Sèvresin rauhansopimus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anatolian ja Traakian jako Sèvres'n sopimuksen mukaan.

Sèvresin rauhansopimus oli sopimus, jonka ensimmäisen maailmansodan ympärysvallat ja osmanien valtakunta solmivat sodan päätyttyä 10. elokuuta 1920. Se oli yksi Pariisin rauhankonferenssissa valmistelluista Pariisin esikaupunkirauhoista. Sodan osapuolten edustajat allekirjoittivat rauhasopimuksen Sèvresissä, Ranskassa.[1] Sopimuksessa luovutettiin Smyrna (nyk. Izmir) lähiseutuineen ja suurin osa Itä-Traakiaa Kreikalle, laajennettiin Armeniaa ja esitettiin mahdollisuus itsenäisen Kurdistanin luomisesta. İstanbul ja muita Turkin osia joutui ympärysvaltojen miehittämiksi.

Sèvresin sopimuksen neljä osmani-allekirjoittajaa (vasemmalta oikealle) Rıza Tevfik, suurvisiiri Damat Ferid Pašša, suurlähettiläs Hadi Pasha ja opetusministeri Reşid Halis).

Osmanien hallituksen puolesta allekirjoittajia oli neljä. Sopimusta ei lähetetty osmanien parlamentin ratifioitavaksi, koska parlamentti oli hajotettu 12. helmikuuta 1920 ja lakkautettu 18. maaliskuuta 1920. Sopimuksen allekirjoitti sulttaani Mehmed VI, mutta hyväksymistä vastusti ankarasti Turkin kansallisliike Mustafa Kemal Paššan johdolla, joka julisti Turkin itsenäisyyssodan ja pakotti aiemmat ympärysvallat uudestaan neuvottelupöytään. Neuvottelujen seurauksena osapuolet allekirjoittivat ja ratifioivat Lausannen sopimuksen 1923.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Treaty of Sèvres, 1920 Harold B. Library, Brigham Young University

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.