Atochan rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Estación de Madrid Atocha
Atochan rautatieasema
Atochan rautatieasema (Rafael Moneo, 1992)
Atochan rautatieasema (Rafael Moneo, 1992)
Perustiedot
Sijainti 40°24′26″N, 03°41′30″E
Kunta Arganzuela, Madrid
Valtio Espanja
Avattu 9. helmikuuta 1851
Liikenne
Käyttäjiä 88 miljoonaa vuodessa
Liikennöitsijä(t) Renfe
Kaukoliikenne AVE, Avant, Alaris, Altaria, Alvia, Talgo
Paikallisjunat R-2, R-6, R-7, R-8 ja R-10 sekä C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-7, C-8, C-10
Vaihtoyhteydet Madridin metron linja 1
Aiheesta muualla
Atochan rautatieasema (Alberto de Palacio, 1892).

Atochan rautatieasema (esp. Estación de Atocha) on Espanjan pääkaupungin Madridin suurin rautatieasema. Se sijaitsee Atochan kaupunginosassa Arganzuelan alueella, Plaza de Emperador Carlos V:n vieressä. Se on pääteasema Madridin aluetta palveleville lähiliikennejunille, etelästä saapuville paikallis- ja kaukoliikennejunille sekä AVE-suurnopeusjunille. Kaikkia näitä junia liikennöi Espanjan kansallinen rautatieliikenneyhtiö Renfe Operadora.

Asema avattiin 9. helmikuuta 1851 nimellä Estación de Mediodía. Se oli Madridin ensimmäinen rautatieasema.[1] Rakennus tuhoutui pahasti tulipalossa 1880-luvulla. Neljä vuotta kestäneet uudelleenrakennustyöt aloitettiin vuonna 1888 aiemmin muun muassa Gustave Eiffelin kanssa yhteistyötä tehneen arkkitehdin Alberto de Palacio Elissagnen johdolla. Uusi raudasta ja lasista valmistettu rakennus oli 152 metriä pitkä ja 40 metriä leveä. Plaza de Emperador Carlos V:tä kohti oleva pääty suljettiin, mikä loi asemalle sen tunnusomaisen julkisivun.

Sata vuotta käytössä ollut vanha asemarakennus poistettiin käytöstä vuonna 1992 ja muutettiin liiketilaksi, jossa on kauppoja, kahviloita, yökerho ja 4 000 neliömetrin kokoinen trooppinen puutarha. Sen taakse rakennettiin Rafael Moneon suunnittelema moderni terminaali, joka on nelinkertaistanut aseman kapasiteetin. Aseman läheisyydessä toimii myös kaksi Madridin metron asemaa, Atocha ja Atocha Renfe. Jälkimmäinen otettiin käyttöön uuden terminaalin rakentamisen jälkeen ja on suoraan yhteydessä rautatieasemaan.

Atochan rautatieasema sai osakseen kansainvälistä julkisuutta 11. maaliskuuta 2004 tapahtuneiden terrori-iskujen vuoksi. Sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee 1900-luvun taiteeseen keskittynyt Reina Sofían taidemuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]