Asics

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Asicsin Split Second V -malliset painikengät

Asics on vuonna 1949 perustettu japanilainen urheilukenkien ja -varusteiden valmistaja. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Koben kaupungissa. Yritys on listattu Tokion pörssissä ja sillä on noin 3800 työntekijää (2005).

Play Fair -kampanjan mukaan Asicsin liikevoitto ennen veroja vuonna 2007 oli yli 200 miljoonaa dollaria; kasvua neljässä vuodessa oli tullut 214 %[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asics sai alkunsa vuonna 1. syyskuuta 1949, kun 31-vuotias Kihachiro Onitsuka perusti Kobessa yrityksen nimeltä Onitsuka Company, Ltd. ja aloitti urheilukenkien valmistuksen. Ensimmäinen urheilukenkä, koripallokenkä OK Basketball tuli markkinoille vuonna 1951. Vuonna 1963 Onitsuka yhdistyi Chuo Sangyo Co., Ltd. -yrityksen kanssa. Uusi yritys jatkoi toimintansa Onitsuka Co., Ltd. -nimellä. 21. heinäkuuta 1977 uusi Onitsuka yhdistyi kahden muun urheiluvaate- ja -välinevalmistajan (GTO Co., Ltd ja JELENK Co., Ltd) kanssa ja Asics-yhtiö muodostettiin. Asics on lyhenne latinan sanoista Anima Sana In Corpore Sano, joka on variaatio sanoille mens sana in corpore sano ja tarkoittaa terve sielu terveessä ruumiissa.

Asics maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asicsilla on suoraa toimintaa Aasiassa, Australiassa, Euroopassa, Yhdysvaltoissa ja Brasiliassa. Asicsin tärkein sopimusvalmistaja on Yue Yuen[1]. Yhtiöllä on maahantuojia ja edustajia eri maanosissa.

Yritys valmistaa tai valmistuttaa tuotteensa pääosin Kiinassa, Vietnamissa, Japanissa, Indonesiassa ja Kambodžassa.[2]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asicsin maahantuoja ja edustaja Suomessa on Patrol.

Yhdysvalloissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asics toi ensimmäiset tuotteensa Yhdysvaltojen markkinoille vuonna 1977 Tiger-tuotemerkillä. Nykyään yhtiö toimii Yhdysvalloilla sekä Asics- että Tiger-merkillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Raivio, Jyri: Lenkkitossutehtaiden kurjuudelle ei loppua näy. Helsingin Sanomat 22.4.2008 s. B7
  2. Profile: Asics, Clean Clothes Campaign. Viitattu 14.9.2014.


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.