Arttu (piirrossarja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arttu
Arthur
Tyyli Animaatio
Kestoaika 24–26 min
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko Yhdysvaltain lippu PBS
Suomen lippu Yle TV2
Suomen lippu C More Juniori
Esitetty 1996 –
Tuotantokausia 20
Jaksoja 232 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Cookie Jar Group
WGBH-TV
Aiheesta muualla
IMDb

Arttu (engl. Arthur) on amerikkalais-kanadalainen piirrossarja, joka kertoo 8-vuotiaasta Arttu-nimisestä maasiasta. Sarja esitettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1999 Yle TV2 -kanavalla, viimeisin uusinta on vuosilta 2002-2003. C More Juniori esitti myös sarjaa uusintana. Sarja perustuu Marc Brownin palkittuihin kirjoihin.

Arttua on tehty vuodesta 1996 lähtien, ja sitä tehdään yhä. Sarja kuvaa stereotyyppistä amerikkalaista perhettä ja sen arkea. Ohjelmassa pohditaan myös usein elämän syvempiä ja eettisiä arvoja, joka näkyy Artun monikulttuurisessa kaveripiirissä ja sen suhteissa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arttu Reini on tarinan päähahmo. Hän on silmälasipäinen maasika, joka käy paikallisen koulun kolmatta luokkaa. Artun parhaita ystäviä ovat Patte, Fransina ja Alan. Arttu joutuu usein kiusallisiin tilanteisiin optimistisen äitinsä ja kahden pikkusiskonsa, esikouluikäisen D.W.n ja 1-vuotiaan Katin takia. Artun syntymäpäivä on 25. toukokuuta.

Patte Paasi on valkea jänis, joka on ollut Artun paras ystävä jo vaippaiästä asti. Patte asuu kaksin äitinsä kanssa. Hän on laiska koulussa ja hän ajattelee useimmiten vain ruokaa. Patella ei ole montaa kaveria hänen huumorintajuisuudestaan huolimatta. Lisäksi Patte kärsii astmastalähde?.

Fransina Ronski (Francine Alice Frensky) on juutalainenlähde? poikatyttö. Hänen lähes kaikki ystävänsä ovat poikia. Fransina on useissa tilanteissa pikkutarkka ja sarkastinen ja hänestä on hauskaa kokeilla aina jotakin kiellettyä. Fransina on kiinnostunut historiasta ja tieteistä. Hänen isosisarensa nimi on Katriina.

Muhvi Virsta (Muffy Crosswire) on pilallehemmoteltu upporikkaan perheen tytär. Hän on Fransina Ronskin hyvä ystävä, mutta näillä tytöillä on välillä pahoja erimielisyyksiäkin. Muhvi pärjää hyvin koulussa.

Allan "Aivo" Powers on arka ja hiljainen lapsinero, jolta löytyy aina uusimmat vempaimet ennen muita. Hän on perheensä ainoa lapsi. Aivon vanhemmat omistavat jäätelöauton, jossa hän usein viettää aikaansa. Aivolla on useita fobioita, joista tunnetuin lienee veteen meneminen.

Pinko Parves (Binky Barnes) on heikkolahjainen, isokokoinen koulukiusaajalähde?. Vaikka hän on Artun hyvä ystävä, hänellä on taipumusta myös kohdistaa kiusaamistaan Arttuun. Pinko harrastaa klarinetin soittoa ja balettia. Pinkolla on Kiinasta adoptoitu sisko.

Jerkku Lundgren (George Lundgren/Nordgren) on harvoin pääroolissa, mutta muuten useissa jaksoissa esiintyvä skandinaavisen taustan omaava poro. Hänet tunnetaan dysleksiastaan (lukivaikeus) ja vatsastapuhujanukestaan Vallusta. Jerkun sukunimi oli alkujaan Nordgren, mutta se vaihdettiin Lundgreniksi 11. tuotantokaudella.

Prunella Deegan on yksi Artun luokkatovereista, mutta ei ole kuitenkaan Artun parhaita kavereita. Prunella on älykäs,pitkä ja helposti kimpaantuva. Prunellalla on vanhempi sisko Rubella, joka tunnetaan meditaatiokyvyistään ja kiinnostuksestaan itämaisiin kulttuureihin.

Sue Ellen Armstrong on Artun ystävällinen luokkatoveri. Lajiltaan Sue Ellen on kissa. Sue Ellenin kiinnostuksia ovat näytteleminen ja taiteet sekä avaruus. Sue Ellenin perheellä on Meksikossa asuva kummipoika.

Fern Walters on Artun luokalla oleva tyttökoira, jonka ehkä ainoa kiinnostuksen kohde on kirjallisuus. Hän viihtyy usein yksin kotonaan lukemassa tai kirjastossa, jonka vuoksi hänen äitinsä yrittää tehdä ujosta Fernistä sosiaalisemman. Viimeisimmillä kausilla Fernin käytös ei juuri poikkea. Fernillä on laktoosi-intoleranssi.

Katriina Ronski on Fransiinan isosisar.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Olli Parviainen  … Arttu  
 Tuomas Oksanen  … Patte  
 Henna Haverinen  … D.W.  
 Outi Haverinen  … Fransina  
 Mirjami Heikkinen  … Muhvi  
 Petteri Halmela  … Aivo  
 Jarkko Tamminen  … Pinko  
 Meri Holopainen  … Prunella  
 Heljä Heikkinen  … Sue Ellen  
 Mari Vainio  … Artun äiti  
 Jukka Rasila  … Artun isä  
 Maija-Liisa Peuhu  … Artun isoäiti, Patten äiti  
 Veikko Honkanen  … Artun isoisä  

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]