Arthur Alexander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arthur Alexander
Henkilötiedot
Syntynyt 10. toukokuuta 1940
Florence
Kuollut 9. kesäkuuta 1993 (53 vuotta)
Nashville
Ammatti laulaja, lauluntekijä, muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1960–1975, 1993
Tyylilajit country, soul
Levy-yhtiöt Dot Records ja Judd RecordsView and modify data on Wikidata

Arthur Alexander (10. toukokuuta 1940 Florence, Alabama, Yhdysvallat9. kesäkuuta 1993 Nashville, Tennessee) oli yhdysvaltalainen countrya ja soulia esittänyt laulaja ja lauluntekijä. Alexander oli Muscle Shoals -soundin (osaksi gospelia, osaksi countrya) kulmakivi.

Vaikka Alexanderin levytykset eivät koskaan vakiinnuttaneet häntä tähtenä, muusikot ja keräilijät arvostivat hänen laulujaan. Hän muun muassa kirjoitti kappaleita, joista tuli kuuluisia muiden esittäjien toimesta. Niihin kuuluivat The Beatles, The Rolling Stones, Gerry & The Pacemakers, Otis Redding, Tina Turner ja Jerry Lee Lewis.

Alexanderin tunnettuja kappaleita ovat muun muassa ”Anna (Go to Him)”, jonka The Beatles levytti esikoisalbumilleen Please Please Me sekä ”You Better Move On”, jonka The Rolling Stones levytti.

Alexanderin isä oli kitaristi, joka soitti paikallisissa klubeissa. 13-vuotiaana Alexander lauloi gospel-ryhmässä Heartstrings. Hän teki ensimmäisen levynsä Sally Sue Brown (jonka Bob Dylan on levyttänyt) vuonna 1961. Samana vuonna hän levytti ensimmäisenä tuottaja Rick Hallin omistamassa Fame Studiossa Muscle Shoalsin kaupungissa Alabamassa. Hän kävi kiertueilla laajasti 1960-luvulla, ja hänen laulujaan levyttivät muiden muassa Elvis Presley ja Otis Redding.

Vuoden 1975 jälkeen Alexander jätti esiintymisen ja teki ainoan paluun vuonna 1991. Hän allekirjoitti uuden levytyssopimuksen ja teki valmiiksi albumin Lonely Just Like Me, joka ilmestyi toukokuussa 1993.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Arthur Alexander