Armenian ensimmäinen tasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Armenian demokraattinen tasavalta
Հայաստանի Հանրապետութիւն
1918–1920
lippu vaakuna

Ensimmäinen Armenian tasavalta vuosina 1918-1920
Ensimmäinen Armenian tasavalta vuosina 1918-1920

Valtiomuoto Parlamentaarinen tasavalta
Pääkaupunki Jerevan
Uskonnot Armenian apostolinen kirkko
Kielet Armenia
Valuutta Armenian rupla
Kansallislaulu Mer Hayrenik
Edeltäjä(t) Transkaukasian federaatio
Seuraaja(t)

Armenian ensimmäinen tasavalta, joka tunnettiin olemassaolonsa aikana Armenian demokraattisena tasavaltana, oli ensimmäinen nykyaikainen armenialainen valtio sen jälkeen, kun Armenia keskiajalla oli menettänyt itsenäisen valtion asemansa.[1]

Tasavalta perustettiin Venäjän keisarikunnan alueelle, joka tunnettiin Venäjän Armeniana. Hallituksen jäsenet tulivat pääasiassa Armenian vallankumouksellisesta liitosta. Tasavallan rajanaapureita olivat Georgian demokraattinen tasavalta, Osmanien valtakunta, Iran ja Azerbaidžanin demokraattinen tasavalta. Sen pinta-ala oli noin 70 000 km² ja väkiluku 1,3 miljoonaa.

Armenian kansallinen neuvosto julisti Armenian itsenäiseksi 28. toukokuuta 1918. Alusta alkaen Armenialla oli useita ongelmia. Humanitaarinen kriisi syntyi, kun armenialaisten kansanmurhaa pakenevat armenialaiset tulivat vuonna 1915 alueelle Osmannien valtakunnasta. Ensimmäisen maailmansodan voittajavallat solmivat Turkin kanssa 10. elokuuta Sèvresin rauhansopimuksen. Sen mukaisesti Armeniaan oli liitettävä myös Turkin koillisosien vanhat armenialaisalueet, ja samalla maa olisi saanut yhteyden Mustaanmereen.[2] Rajan tarkempi määritteleminen jätettiin Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilsonin tehtäväksi.[3] Sulttaani Mehmed VI allekirjoitti rauhansopimuksen, mutta Mustafa Kemal Paššan johtama nuorturkkilainen liike ei sitä hyväksynyt, eikä se koskaan tullut voimaan.

Vuoden 1920 lopulla puna-armeija oli valloittanut pääosan Armenian ensimmäisen tasavallan alkuperäisestä alueesta. Jäljelle jäi Vuoristo-Armenian tasavalta, joka onnistui pidättelemään puna-armeijaa vuoteen 1921 asti. Puna-armeija perusti valloittamalleen alueelle Armenian sosialistisen neuvostotasavallan. Armenian ja Turkin välinen raja vahvistettiin Karsin sopimuksella 23. lokakuuta 1921.[4] Siinä Armenia menetti Turkille Sèvresin sopimuksella saamiensa alueiden lisäksi vielä Karsin alueen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Armenia encyclopedia.1914-1918-online.net.
  2. Sèvresin rauhansopimus (89. artikla) wwi.lib.byu.edu. Viitattu 21.3.2019.
  3. President Wilson's Armenian Boundary (Kartta, johon on merkitty Wilsonin ehdottama Turkin ja Armenian välinen raja) wwi.lib.byu.edu. Viitattu 21.3.2019.
  4. Treaty of Kars (IV artikla) groong.usc.edu. Arkistoitu 11.5.2011. Viitattu 21.3.2019.
  5. ”Armenia”, Otavan iso Fokus, 1. osa (A-El), s. 4332. Otava, 1973. ISBN 951-1-00273-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:First Republic of Armenia