallituksessa marraskuusta 2006 lähtien. Likudin Benjamin Netanjahu pyysi häntä ulkoministeriksi maaliskuussa 2009.

Liebermania pidetään Euroopassa ja Yhdysvaltain lehdistössä laajasti rasistina ja äärioikeistolaisena.[2] Hän kannattaa Israelin jäsenyyttä Euroopan unionissa ja Natossa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evet Lieberman syntyi Kišinjovissa Moldavian SNT:ssä, Neuvostoliitossa. Hän asui Bakussa Azerbaidžanissa ja muutti Israeliin vuonna 1978 21-vuotiaana. Hän on opiskellut yhteiskuntatieteitä Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa. Hän on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Lieberman oli perustamassa Neuvostoliiton juutalaisten sionistista foorumia ja oli sen johdossa 1983–1988. Lierberman puhuu sujuvasti hepreaa, venäjää, romaniaa ja englantia.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lieberman on ollut Histadrut-ammattiliiton sihteerinä Jerusalemissa. Vuosina 1983–1996 hän oli Likudin puoluesihteerinä ja vuosina 1996–1997 hän oli pääministerin kanslian kansliapäällikkönä. Hän perusti Yisrael Beitenu -puolueen 1999 ja samana vuonna hänet valittiin ensimmäisen kerran knessetiin. Lieberman on taustansa ansiosta kerännyt kannattajia etenkin Israelin venäjää puhuvien maahanmuuttajien joukosta.[3]

Maaliskuussa 2001 pääministeri Ariel Sharon nimitti Liebermanin kansallisten infrastruktuurien ministeriksi, mutta hän erosi vuoden kuluttua. Helmikuussa 2003 hänestä tuli kuljetusministeri.

Toukokuussa 2004 Lieberman ehdotti "erotussuunnitelmaa", jolla erotettaisiin toisistaan juutalaisten ja arabien asumat alueet. Suunnitelman mukaan Israelin arabikansalaisten asumat kylät lähinnä Wadi Arissa, etelä- ja keski-Galileassa ja Negevin beduiinialueet liitettäisiin palestiinalaishallinnon alueisiin. Näin Israel pääsisi eroon 90 % arabikansalaisistaan ja lopuille järjestettäisiin "uskollisuuskoe". Kun kohu Liebermanin ympärillä kasvoi, Sharon erotti hänet hallituksesta 4. kesäkuuta 2004.

Pääministeri Ehud Olmert nimitti Liebermanin hallitukseensa strategisesta uhasta vastaavaksi ministeriksi, tarkoituksena löytää ratkaisu Iranin ydinkriisin aiheuttamaan uhkaan. Nimitys herätti voimakasta vastarintaa työväenpuolueessa. Tiede- ja teknologiaministeri Ophir Pines-Paz väitti, että "Lieberman itse on strateginen uhka", ja ilmoitti eroavansa.[4] Lieberman veti puolueensa hallituksesta tammikuussa 2008 vastustaessaan neuvotteluja Palestiinalaishallinnon kanssa rauhansopimuksesta.[5] Lieberman sanoi uskovansa että Israelin arabit ottaisivat Palestiinalaisvaltion kansalaisuuden Israelin kansalaisuuden lisäksi ja "nostaisivat sosiaaliturvaa Israelissa." Liebermanin mielestä on kohtuutonta että Israelissa on arabivähemmistö, jos Palestiinalaisvaltio perustetaan.

Liebermania on ajoittain arabivastaisuudesta ja useat Israelin kansanedustajat ovat nimittäneet häntä rasistiksi.[5] Hän ehdotti 1998 Egyptin hukuttamista pommittamalla Assuanin pato vastineeksi Egyptin tuesta Jasser Arafatille. Vuonna 2003 hän vaati Israelin palestiinalaisvankien hukuttamista Kuolleeseenmereen ja tarjoutui kustantamaan bussikuljetuksen. Toukokuussa 2006 hän vaati knessetin Hamas-johtoisen palestiinalaishallinnon kanssa neuvotelleiden arabijäsenten teloittamista.[6] Arabikansanedustaja Ahmed Tibi vaati Liebermanille rikossyytettä rasismista ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Israelin valtionsyyttäjä vapautti Libermanin syytteistä, mutta ilmoitti olevansa jyrkästi eri mieltä hänen kanssaan.

13. tammikuuta 2009 Lieberman ehdotti Gazaan kohdistetun hyökkäyksen (Operaatio Valettu lyijy) aikana, että "Meidän täytyy jatkaa taistelua Hamasia vastaa juuri niin kuin Yhdysvallat teki Japania vastaan toisessa maailmansodassa", mikä nähtiin vaatimuksena ydinaseen käyttöön.[7] Kielletyn äärioikeistolaispuolue Kachin entinen virkailija Yossi Dayan väittää Haaretz-lehden haastattelussa Liebermanin olleen lyhyen aikaa Kachin jäsen. Hieman aikaisemmin tunnettu israelilainen televisioankkuri Haim Yavin kuvaili häntä Kahanen perilliseksi.[8]

Syyskuussa 2006 julkaistun tutkimuksen mukaan Liebermanilla on toiseksi eniten kannatusta Israelin seuraavaksi pääministeriksi Benjamin Netanjahun jälkeen. Olmert tuli viidentenä 7 % kannatuksella.

Tammikuussa 2008 Lieberman veti puolueensa hallituksesta vastustaessaan neuvotteluja Palestiinalaishallinnon kanssa Jerusalemin asemasta.[9]

Lieberman on lisäksi huonoissa väleissä Shas-puolueen ortodoksijuutalaisten kanssa, jotka ovat sanoneet hänen olevan liitossa Saatanan kanssa ja nimittäneet häntä "mustaksi pedoksi", koska hän on suhteellisen maallinen ja kannattaa esimerkiksi siviiliavioliittoa, johon Israelissa ei ole mahdollisuutta, sianlihan myyntiä ja vastustaa ješiva-koulujen oppilaiden vapauttamista asevelvollisuudesta.[3]

Israelin poliisi on tutkinut Liebermania noin 13 vuoden ajan korruptiosta, kavalluksista ja rahanpesusta.[10]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juhola, Teemu: Kovan linjan Liebermanista Israelin puolustusministeri Yle Uutiset. 25.5.2016. Viitattu 25.5.2016.
  2. World takes dim view of Lieberman in FM post Haaretz. Viitattu 17.3.2009.
  3. a b Los 'rusos' deciden mañana el sucesor de Olmert en Israel El País. Viitattu 9.2.2009.
  4. Olmerts gets hardline partner United Press International. 30.10.2006. Viitattu 15.8.2007. (englanniksi)
  5. a b Lieberman blasts Arab MKs, pulls party out of government, Haaretz, 16:04 16/01/2008
  6. Avigdor Lieberman: Olmert's newest colleague Institute for Middle East Understanding. Viitattu 24.08.2007.
  7. Israelilaispoliitikko ehdotti ydinaseiskua Gazaan 13.1.2009. Iltalehti. Viitattu 14.1.2009.
  8. Lily Galili: Elections 2009 / Haaretz exclusive: Avigdor Lieberman said to be ex-member of banned radical Kach movement Haaretz. 8.2.2009. Viitattu 23.2.2009.
  9. Lieberman blasts Arab MKs, pulls party out of government Haaretz. Viitattu 17.3.2009.
  10. http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8180451.stm