Arkadi Appolonov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkadi Nikolajevitš Appolonov alk. Bogoljubov (ven. Аркадий Николаевич Аполлонов), (18. maaliskuuta 1907 Balashov Saratovin alue Venäjä3. elokuuta 1978 Moskova, Neuvostoliitto) oli neuvostoliittolainen kenraalieversti, NKVD-joukkojen komentaja ja urheilujohtaja.

Arkadi Appolonov työskenteli lukiosta päästyään rautatietyömiehenä vuosina 1921-1923. Sen jälkeen hän siirtyi puna-armeijaan, jossa hän kävi jalkaväkikoulutuksen kotiseudullaan Saratovissa. Vuodesta 1927 Appolonovin ura alkoi pahamaineisen sisäasiain kansankomissariaatin palveluksessa. Hänet lähetettiin vuonna 1927 OGPU:n rajavartiojoukkoihin. Neuvostoliiton kommunistiseen puolueeseen Appolonov liittyi vuonna 1931. Seuraavana vuonna eli 1932 vuoteen 1935 hän toimi komentajana ja kouluttajana Gomelissa. Sen jälkeen hän siirtyi NKVD:n koulutusyksikköön Saratoviin. Vuonna 1939 Appolov valmistui Frunzen sotilasakatemiasta.

Keväällä 1939 Appolonov nimitettiin NKVD:n rajajoukkojen apulaispäälliköksi. Tässä tehtävässä hän toimi aina Isänmaallisen sodan syttymiseen asti eli heinäkuuhun 1941. Hän sai nimityksen kenraalikuntaan kesällä 1940, kun hänet ylennettiin kenraalimajuriksi. Sen jälkeen hänestä tuli rajavartiojoukkojen päällikkö. Maaliskuusta 1941 aina huhtikuuhun 1946 hän toimi Sisäasiainhallinnon kansankomissariaatin joukkojen päällikkönä. Tänä aikana hänet ylennettiin joulukuussa 1942 kenraaliluutnantiksi ja lokakuussa 1943 kenraalieverstiksi. Tähän aikaan sijoittuvat pahamaineiset Neuvostoliiton valtapiirissä olevien kansojen karkotukset. Appolonov oli niissä osallisena. Vuonna 1944 hän oli mukana m.m. tšetšeenien ja inguušien karkotuksessa Keski-Aasiaan. Stalin piti näitä kansoja saksalaisten kanssa sodan yhteistyössä olleina. Sen jälkeen hän keväällä 1945 johti saksalaisväestön karkottamista puna-armeijan valtaamasta Itä-Preussista. Lisäksi hän osallistui Baltiassa ja Länsi-Ukrainassa tapahtuneisiin väestönkarkotuksiin. Huhtikuusta 1946 huhtikuuhun 1948 Appolonov toimi Neuvostoliiton sisäasiainhallinnon varaministerinä.

Vaikka Arkadi Appolonovilla ei ollut merkittävää urheilutaustaa, hänet nimitettiin Yleisliittolaisen Liikuntakulttuurin- ja urheilukomitean puheenjohtajaksi huhtikuussa 1948. Tässä tehtävässä hän toimi elokuuhun 1951. Sitä ennen hän oli urheilun puolella toiminut ainoastaan sisäasiainkomissariaatin urheiluseuran Moskovan Dynamon puheenjohtajana kesäkuusta 1946 huhtikuuhun 1948. Syynä Appolonovin poikkeukselliseen urheilujohtajanimitykseen oli maassa koventunut asenne urheiluyhteistyöhön kapitalististen länsivaltojen kanssa. Edeltäjä Nikolai Romanov oli kannattanut kansainvälisen yhteistyön laajentamista ja panostamista huippu-urheiluun. Appolonovin kannattama urheilusuuntaus tarkoitti joukkourheiluun panostamista ja tiukempaa kuria kansainvälisessä yhteistyössä mukana oleville neuvostoliittolaisille huippu-urheilijoille.

Joulukuussa 1950 Appolonov nimitettiin valtion turvallisuusjoukkojen varaministeriksi. Vuosina 1951-1952 hän opiskeli vielä esikuntatyöskentelyä sotilasakatemiassa, mutta kurssin jälkeen joulukuussa 1952 hän ei palannut enää aktiivipalvelukseen. Appolonovin syrjäyttäminen liittyi Stalinin maaliskuussa 1953 tapahtuneen kuoleman jälkeen käytyyn valtataisteluun, jossa sisäasiain komissaari Lavrenti Berija syrjäytettiin. Appolonovin katsottiin kuuluneen Berijan lähipiiriin.

Kenraalieversti Arkadi Appolonov kuoli 3. elokuuta 1978 Moskovassa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]