Aste (artisti)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jani Sutelainen
Aste lokakuussa 2012.
Aste lokakuussa 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt 24. kesäkuuta 1985 (ikä 33)
Ammatti rap-artisti
Muusikko
Taiteilijanimet Aste (2008–)
Asteriks (2005–2007)
Laulukielet suomi
Aktiivisena 2000–
Tyylilajit rap, pop, R&B
Yhtyeet Apinalauma
Levy-yhtiöt Löyly-Viihde (2008)
Warner Music (2009-2011)
Monkey Records / Sony Music (2012-)
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Aste (ent. Asteriks, oikealta nimeltään Jani Sutelainen, s. 24. kesäkuuta 1985)[1] on suomalainen Rap -artisti. [2]

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouvolan Voikkaalla nuoruutensa viettänyt ja sittemmin Lahteen muuttanut artisti aloitti riimittelyn vuosituhannen alussa vaikuttaen erilaisissa kollektiiveissä ja julkaisi ensimmäisen AD/HD-nimisen pitkäsoiton elokuussa 2008 Löyly-Viihde-levy-yhtiön kautta. Levyltä julkaistu single AD/HD oli suomen rock- ja discolistoilla useita viikkoja.

Vuonna 2009 Aste solmi levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa. Surullisiilauluja julkaistiin 3. kesäkuuta 2009 ja sen ensimmäinen kappale "Poikkeus sääntöön" valittiin The Voice -radiokanavan kesähittiäänestyksessä Suomen viralliseksi kesähitiksi 2009.[3]

Elokuussa 2010 julkaistun Nuorallatanssija-albumin ensimmäinen kappale "Normipäivä" julkaistiin 17. toukokuuta 2010. Single nousi heti iTunesin ladatuimpien kappaleiden joukkoon. Syksyllä 2010 Aste oli mukana Nelosen Kuorosota-ohjelmassa ja sijoittui lahtelaisen kuoronsa kanssa kolmanneksi.

Syyskuussa 2012 Aste ilmoitti uuden albumin olevan valmis ja ilmestyvän 12. lokakuuta 2012. Albumi kulkee työnimellä Sirkus palaa. Albumin ensimmäinen single "Sekopää" julkaistiin 21. helmikuuta 2011.

Artisti tekee vuosittain lähes 100 keikkaa. Useat tämän hetken hittiartistit ovat saaneet lähtölaukauksen uralleen vierailusta Asteen kappaleilla. Mukana Asteen singleillä ovat olleet muun muassa Sanni, Kasmir sekä Sini Sabotage.

Aste toimi valmentajana Kuorosota-ohjelmassa vuonna 2010 ja sijoittu sijalle 3. Aste oli myös yksi Nelosella syksyllä 2012 esitettävän AnkkaRäp-televisio-ohjelman valmentajista. [4]


Aste on ollut Vuoden Tulokas 2009 ja Vuoden Innovaattori 2012 -Emma-palkintojen ehdokkaana kaksi kertaa.[5]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Asteen diskografia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sekasoppa EP (2005)
  • AD/HD (2008)
  • Surullisiilauluja (2009)
  • Nuorallatanssija (2010)
  • Sirkus Palaa (2012)
  • 2.0 (2015)
  • Grand prix (2018)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • AD/HD (2008)
  • Poikkeus Sääntöön (2009)
  • Unelmien Poikaystävä (2009)
  • Mitä Hei (2009)
  • Normipäivä (mukana Hank Solo, 2010)
  • Hilloo Ja Platinaa (2011)
  • Sekopää (mukana Pete Parkkonen, 2011)
  • MRJS! (mukana Sini Sabotage, 2012)
  • Pumppaa (2012)
  • Shotti (2013)
  • Spaceman (mukana Kasmir, 2013)
  • Only One (2014)
  • Yhdet Sille (2014)
  • Himalaja (mukana Evelina, 2014)
  • Mammanpoika (2015)
  • Apinalauma (2015)
  • Herää (2016)
  • Peruskallio (2016)
  • Enemmän Kuin Valmis (2016)
  • Luonasi (2017)
  • Monaco (2017)
  • Pojat Ei Itke (2018)

Muita kappaleita, joilla Aste on mukana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Skandaali, Asteriks & Mängi - Verta, hikeä ja uhrauksii (2006) Miksi Teip Sen?-mixtapelta
  • Brädi, Aste & Don P - Eräpäivä (2008) Syvällä Pelissä-kokoelmalta
  • Brädi, Aste, Ola, MGI, Markat Takas! - Uudestaan (2009)
  • VJ, Aste, Raappana, Kike, Nikke Ankara, Ideaali, JayWho, Jussi Kuoma, Mara, Brädi- signaali Lahti United (2014).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]