Atsovärit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen atso-yhdiste (4-hydroksiatsobentseeni).

Atsovärit ovat synteettisiä väriaineita, joita käytetään tekstiilien, paperin ja elintarvikkeiden värjäämiseen. Atsovärit ovat monimutkaisia kemiallisia yhdisteitä, jotka sisältävät atsoryhmän (-N=N-), joka tekee aineesta värillisen.

Atsovärejä käytetään muun muassa makeisissa. Useiden värien nimissä on käyttötarkoitukseen viittaava kirjainkoodi: esimerkiksi ruskea FK:ta on käytetty savusilleihin (engl. kippers).[1]

Atsovärien vaikutusta ei tarkkaan tunneta, mutta niiden uskotaan aiheuttavan herkille ihmiselle esimerkiksi iho-oireita, kuten ihottumaa ja punoitusta. Atsovärien vaikutusta lapsien ylivilkkauteen on pyritty tutkimaan, mutta tutkimus on osoittautunut erittäin vaikeaksi. Niiden käyttö elintarvikkeissa kiellettiin Suomessa 1970-luvulla, mutta eduskunta joutui sallimaan ne Euroopan unioniin liittymisen myötä, jottei kielto olisi aiheuttanut kaupan teknistä estettä.

Suomessa elintarvikkeiden lisäaineina käytössä olevat atsovärit ja niiden E-koodit:[2]

Atsoväri E128:n eli punaisen 2G:n käyttö kiellettiin Euroopan yhteisön 28. heinäkuuta 2007 voimaan tulleella asetuksella.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tom P. Coultate: Food: The Chemistry of Its Components, s. 245. Royal Society of Chemistry, 2009. (englanniksi)
  2. Atsovärit E-koodit. Viitattu 16.10.2013.
  3. Komission asetus (EY) 844/2007 värin E 128 eli Punainen 2G käytön keskeyttämiseksi (PDF) 27.7.2007. Euroopan yhteisöjen komissio. Viitattu 4.6.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.