Vihersilmät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vihersilmät
Töppövihersilmä (Chlorophthalmus agassizi)
Töppövihersilmä (Chlorophthalmus agassizi)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Auloppikalat Aulopiformes
Heimo: Vihersilmät
Chlorophthalmidae
Jordan, 1923
Suvut[1]
  • Chlorophthalmus
  • Parasudis
Katso myös

  Vihersilmät Wikispeciesissä
  Vihersilmät Commonsissa

Vihersilmät (Chlorophthalmidae) on auloppikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan kaikista lämpimistä ja lauhkeista valtameristä niin matalista kuin syvistäkin vesistä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihersilmien heimoon kuuluu 2 sukua ja noin 20 lajia. Aikaisemmin heimoon kuuluivat myös suvut Paraulopus ja Bathysauropsis, mutta ne ovat sittemmin siirretty omiksi heimoikseen. Kooltaan vihersilmälajit ovat tyypillisesti noin 20–23 cm pitkiä. Suurin laji töppövihersilmä (Chlorophthalmus agassizi) voi saavuttaa 40 cm:n pituuden. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkänomaisia ja hieman litteähköjä kaloja. Tyypillisiä piirteitä heimon lajeille ovat ruumiin etuosassa sijaitseva selkäevä, rasvaevä ja haarautunut pyrstöevä. Suu on suuri ja aleleuka työntyy yläleukaa pidemmälle. Vihersilmien silmät ovat kooltaan suuret ja linssi on kyyneleen muotoinen. Elävien vihersilmälajien silmät ovat väriltään vihreät. Väritykseltään heimon kalat ovat tyypillisesti ruskehtavia tai vihertäviä ja ruumiissa voi olla laikkuja. Vihersilmät ovat hermafrodiitteja.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihersilmiä tavataan Atlantista Välimeri mukaan luettuna, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä lämpimissä ja lauhkeissa vesissä. Ne elävät tyypillisesti noin 50–1 000 metrin syvyydessä. Heimon lajien ravintoa ovat kalat ja äyriäiset.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 2218. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 20.08.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Chlorophthalmidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 20.8.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Chlorophthalmidae (PDF) FAO. Viitattu 20.08.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.