Aune Kallinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aune Kallinen (s. 1975) on suomalainen, Raaseporissaselvennä asuva teatteriohjaaja ja esitystaiteilija.

Kallinen toimii Teatterikorkeakoulussa yhteisen opetuksen keskuksen johtajana ja esittävien taiteiden professorina, opetusalanaan nykyteatteri. Koulutukseltaan hän on Teatteritaiteen maisteri (TeM) ja opiskellut Teatterikorkeakoulussa vuosina 1996–2000 ohjaajantyön koulutusohjelmassa. Hän toimi Ylioppilasteatterin taiteellisena johtajana vuosina 2001–2004 yhdessä ohjaaja Minna Harjuniemen kanssa. Heidät palkittiin Vuoden Kiila -kulttuuripalkinnolla vuonna 2004. Kallinen on toiminut myös Esa Kirkkopellon johtamassa Toisissa tiloissa -taiteilijakollektiivissa ja opettanut teatterikoulussa Mosambikissa.

Kallinen on kirjoittanut artikkelin teatterin uudesta poliittisuudesta Nykyteatterikirja - 2000-luvun alun uusi skene -teokseen (toim. Annukka Ruuskanen LIKE 2011), jossa hän pohtii oman työskentelynsä periaatteita. Hän on problematisoinut töissään eturyhmäpolitiikaksi typistyvää yhteiskunnallista taidetta, valtaa sekä viihdettä. Hän haluaa töissään näyttää sen, että erilaiset poliittiset totuudet voivat elää yhtä aikaa. Henkilökohtaisuus ei tarkoita hänelle itseilmaisua tai halua paljastaa itsestään jotain. Henkilökohtainen on hänelle töissään arvokasta koska se on myös yleistä ja poliittisesti tunnustettua. Hän on pyrkinyt etenkin Yhteiskunnallista liikettä -trilogiassa luomaan yhteisen, moniäänisen, ennalta määrittelemättömän näyttämön yhdessä yleisön kanssa. Esitystä on kuvailtu nykypäivän Joseph Beuysin tyyliseksi[1].

Aune Kallinen on tehnyt yhteistyötä muun muassa ohjaaja Minna Harjuniemen, kuvataiteilija Teemu Mäen, kuvataiteilija Jaana Kokon, muusikko Laura Murtomaan, koreografi Jenni Koistisen ja dramaturgi Tuomas Timosen kanssa.

Taiteellinen työskentely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Macondo (2000) Ylioppilasteatteri, ohjaus ja käsikirjoitus,
  • Muotitalo ( politics and performance ) (2004) Ylioppilasteatteri, ohjaus,
  • Tyttöjen ilta (2005) Ateneum-sali ohjaus (yhdessä Tuomas Timosen kanssa)
  • Kuolevainen 2006-2007 videotyö Teemu Mäen kanssa,
  • Juhlat (2009) Suvilahden Tiivistämö (yhdessä Laura Murtomaan, Teemu Mäen ja Jaana Kokon kanssa),
  • Yhteiskunnallista liikettä -trilogia (2006-2012) Kiasma-teatteri
  • Runar ja Kyllikki – koomiseksi uudistettu tragedia (2010) Rovaniemen teatteri, ohjaus
  • Sädekehistä- täydellisen politiikka (2015) Kiasma-teatteri

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanna-Leena Helavuori TINFO-tiedotteessa 21/2012