Auloppikalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Auloppikalat
Kuningasauloppi (Aulopus filamentosus)
Kuningasauloppi (Aulopus filamentosus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset
Actinopterygii
Lahko: Auloppikalat
Aulopiformes
Rosen, 1973
Alalahkot[1] ja heimot
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Auloppikalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Auloppikalat Commonsissa

Auloppikalat (Aulopiformes) on viuhkaeväisiin kuuluva kalalahko. Lahkon lajeja tavataan kaikista lämpimistä ja lauhkeista valtameristä niin matalista kuin syvistäkin vesistä.

Taksonomia ja tyypillisiä piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat auloppikaloihin kuuvien lajien fossiilit on ajoitettu myöhäiselle liitukaudelle.[2] Nykyään elävät lajit jaetaan 4 alalahkoon, 15–17 heimoon ja 236 lajiin. Ne ovat läheistä sukua valokaloille (Myctophiformes) ja luetaan toisinaan kuuluvaksi samaan lahkoon. Kooltaan lahkon kalat jäävät yleensä noin 30 cm pitkäksi, mutta eräät liskokalalajit voivat saavuttaa jopa 2 metrin pituuden. Tyypillisiä piirteitä ovat pitkänomainen ruumiinmuoto, suuret hampaat, rasvaevä ja uimarakon puuttuminen. Auloppikalojen ainutlaatuinen piirre viuhkaeväisissä kaloissa on niiden kiduskannen luiden rakenne. Erikoistuneet silmät ovat muun muassa teleskooppikalojen (Giganturidae), sapelileukojen (Evermannellidae), helmisilmien (Scopelarchidae) ja levysilmien (Ipnopidae) heimoissa. Monet auloppikaloihin kuuluvien heimojen lajit ovat hermafrodiitteja ja niillä on sekä koiraiden että naaraiden sukuelimet.[3][4][5][6]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auloppikaloihin kuuluvia lajeja tavataan kaikista valtameristä. Niitä tavataan niin matalista vesistä läheltä rannikkoa kuin valtameren syvästeistäkin. Kaikki auloppikalat ovat petokaloja.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aulopiformes ITIS. Viitattu 01.08.2013. (englanniksi)
  2. Order Summary for Aulopiformes (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 1.8.2013. (englanniksi)
  3. Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 214. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 01.08.2013). (englanniksi)
  4. Hannu Lehtonen (päätoim.): Maailman luonto: Eläimet: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat, s. 113. Weilin+Göös, 2000. ISBN 951-35-6505-X.
  5. a b Dianne J. Bray: Aulopiformes Fishes of Australia. Arkistoitu 18.3.2013. Viitattu 01.08.2013. (englanniksi)
  6. Herbert Boschung: Aulopiformes AccesScience. McGraw-Hill. Viitattu 01.08.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.