Arttu Kataja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arttu Samuel Kataja (s. 23. helmikuuta 1979) on suomalainen oopperalaulaja, äänialaltaan baritoni. Arttu Katajan laulajanura käynnistyi vuonna 2002 Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voiton [1] myötä. Mikkelin musiikkiopistossa lapsena alkanut oboensoitto vaihtui laulunopiskeluun ja jatkui Sibelius-Akatemiassa Jorma Hynnisen johdolla. Yksityisesti hän on opiskellut Irina Gavrilovicin ja Elisabeth Werresin oppilaana Wienissä ja Berliinissä. Kataja on osallistunut myös useille mestarikursseille [2]. Kataja voitti Kangasniemen laulukilpailun vuonna 2000 [3] ja vuonna 2006 hän sai kolmannen sijan sekä yleisöpalkinnon Mozart-laulukilpailussa Salzburgissa.[4]

Vuodesta 2006 Kataja on ollut kiinnitettynä Berliinin valtionoopperan solistikuntaan. Hänen keskeisiä oopperaroolejaan ovat olleet Kreivi, Figaro, Guglielmo, Papageno, Leporello, Marcello, Belcore, Musiklehrer ja Besenbinder. Daniel Barenboimin johdolla hän on laulanut mm. oopperoiden Manon, Lohengrin, Don Giovanni ja Juliette solistina.

Arttu Kataja on vieraillut Theater an der Wienissä, Théatre du Capitolissa Toulousessa, Teatro Municipalissa Santiago de Chilessä, Hampurin oopperassa, Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinissa, Tampereen Oopperassa (La Bohème/Marcello 2019), Savonlinnan oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa (Covid fan tutte 2020) sekä lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja Euroopassa.

Katajalla on laaja konsertti- ja liedohjelmisto. Viime vuosina hän on laulanut kirkkomusiikkiteoksia mm. Helsingin Barokkiorkesterin, Berliinin Akademie für Alte Musikin, Berliinin DSO:n ja RIAS-kamarikuoron kanssa. Viimeaikaisiin konsertteihin lukeutuvat Schumannin Faust-Szenen Helsingin Juhlaviikoilla Hannu Linnun ja RSO:n kanssa, Haydnin Vuodenajat ja Bachin H-mollimessu Hans-Christoph Rademannin johdolla International Bachakademie Stuttgartin solistina, liedresitaali Bonnin Schumann-juhlilla pianisti Pauliina Tukiaisen kanssa, Johannes-passio Nederlandse Bach Vereniging kanssa, Haydnin Stabat Mater Baselin kamariorkesterin kanssa, Figaron häät (Kreivi) ja Cosí fan tutte (Guglielmo) René Jacobsin johtaman Freiburgin Barokkiorkesterin kanssa sekä Kullervo Lahden Sibelius-festivaalilla 2021 Dalia Stasevskan johdolla.

Katajan ja pianisti Pauliina Tukiaisen lied-levy Serious Songs (Alba) oli ehdolla Yleisradion vuoden levyksi 2020 sekä vuoden 2021 Emma-palkinnon saajaksi parhaana klassisen musiikin albumina.

Arttu Kataja toimii vuoden 2021 "Helsinki Lied" -kilpailun tuomaristossa ja pitää joulukuussa Salzburgin Mozarteumissa mestarikurssin Sibeliuksen yksinlauluista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lappeenranta, laulukilpailut, parhaat kautta aikojen lappeenrantaevents.fi. Viitattu 1.10.2021. (suomeksi)
  2. Arttu Kataja, kotisivu arttukataja.com. Viitattu 10.7.2009. (suomeksi)
  3. Kangasniemen musiikkiviikot, Laulukilpailun historiaa kangasniemenmusiikkiviikot.fi. Viitattu 1.10.2021. (suomeksi)
  4. 9. Internationaler Mozartwettbewerb, Preisträgerinnen und Preisträger uni-mozarteum.at. Viitattu 1.10.2021. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.