Arttu (piirrossarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arttu
Arthur
Tyyli Animaatio
Kestoaika 24–26 min
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat PBS
Suomi Yle TV2
Suomi C More Juniori
Esitetty 1996 –
Tuotantokausia 22
Jaksoja 246 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Cookie Jar Group
WGBH-TV
Aiheesta muualla
IMDb

Arttu (engl. Arthur) on amerikkalais-kanadalainen piirrossarja, joka kertoo 8-vuotiaasta Arttu-nimisestä maasiasta. Sarja esitettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1999 Yle TV2 -kanavalla, viimeisin uusinta on vuosilta 2002-2003. C More Juniori esitti myös sarjaa uusintana vuonna 2011. Sarja perustuu Marc Brownin palkittuihin kirjoihin.

Arttua on tehty vuodesta 1996 lähtien, ja sitä tehdään yhä. Sarja kuvaa stereotyyppistä amerikkalaista perhettä ja sen arkea. Ohjelmassa pohditaan myös usein elämän syvempiä ja eettisiä arvoja, joka näkyy Artun monikulttuurisessa kaveripiirissä ja sen suhteissa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arttu Reini on tarinan päähahmo. Hän on silmälasipäinen maasika, joka käy paikallisen koulun kolmatta luokkaa. Artun parhaita ystäviä ovat Patte, Fransina ja Aivo. Arttu joutuu usein kiusallisiin tilanteisiin optimistisen äitinsä ja kahden pikkusiskonsa, esikouluikäisen D.W.n ja 1-vuotiaan Katin takia. Artun syntymäpäivä on 25. toukokuuta.

Patte Paasi on valkea jänis, joka on ollut Artun paras ystävä jo vaippaiästä asti. Patte asuu kaksin äitinsä kanssa. Hän on laiska koulussa ja ajattelee useimmiten vain ruokaa. Patella ei ole montaa kaveria hänen huumorintajuisuudestaan huolimatta.

Fransina Ronski (Francine Alice Frensky) on juutalainen poikatyttö. Hänen lähes kaikki ystävänsä ovat poikia. Fransina on useissa tilanteissa pikkutarkka ja sarkastinen ja hänestä on hauskaa kokeilla aina jotakin kiellettyä. Fransina on kiinnostunut historiasta ja tieteistä. Hänen isosisarensa nimi on Katriina.

Muhvi Virsta (Muffy Crosswire) on pilalle hemmoteltu upporikkaan perheen tytär. Hän on Fransina Ronskin paras ystävä, mutta näillä tytöillä on välillä pahoja erimielisyyksiäkin. Muhvi pärjää hyvin koulussa.

Allan "Aivo" Kaskonen (Alan "Brain" Powers) on arka ja hiljainen lapsinero, jolta löytyy aina uusimmat vempaimet ennen muita. Hän on perheensä ainoa lapsi. Aivon vanhemmat omistavat jäätelöauton, jossa hän usein viettää aikaansa. Aivolla on useita fobioita, joista tunnetuin lienee veteen meneminen.

Pinko Parves (Binky Barnes) on heikkolahjainen ja isokokoinen poika, joka on Artun hyvä ystävä, mutta viettää aikaa myös koulukiusaajien kanssa ja kohdistaa kiusaamistaan silloin tällöin myös Arttuun. Pinko harrastaa klarinetin soittoa ja balettia. Pinkolla on Kiinasta adoptoitu sisko.

Prunella Deegan on Arttua vuoden vanhempi ja kiinnostunut joogasta, ennustamisesta ja yliluonnollisten asioiden tutkimisesta. Prunella on älykäs, pitkä ja helposti kimpaantuva. Prunellalla on vanhempi sisko Rubella, joka tunnetaan meditaatiokyvyistään ja kiinnostuksestaan itämaisiin kulttuureihin.

Sue Ellen Armstrong on Artun ystävällinen luokkatoveri. Lajiltaan Sue Ellen on kissa. Hänen isänsä on diplomaatti, minkä vuoksi hänen perheensä asui paljon ulkomailla ennen kuin tuli Artun luokalle. Sue Ellenin kiinnostuksia ovat näytteleminen ja taiteet sekä avaruus. Hänen perheellä on Meksikossa asuva kummipoika.

Jerkku Lundgren (George Lundgren/Nordgren) on harvoin pääroolissa, mutta muuten useissa jaksoissa esiintyvä skandinaavisen taustan omaava poro. Hänet tunnetaan dysleksiastaan (lukivaikeus) ja vatsastapuhujanukestaan Vallusta. Jerkun sukunimi oli alkujaan Nordgren, mutta se vaihdettiin Lundgreniksi 11. tuotantokaudella.

Fern Walters on Artun luokalla oleva tyttökoira, jonka ehkä ainoa kiinnostuksen kohde on kirjallisuus. Hän kuuluu runoilijakerhoon ja keksii myös omia tarinoita, erityisesti salapoliisitarinoita. Hän viihtyy usein yksin kotonaan lukemassa tai kirjastossa, jonka vuoksi hänen äitinsä yrittää tehdä ujosta Fernistä sosiaalisemman.

Jenna Morgan on harmaa kissatyttö, jolla on laktoosi-intoleranssi ja joka harrastaa sulkapalloa. Ujoudestaan huolimatta hän on voittanut vuoden urheilijan palkinnon, josta Fransina tunsi kerran kateutta.

Rottala (Ratburn) on Artun opettaja kolmannella luokalla. Hän ei ole ankara, mutta antaa oppilailleen paljon kotitehtäviä. Hän harrastaa nukketeattereiden järjestämistä. Paljastuu 22. tuotantokaudella homoseksuaaliksi.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Olli Parviainen  … Arttu Reini  
 Tuomas Oksanen  … Patte Paasi, Timi Tipla  
 Henna Haverinen  … D.W. Reini  
 Outi Haverinen  … Fransina Rosnki  
 Mirjami Heikkinen  … Muhvi Virsta  
 Petteri Halmela  … Alan ”Aivo” Kaskonen (1. kausi), Tomi Tipla, sivuäänet  
 Jarkko Tamminen  … Pinko Parves  
 Meri Holopainen  … Prunella Deegan, sivuäänet  
 Heljä Heikkinen  … Sue Ellen Armstrong  
 Mari Vainio  … Artun äiti, sivuäänet  
 Samuel Harjanne  … Alan ”Aivo” Kaskonen (2. kausi), Venni, Santtu  
 Jukka Rasila  … Artun isä, Muhvin isä  
 Maija-Liisa Peuhu  … Artun isoäiti, Patten äiti, rouva Tipla  
 Veikko Honkanen  … Artun isoisä  
 Petteri Summanen  … herra Rottala  
 Kari Suni     

Suomenkielisen version ohjauksesta vastaa Ralf Öhberg ja käännöksestä Ari Parviainen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedot perustuvat sarjan lopputeksteihin

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]