Asiakasomistaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asiakasomistaja tai omistaja-asiakas on kuluttajaosuuskunnan jäsen. Asiakasomistaja-sanaa käytetään tavallisesti S-ryhmän osuuskauppojen jäsenistä. OP-ryhmä käyttää jäsenistään vastaavaa nimitystä omistaja-asiakas.[1] Suurista osuuskuntaryhmistä POP Pankki, Tradeka ja Metsäliitto käyttävät nimitystä jäsen.[2]

Toisinaan myös säästöpankkien kantarahasto-osuuksien omistajista käytetään nimeä asiakasomistaja tai omistaja-asiakas.[3][4] Tämä artikkeli käsittelee kuitenkin osuuskuntien jäseniä.

Asiakasomistajat saavat etuja käyttämistään osuuskunnan palveluista. Asiakasomistajille saatetaan myös maksaa osuuspääoman korkoa tuottona heidän maksamalleen osuusmaksulle. Lisäksi asiakasomistajat saattavat tuntea yhteisöllisyyttä osuuskunnassa. Asiakasomistajuus voidaan tulkita eräänkaltaiseksi kanta-asiakasjärjestelmäksi, jolla tavoitellaan asiakkuuksien hallintaa.

Jäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa S-ryhmällä on yli kaksi miljoonaa asiakasomistajaa[5] ja OP-ryhmällä 1,7 miljoonaa omistaja-asiakasta.[6]

Kun uusi jäsen liittyy osuuskuntaan, hänen on otettava osuuskunnan osuus ja maksettava merkintähinta (tav. osuusmaksu). Joissain osuuskunnissa (ainakin S-ryhmän osuuskaupoissa) on maksu mahdollista maksaa myös osissa siten, että asiakkaan tekemät ostokset kerryttävät sitä, kunnes se tulee täyteen maksetuksi. Suomessa on tavallista, ettei kuluttajaosuuskunnan jäsenyydestä peritä osuusmaksun lisäksi erillistä liittymismaksua tai vuosimaksua. Jäsenyyden päättyessä merkintähinta palautetaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. OP.fi: Tule omistaja-asiakkaaksi, viitattu 16.8.2017
  2. POP Pankin, Tradekan ja Metsäliiton verkkosivustot, viitattu 16.8.2017
  3. Lammin Säästöpankki saavutti vanhan miljardin talletusrajan Hämeen Sanomat. Arkistoitu 12.2.2018. Viitattu 12.2.2018.
  4. Tule mukaan omistamaan säästöpankkia! (Mietoisten Säästöpankin kantarahasto-osuusanti) 2014. Mietoisten Säästöpankki. Arkistoitu 13.2.2018.
  5. Martta Nieminen: Bonuskortteihin saattaa tulla rajoituksia. Helsingin Sanomat 3.1.2014, s. A27
  6. OPn vuosi 2016. Omistaja-asiakkaan etu ohjaa toimintaamme (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.