Austin Montego

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Austin Montego
Austin Montego gold 1984.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Valmistaja Austin Rover Group
Konserni British Leyland
Rover Group
Valmistusvuodet 1984–1994
Korimalli 4-ovinen sedan
5-ovinen farmari
Luokka D-segmentti
Muotoilija Roy Axe
Edeltäjä Morris Ital
Austin Ambassador
MG Magnette (MG-malli)
Seuraaja Rover 600-sarja
MG ZT (MG-malli)
Teknisesti samankaltaisia Austin Maestro
Vetotapa etuveto

Austin Montego on brittiläinen keskikokoinen sedan, jota valmisti British Leylandin ja sen seuraajien tytäryhtiö Austin Rover, vuodesta 1984 vuoteen 1994. Montego korvasi Morris Italin, ja näin British Leyland sai modernin kilpailijan Ford Sierralle ja Vauxhall Cavalierille.

Tullessaan markkinoille Montegoa myytiin Austin- ja MG-merkeillä, mutta vuonna 1991 koko mallistoa myytiin Rover-merkin alla.

Montego oli aluksi neliovinen sedan-versio projekti LC10:stä. Austin Maestro oli viisiovinen hatchback-versio. Projekti kuitenkin jakautui, Montegosta tuli projekti LM11 ja Maestrosta LM10. Montego perustui pidennetylle LC10-pohjalevylle. Montegon muotoilu oli täysin erilaista kuin Maestron, sillä Montegon suunnitteli David Bachen sijaan Roy Axe. Montegon ja Maestron myöhäinen ja alun perin ajateltua suurempi eriyttäminen aiheutti British Leylandin toiminnassa kustannusten nousua, aikataulujen viivästymistä ja kannattavuuden heikkenemistä[1].

Myöhemmin markkinoille tuli kaksi farmariversiota, joista toinen, Countryman, oli seitsemänpaikkainen. Vuonna 1989 malli sai kevyen kasvojenkohotuksen. Vuonna 1994 Montegon korvasi Rover 600-sarja.

Montego sai brittiläisessä Which?-kuluttajalehdessä hyvin kriittisiä arvioita. Sitä arvosteltiin vikaherkkyydestä, alitehoisesta moottorista, ohjaamomelusta, ajotuntumasta ja ohjauksesta verrattuna sen pääkilpailijoihin Vauxhall Cavalieriin ja Ford Sierraan. Vuonna 1985 myös Honda Accord nousi Montegon ohi Which?-lehden ”Best Buy” -listalle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Whisler, Timothy R.: The British Motor Industry, 1945-1994: A Case Study in Industrial Decline, s. 380, 386. Oxford University Press, 1999. ISBN 0-19-829074-8. Kirjan teksti Questia-palvelussa (vaatii tilauksen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.