Purjeliskokalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Purjeliskokalat
Purjeliskokala (Alepisaurus ferox)
Purjeliskokala (Alepisaurus ferox)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Auloppikalat Aulopiformes
Heimo: Purjeliskokalat
Alepisauridae
Regan, 1911
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Purjeliskokalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Purjeliskokalat Commonsissa

Purjeliskokalat (Alepisauridae) on auloppikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan kaikista lämpimistä ja lauhkeista valtameristä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purjeliskokaloihin kuuluvien lajien määrä vaihtelee lähteittäin. Suppeimman määritelmän mukaan heimoon kuuluu 1 suku ja 2 lajia. Lajit ovat purjeliskokala (Alepisaurus ferox) ja pohjanpurjeliskokala (A. brevirostris).[1][2] Eräät lähteet lukevat heimoon myös naskalileuat (Omosudidae) ja keihäskalat (Anotopteridae).[3][4][5]

Purjeliskokalat ovat pitkäomaisia ja hoikkia kaloja. Lajeista suurempi purjeliskokala voi saavuttaa 215 cm:n pituuden ja pienempi pohjanpurjeliskokala kasvaa surimmillaan noin metrin mittaiseksi. Tunnusomaisin piirre on lähes koko ruumiin mittainen ja hyvin korkea purjemainen selkäevä, jonka takana on pieni rasvaevä. Pyrstöevä on voimakkaasti haarautunut ja vatsaevät ovat rintaeviä pidemmät. Suu on suuri ja suussa on muutama kookas torahammas ja useita pienempiä hampaita. Purjeliskokaloilla ei ole uimarakkoa. Väritykseltään heimon kalat ovat hohtavansinisiä selästä ja hopeanharmaita vatsasta. Evät ovat sinertävän mustat. Purjeliskokalalajit ovat hermafrodiitteja eli samalla yksilöllä on sekä koiraan että naaraan sukupuolielimet.[1][2][3][4][6]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purjeliskokalalajeja tavataan Atlantin, Välimeren, Intian valtameren ja Tyynenmeren lämpimissä ja lauhkeissa vesissä. Niitä tavataan niin lähellä meren pintaa kuin aina 1 800 metrin syvyydessäkin. Purjeliskokalat ovat ahnaita petoja, joiden ravintoa ovat pääjalkaiset, kuten mustekalat, salpat, äyriäiset ja toiset kalat.[1][2][3][4][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Family Alepisauridae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 6.8.2013. (englanniksi)
  2. a b c Robert Burton: International Wildlife Encyclopedia, s. 1409. Marshall Cavendish, 2002. ISBN 978-0761472667. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 06.08.2013). (englanniksi)
  3. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 221. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 06.08.2013). (englanniksi)
  4. a b c Dianne J. Bray: Alepisauridae Fishes of Australia. Viitattu 06.08.2013. (englanniksi)
  5. Ricardo Betancur-R. et al.: The Tree of Life and a New Classification of Bony Fishes. PLOS Currents Tree of Life, 2013, s. 1-45. Artikkelin verkkoversio Viitattu 06.08.2013. (englanniksi)
  6. a b Family Alepisauridae (PDF) FAO. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.