Archibald Gracie

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Archibald Gracie.

Archibald Gracie (17. tammikuuta 18594. joulukuuta 1912) oli yhdysvaltalainen liikemies, sotilas ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten yhtenä Titanicilta selviytyneistä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archibald Gracie syntyi Alabamassa vuonna 1859 rikkaseen Gracien sukuun. Hän kouluttautui St. Paulin sotilasakatemiassa ja kohosi ajan myötä everstiksi. Hänen isänsä Archibald Gracie Jr. oli myös sotilas ja kaatui Amerikan sisällissodassa.

Isänsä kokemuksien innoittamana eversti Gracie ryhtyi kirjoittamaan kirjaa Yhdysvaltain sisällissodasta ja vuonna 1912 hän lähti Eurooppaan lomalle ilman vaimoaan ja tytärtään, tarkoituksenaan levätä sekä samalla kerätä tietoja sisällissodasta. Hän matkusti Englantiin RMS Oceanicin kyydissä ja päätti palata RMS Titanicin mukana huhtikuussa 1912.

Gracie nousi Titanicille 10. huhtikuuta 1912 Southamptonissa ja hänen hyttinsä oli C-51. Tuolloin elettiin aikoja, jolloin herrasmiehillä oli tapana tarjota palveluksiaan naisille, jotka matkustivat ilman "suojelijaa". Tälläkin matkalla Gracie otti suojelukseensa neljä "suojelematonta" ensimmäisen luokan naista. Heidän lisäkseen Gracie seurusteli laivalla paljon Isidor ja Ida Strausin kanssa sekä muutamien kirjailijoiden, kuten rouva Helen Chruchill Candeen.

Gracie vietti Titanicilla paljon aikaansa laivan kirjastossa, venekannella sijaitsevassa voimistelusalissa sekä alakansilla olevassa uimahallissa. Sunnuntaina 14. huhtikuuta Gracie osallistui ensimmäisen luokan aamujumalanpalvelukseen ja keskusteli sen jälkeen hieman Strausien kanssa.

Kello 23.40, kun Titanic törmäsi jäävuoreen, Gracie heräsi törmäyksen aiheuttamaan tärinään ja lähti kannelle tarkastamaan mikä oli hätänä. Kun pelastusveneitä ryhdyttiin laskemaan, Gracie toimitti suojeluksessaan olevat naiset veneisiin, yritti suostutella Strausin pariskuntaa veneeseen ja avusti 2. perämies Lightolleria täyttämään ja laskemaan veneitä. Gracie auttoi viimeiseen asti laskemaan veneitä ja lopulta hyppäsi väärinpäin kääntyneen pelastuslautta B:n kölin päälle, kuten monet muutkin matkustajat.

Väärinpäin kääntynyt pelastuslautta B purjehti merellä tunteja, kunnes pelastusveneet 4 ja 12 saapuivat ja ottivat B:n matkustajat kyytiinsä. Eversti Gracie, joka oli hyvin väsynyt, pääsi vaivoin hyppäämään veneeseen 12. Kun RMS Carpathia sitten saapui pelastamaan Titanicilta selviytyneet, vene 12 oli niin täynnä ihmisiä, että Lightollerilla, joka oli myös ollut veneessä B, oli hienoisia vaikeuksia ohjata venettä laivan luo ja veneen nro 12 matkustajat olivatkin viimeisiä jotka saapuivat Carpathialle.

Saavuttuaan New Yorkin Carpathian kyydissä, eversti Gracie ryhtyi välittömästi kirjoittamaan kirjaa kokemuksistaan Titanicilla. Hän käytti monta kuukautta saadakseen selville, kuka oli missäkin veneessä ja missä mikin tapahtuma tapahtui uppoamisyön aikana. Vaikkei Gracien teos Truth about the Titanic olekaan täysin virheetön ja keskittyy enimmäkseen 1. luokan matkustajiin, se on yksi tärkeimmistä Titanicia käsittelevistä kirjoista.

Gracie ei koskaan nähnyt kirjaansa valmiina, koska hän kuoli joulukuussa 1912 ja haudattiin Woodlawnin hautausmaalle.

Eversti Gracie elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gracie on yksi Titanicin tunnetuimmista matkustajista. Hänen henkilöhahmonsa on esiintynyt kahdessa Titanic-elokuvassa, vuonna 1958 elokuvassa Titanicin kohtalonyö James Dyrenforthin esittämänä ja vuonna 1997 James Cameronin elokuvassa Titanic Bernard Foxin näyttelemänä.